Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Nedavno ste rodili? 3 savjeta kako najbrže vratiti staru liniju

Nedavno ste rodili? 3 savjeta kako najbrže vratiti staru liniju

Za zahtjevnije vježbe pričekajte šest do osam tjedana od poroda, i to ako je porod prošao uredno; žene koje su imale komplicirani porod se trebaju posavjetovati s liječnikom

VIDEO

Nakon što se oporave od poroda, većina žena počne razmišljati kako opet dovesti tijelo u formu i riješiti se nakupljenih kilograma. Da bi devet mjeseci čuvalo i hranilo plod te konačno na svijet donijelo novo biće, tijelo mora proći kroz ozbiljne promjene. I to nikako nisu male promjene, a uključuju naravno i dobivanje na kilaži.  

Svaka novopečena majka treba prvenstveno paziti na sebe pa se nikako ne preporučuje da odmah nakon poroda 'navalite' na vježbanje i sl. Stručnjaci za roditeljstvo sa britanskog stručnog portala Babycentre UK su podijelili nekoliko jednostavnih trikova koji bi vam trebali pomoći da se vratite u formu i usvojite neke zdravije navike čim završi vrijeme postporođajnog oporavka. 

Najmanji rizici: Idealno vrijeme između trudnoća za sve majke
Najmanji rizici: Idealno vrijeme između trudnoća za sve majke

1. Promijenite dijetne navike

Važno je stvoriti zdrave (i ispravne) prehrambene navike, kako biste imali dovoljno energije za brigu o djetetu. Zato je dobro ujutro odvojiti vrijeme za najvažniji obrok u danu, doručak, bez obzira jeste li iscrpljeni ili ne - zdrav doručak će ubrzati vaš metabolizam i dati vam prijeko potrebnu energiju da što lakše pregurate ostatak dana.

Preporučuje se pet obroka dnevno koje ne biste smjeli preskakati, a koji trebaju biti bogati voćem, povrćem i hranom bogatom vlaknima poput leće, graha, zobenih žitarica i sjemenki; to je hrana koja pokreće organizam, a ne deblja. Pripazite ipak na količinu s obzirom da ste u trudnoći navikli jesti više nego vam je potrebno sada. Uglavnom, cilj bi vam trebao biti dvije tisuće kalorija dnevno; malo više ili manje ovisno o građi i o tome dojite li. 

2. Počnite s laganijim vježbama

Pronaći vrijeme za vježbanje dok imate malo dijete može biti teško, no sigurno je moguće. Čim osjetite da ste spremni počnite sa laganim vježbama poput vježbi zdjelice koje možete raditi i na podu. Osim toga, možete početi sa šetnjama, ne trebate odmah trčati, samo hodajte i lagano se zagrijavajte.

Rekli su da posvojim, da nikada neću imati djecu, a trudna sam
Rekli su da posvojim, da nikada neću imati djecu, a trudna sam

Za ovu aktivnost beba ne bi trebala biti smetnja budući da ju možete staviti u kolica i ići na zajedničke šetnje. Za sve zahtjevnije od ovoga pričekajte barem šest tjedana od poroda, i to ako je porod uredno prošao; žene koje su imale komplicirani porod se trebaju posavjetovati s liječnikom.

Duže šetnje s bebom će vam pomoći i da upoznate druge mame, koje sigurno imaju slične probleme, a s njima ćete imati i drugih doticajnih točaka; zbog psihičkog zdravlja nemojte izbjegavati društvo. Plus, u društvu je sve lakše.

3. Nemojte žuriti, stignete gubiti kile

Pričekajte prvi postnatalni pregled prije nego krenete s planom mršavljenja; taj se pregled obično zakazuje šest do osam tjedana nakon poroda. Do tada ćete ionako biti prezaokupljeni s novim članom obitelji.  

Nakon pregleda svoju zabrinutost oko kilaže možete podijeliti i s ginekologom koji vas vodi; sigurno će imati precizni plan prehrane i još nekoliko konkretnih savjeta.

Odredite si željenu kilažu i, dok se tijelo oporavlja, dajte si dovoljno vremena da do iste dođete; ništa se ne događa preko noći. S portala BabyCentre UK preporučuju da si zadate dugoročnije ciljeve, npr. koliko biste htjeli smršaviti do djetetovog prvog rođendana. Nemojte zaboraviti da je vaše tijelo tek nedavno napravilo nevjerojatnu stvar.

Zato nemojte sumnjati da je predivno, a da bude baš kako biste vi htjeli 'hranite' ga zdravom hranom i ispravnom tjelovježbom. 

Neki vam dopuštaju da imate svoj mir, a neki znaju sami brinuti o sebi: Frajeri s ovih 5 osobina su najbolji u vezama!

Jesenski trendovi: Zbog ovih 11 frizura odmah ćete poželjeti kratku kosu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku