Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne perite suđe dok vani grmi i sijeva i isključite sve aparate

None Foto:

Voda provodi struju, pa ako vaše cijevi nisu dobro uzemljene i blizu njih udari munja, mogla bi vas stresti struja dok perete ruke, tuširate se ili perete suđe, upozorava stručnjak

Zasigurno znate da se za vrijeme oluje, dok vani sijeva i grmi, najbolje skloniti u sigurnost vlastitog doma. No znate li o čemu je sve dobro voditi računa kako biste očuvali sigurnost doma? Na primjer, jeste li svjesni toga da za vrijeme oluje tijekom koje vani sijeva ne biste smjeli - prati suđe? 

To se ne odnosi samo na puštanje vode dok perete suđe, već i na tuširanje, pa čak i samo na pranje ruku. Naime, ukoliko vaše cijevi nisu dobro uzemljene, a munja udari u njih, struja će proteći kroz cijevi i može vas udariti dok perete ruke, upozorava John Jensenius, stručnjak za zaštitu od munja u američkom Nacionalnom centru za praćenje vremena za Accu Weather, a prenosi Reader's Digest.  

Kiša praćena grmljavinom i munjama nad Rijekom | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

On kaže kako ne mijenja na stvari ni ako su vaše vodovodne cijevi plastične, jer provodnik struje nisu samo cijevi, nego voda. 

Ukratko, držite se dalje od vode ako čujete grmljavinu. Također, pobrinite se da isključite i sve aparate iz struje, jer čak i ako nisu uključeni, dok su pod naponom, mogu biti opasni. Dovoljno je da ih samo dodirnete, kaže Jensenius. 

To se, prije svega, odnosi na toster, mikser i kuhalo za vodu, fiksni telefon, kao i televizor i računalo, te perilicu suđa ili rublja. Dok je vani nevrijeme, klonite se rukovanja tim aparatima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (23)
  • Nemojte izlaziti vani, može vas udariti grom iz vedra neba.

    5. 11. 2019,   07:04
  • Onda najbolje lec i čekat da sve to prođe.😂😂😂

    5. 11. 2019,   09:54
  • I ne zaboravite izcupati antenski kabel iz TVa ;)

    5. 11. 2019,   12:13