Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne perete se svaki dan? Ovo se događa vašoj koži, a nije lijepo

Istraživanje je pokazalo što se događa s ljudskom kožom ako se svakodnevno ne tuširate. Nisu u pitanju samo znoj i miomirisi, već se pojavljuju i iritacije i začepljenje pora

Osim ako ne kampirate u prirodi, velike su vjerojatnosti da se redovito perete i tako održavate higijenu. Općenite su preporuke kako je dobro tuširati se jednom na dan u toplijim mjesecima godine, dok je u onim zimskim dovoljno i jednom u dva dana zbog pretjeranog isušivanja kože

No, s time se ne slažu svi, osobito ljudi koji tvrde kako koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku sebuma koji čuva njen zdrav sjaj i pH, pa je po njima pranje najbolje svesti na samo onoliko koliko je nužno. Upravo je rezultate preskakanje tuša nekoliko dana odlučio provjeriti tim znanstvenika kako bi otkrili istinu - ima li štete u svakodnevnom pranju?

Foto: Dreamstime

Evo što su otkrili:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska je koža prekrivena bakterijama (s oko čak 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas te pomažu u borbi s onim lošima.

Ono što sapun i voda radi je to da pomaže dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše tijelo postaje ranjivije na razne infekcije i probleme s nehigijenom od bakterija koje pokupimo svugdje - od javnog prijevoza, teretane, s radnog mjesta i kontakta s drugim ljudima, piše Business Insider. 

PRLJAVE PATKICE Leglo bakterija, a vaše dijete se s njima igra za vrijeme kupanja

Netuširanje šteti koži

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku prišteva te iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu pogoršati svoju situaciju izbjegavanjem pranja, a postoji čak i službeno liječničko stanje koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, "dermatis neglecta".

LIJEČNICI NEPRIPREMLJENI Teško se uočava u ranoj fazi, a za tu bolest još nema lijeka...

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posljedica netuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neugodan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti ljudsko tijelo uvijek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rješavanja toksina iz organizma.

Foto: Thinkstock

Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode plinove kako konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, ovisno o prehrani i hormonalnom statusu pojedinca.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, no izbjegavajte svakodnevno korištenje gelova i agresivnih sredstava te je osobito u zimskim mjesecima dobro povremeno se oprati običnom vodom, savjetuju znanstvenici.

Komentari (97)
  • ako treba stanem i više puta dnevno pod tuš..za opuštanje mirišljava topla kupka jednom tjedno ;)

    8. 4. 2018,   16:58
  • Niti jedna krajnost nije dobra. A vi pretjerujete. Svakodnevno tuširanje je prije svega kulturološka stvar. Nitko ne voli zaudarati, a još manje biti u društvu nekoga tko zaudara. No si biološkog i zdravstvenog gledišta sve što ste naveli je potpuno netočno. Kao prvo, pretjerano pranje, pogotovo ako se koriste sapuni i šamponi, isušuje kožu, mijenja prirodni pH balans kože i općenito uklanja prirodnu zaštitu. I upravo tada, jedako kao i kod izostanka pranja, dolazi do narušavanja prirodne ravnoteže i mogućnosti infekcije i različitih kožnih oboljenja. Sapuni, šamponi, dezodoransi i ostala kemija, štete zdravlju kože, ma koliko ugodni bili za nos.

    8. 4. 2018,   16:58
  • Tko normalan se kupa svaki dan, jednom tjedno je sasvim dovoljno...

    8. 4. 2018,   16:21