Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

‘Ne vozite skije na krovu bez zaštite jer će ih sol uništiti’

‘Ne vozite skije na krovu bez zaštite jer  će ih sol uništiti’
1

Pravila čuvanja - nakon svakog odlaska na snijeg skije otupe i gubi se vosak na kliznoj podlozi, što znači da moraju na servis. Bitno je i kako skladištimo skije...

VIDEO

S loše održavanim skijama nećete moći skrenuti, na ledenom terenu one će samo proklizavati, a ako rubnici nisu nabrušeni, na blagoj padini skije neće kliziti. Sezona skijanja je pred vratima, a prvo što trebate napraviti je provjeriti u kojem je stanju vaša skijaška oprema i je li uopće spremna za snježne uvjete.

- Nakon svakog odlaska na snijeg skije otupe i gubi se vosak na kliznoj podlozi, što znači da moraju na servis - otkriva nam Damir Drenjančević, vlasnik zagrebačkog servisa za skije. No dodaje i kako je bitno kako skladištimo skije, jer je za njih najopasnija vlaga, koja dovodi do oksidacije metalnih dijelova. 

Rubnici su u posebnoj opasnosti od vlage jer su podložni koroziji, pa je skije najbolje čuvati na suhome mjestu i izbjegavati vlažne podrume, kaže Drenjančević i dodaje kako i sami vrlo lako možete provjeriti trebaju li vaše skije servis. 

- Jednostavno prođite prstima preko klizne podloge i osjetit ćete da je gruba, što znači da je došlo do oštećenja. Većina ljudi nema dovoljno znanja ni alata, pa je najbolje da skije prepustite u ruke stručnjaka - napominje Drenjančević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U servisu će skije pobrusiti, rubnike riješiti hrđe i izravnati kliznu podlogu i tek tad ste u potpunosti spremni za zimske radosti. Drenjančević naglašava da servis treba obaviti prije odlaska na skijanje, ali i na samom povratku. 

Na stazama može biti svega - od kamenčića pa do leda, što zapravo najviše oštećuje kliznu podlogu, a otupljuje rubnike. Bez oštrih rubnika nema ni skijanja, ali i sami možete učiniti nekoliko sitnica za svoju opremu. Nakon svakog odlaska na snijeg skije dobro osušite i na krpicu stavite malo antikorozivnog spreja, koji košta tridesetak kuna, i premažite ih njime.
Bitno je i da skije dobro očistite nakon vožnje na automobilu. 

- Ceste su možda najgore za očuvanje skija jer je tamo, osim vlage, prisutna i sol, a ta kombinacija neće dobro djelovati na rubnike i kliznu podlogu. Zato ih, čim stignete ili se vratite s odredišta, dobro očistite i zaštitite antikorozivnim sredstvom - savjetuje Damir Drenjančević, koji se servisom skija i bicikala bavi više od 20 godina. 

- Svaka skija ima svoj rok trajanja, no njena dugovječnost ovisi o tome koliko često skijate i tako stvarate oštećenja - otkriva Damir i dodaje da rekreativci koji skijaju otprlike sedam dana u godini, uz kvalitetnu brigu i servis, mogu  bezbrižno uživati u radostima na snijegu. A kad birate opremu koja će vas pratiti na omiljenim skijalištima, pazite na dužinu i tvrdoću skija. 

Pancerice nikako nemojte ostaviti otkopčanima jer se plastika može razvući pa mogu izgubiti svoj oblik. Stoga se preporučuje da ih nakon sezone zakopčate na najslabije jer će se, ako ih zakopčate prejako, plastika stisnuti. Prije pranja skijaške odjeće preporučuje se da pročitate deklaraciju na njoj jer ćete tako izbjeći uništavanje svoje odjeće. 

  • Skije na suho, a vezove opustite Nakon nekoliko dana (ili tjedana) uživanja na snijegu skije spremite na suho mjesto. Vezove je potrebno samo otpustiti i morate paziti da ih ne mažete nikakvim sredstvima koja mogu otopiti mast koja se u njima nalazi, a koja sprečava da sol i vlaga dođu do opruga, što dovodi do korozije.
  • Servis odmah nakon snijega Ako ste skijali na mekanom snijegu, preporučuje se da skije servisirate svakih 7-8 dana, ako je snijega bilo malo ili ste skijali po većinom zaleđenoj podlozi, servis se preporučuje nakon svakih 4-5 dana provedenih na snijegu. I tek kupljene skije dobro je odnijeti u servis i savjetovati se o njihovim mogućnostima. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise