Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne zaustavljajte kihanje nikada - može biti opasno za zdravlje

None Foto: Fotolia

Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat. Zato, ako vam dođe da kihnete, ne sputavajte se jer cijena koju možete platiti nije vrijedna toga

Britanski liječnici upozorili su da se ne blokira protok zraka kroz usta i nos kod kihanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje.

Do tada "zdrav i u dobroj formi" muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kihanja, napisali su liječnici u stručnom časopisu British Medical Journal u prikazu slučaja.

PRIPAZITE NA OVO... 7 načina kako izbjeći prehladu na poslu u sezoni viroza i upala

- Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu - kazali su stručnjaci iz sveučilišne bolnice Leicester NHS Trust.

Otorinolaringolozi su potražili znakove vanjskih ozljeda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kihanjem.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

- Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati - kazali su liječnici.

Sprečavanje kihanja na taj način moglo bi dovesti do "brojnih komplikacija" poput pneumomedijastinuma - stanja koje je rezultat utjerivanja zraka u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubnjića pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju liječnici.

Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši gdje može dovesti do oštećenja, na primjer, puknuće bubnjića. Može uzrokovati gubitak sluha te vrtoglavicu koja neće brzo prestati, piše HowStuffWorks.

Stradati mogu i krvne žile u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od ozlijede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operirali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do puknuća žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno.

Fotolia BIT ĆE VAM LAKŠE 8 genijalnih načina da odčepite nos i očistite sinuse - prodišite

Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat. 

Zato ako vam dođe da kihnete u javnosti, ne sramite se jer cijena koju možete platiti nije vrijedna toga. Umjesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kihnite "kao čovjek". Ne stignete li izvaditi maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili lijevim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.

Komentari (19)
  • Zato Kinezi sa guštom podrignu nakon jela, a ne kao mi, tobože smo pristojni, a svi doma rigaju i prde kad se najedu. :)

    21. 1. 2018,   14:18
  • nisam nikad zaustavio kihanje kad me uhvati onda ne mo gu se zaustaviti apćiha

    21. 1. 2018,   18:42
  • Kad mi se kiše,kihnem...makar i 5 puta zaredom.

    21. 1. 2018,   18:47