Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne trujte se: Zamućena voda treba ključati barem 1 minutu

Ako je voda blago zamućena, koristite je za kuhanje, tuširanje i pranje zubi, ali nipošto za piće... Ako postoji rizik od podizanja razine mikroorganizama, vodu nikako ne smijemo piti

Obilne kiše kakve su posljednjih dana pogodile Hrvatsku uzrok su podizanja vodostaja rijeka, pa je zbog pretjeranog priljeva moguće zamućenje vode i izvora pitke vode. 

POGLEDAJTE VIDEO:

U HZJZ-u nam kažu da ako se susretnete s mutnom vodom, ne konzumirate ju jer nije zdravstveno ispravna. Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava i obično traje par dana. 

- Moguće je zamućenje zbog erozije tla, otapanja gline i mulja, no razlikujemo i zamućenje od mikroorganizama. U svakom slučaju ako prelazi granice zamućenja propisane zakonom, takva voda nije zdravstveno ispravna, na što trebaju upozoriti lokalni vodovodi koji rade samokontrolu vode, a zatim obavijestiti nadležne službe. Radi li se samo o mulju i glini u vodi, što ne možemo znati, obično se ne očekuje štetan utjecaj na zdravlje ako se slučajno takvu vodu popijete, dakle ne bi vam trebalo biti ništa - kaže nam Pavle Jeličić, dr. med., specijalist epidemiologije i zdravstvene ekologije, te voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ako postoji rizik od podizanja razine mikroorganizama, vodu nikako ne smijemo piti, no ako nemamo drugog izbora, trebamo je tretirati na poseban način. 

- Vodu ostavite da odstoji kako bi se slegao talog, pa pokupite površinski dio i prokuhajte ga minimalno jednu minutu - kaže dr. Jeličić. 

Djeca, trudnice i ljudi sa slabijim imunološkim sustavnom posebno moraju paziti.

OTKISELJUJE ORGANIZAM Napravite alkalnu vodu i pijte je svaki dan: Dulje ćete živjeti

Ako je zamućenje veće, takva voda postaje tehnološka voda i možete je koristiti samo za sanitarne potrebe. Ako je voda blago zamućena, onda se može koristiti i za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, ali ne i za piće.

U Republici Hrvatskoj je 87 posto stanovništva spojeno na sustav javne vodoopskrbe, no najveći problem predstavljaju lokalni vodovodi koji isporučuju neispravnu vodu za konzumaciju i piće, nerijetko s bakterijama Escherichije coli, koliformima, enterokokima, a redovitim godišnjim monitoring je u nekim uzorcima otkrio i tragove željeza, mangana, amonija, pa čak i arsena.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Komentari (3)
  • Zamućenu vodu ne treba piti!!Ni na koji način.Od poplava u Srbiji 2014 kupujem flaširanu Rosa i Prolom,piju i deca,a moji roditelji ne žele,piju ovu sa 16 metara i ne žale se😃

    17. 5. 2019,   12:42
  • Dal se treba svejedno platit račun??????

    17. 5. 2019,   12:12
  • Pijem kupovnu vodu već mjesecima. da mi je netko rekao prije 25 godina ,da ću kupovati vodu rekla bi da je lud,a sad ? Rijeka Jadro, pa Cetina nisu više sigurne sve zbog deponija koji se gomilaju u Zagori, te iz Ind,zone Dugopolja. Sve napravili, ali bez zaštite okolišta... A o Plitvicama ne treba ni komentirati...

    17. 5. 2019,   11:50