Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ne zaboravite piti vodu jer ljeti prijeti upala mjehura i nesvijest

Ne zaboravite piti vodu jer ljeti prijeti upala mjehura i nesvijest

Na ljetovanje ponesite svu dokumentaciju o trudnoći i izbjegavajte najjače sunce - između 10 i 17 sati, kao i vožnju na gliseru jer udaranje o valove može uzrokovati prijevremeni porođaj

VIDEO

Za trudnice je ljeti izuzetno važno da piju više tekućine jer je isparavanje tijela zbog povišene temperature veće i gubi se više tekućine znojenjem. 

POGLEDAJTE VIDEO (kako se rashladiti tijekom vrućina):

Pokretanje videa...

02:45

Osim toga, zbog više temperature tijela i širenja krvnih žila izazvanih toplinom, tlak u prosjeku pada, pa je povećan rizik od nesvjestice, upozorava dr. med. Erden Radončić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da su žene inače sklonije zanemariti žeđ i rjeđe piju, pa se preporučuje da buduće majke na to obrate posebnu pažnju. Ljeti su moguće i češće infekcije urinarnog trakta, pa tekućina nije važna samo zbog rashlađivanja organizma i regulacije tlaka nego treba piti više kako bi se potaknulo mokrenje, a time i redovito ispiranje urinarnog trakta.

- Uz to, zbog povišenih temperatura preporučuje se češće rashlađivanje tijela tuširanjem, kupanjem u moru ili bazenu, s tim da nije nužno izbjegavati kloriranu bazensku vodu. Naime, klorirana voda može izazvati iritaciju sluznice genitalnog područja, no to najčešće prolazi uz ispiranje tog područja običnom čistom vodom - napominje liječnik. 

Žene često, dodaje, odmah pomisle da su “pokupile” neku infekciju i pribjegavaju liječenju Canestenom, no to najčešće nije potrebno. Naravno, ako iritacija genitalnog područja uz pranje vodom ne prođe za dan ili dva, treba pristupiti liječenju.

'Oscar me dva puta spasio jer nisam čuo kako ide automobil'
'Oscar me dva puta spasio jer nisam čuo kako ide automobil'

Od ostalih simptoma, ljeti se češće javlja oticanje nogu, no to je problem koji je uobičajen u trudnoći, pa se ne treba posebno brinuti. Vodite računa da ne stojite ili ne sjedite predugo u istom položaju, povremeno protegnite noge i podignite ih kad god možete, savjetuje. 

 - Trudnicama svakako preporučujem da izbjegavaju izlagati se suncu kad je ono najjače, između 10 i 17 sati, te zaštitu kremom za sunčanje sa što većim zaštitnim faktorom u preostalo vrijeme. Ako putuju, u automobilu trebaju biti vezane te voditi računa o tome da se svaka dva sata stane kako bi malo prošetale i otišle na zahod - savjetuje i dr. sc. Jasenka Grujić

Fotolia

Dodaje da na putovanje treba ponijeti svu dokumentaciju o trudnoći. Ako je trudnoća uredna, prepreka za putovanje nema. No treba izbjegavati vožnju gliserima, osobito pri nevremenu, jer 'poskakivanje' na valovima može izazvati prijevremeni porođaj.

Treba izbjegavati fizički napor tijekom najtoplijeg dijela dana te se češće i više odmarati. No nemojte zanemariti redovito vježbanje: uz lagano plivanje, odradite uobičajene vježbe u klimatiziranom prostoru. 

Popularna krpica: Znate li kako je bikini dobio naziv - 'bikini'?
Popularna krpica: Znate li kako je bikini dobio naziv - 'bikini'?

- Također, trudnice ljeti posebno trebaju paziti da jedu termički dobro obrađenu hranu, odnosno treba biti oprezan sa svim što se jede na plaži ili na ulici te posebno pripaziti s mliječnim proizvodima zbog moguće zaraze listeriozom - upozorava ginekologinja. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje