Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Negativne misli vs. stvarnost: Izborite se za sebe i uživajte!

None Foto: Fotolia

Mozak je najmoćniji organ. Ako vidite sebe kao debelog, starog, naboranog i zaboravnog, to će povećati proizvodnju hormona stresa koji utječe na zdravlje

Ni najoptimističniji čovjek nije imun na negativne misli, ali oni koji automatski o svemu misle negativno i ne znaju kako to zaustaviti, mogu uništiti svoj život, tvrde psiholog Daniel Amen. Psiholozi vjeruju da sam osjećaj nelagode izaziva fizičku reakciju (crvenilo), tako da samo-destruktivne misli dovode do bolesti, debljanja, loše kože i bijede. Amen je istraživao kako misli utječu na naš izgled, energiju i prehranu i otkrio da okretanjem negativnih misli u pozitivne, mijenjamo život na bolje. 

U svojoj knjizi 'Promijeni svoj mozak' automatske negativne misli  opisuje kao 'male glasove koji se pojavljuju u glavi i govore vam da niste dovoljno dobri, mršavi te da ste loša kći, majka, radnik'. Time se može upravljati, ali važno je da vas ne obuzmu samo negativne misli. Odgovor leži u vrlo jednostavnim tehnikama koje omogućavaju da se negativne misle više nikad ne vrate.

- Vaš mozak je najmoćniji organ. Ako vidite sebe kao debelog, starog, naboranog i zaboravnog to će povećati proizvodnju hormona stresa koji utječe na zdravlje, težinu i um. Negativne misli jednostavno pomažu da se negativne stvari dogode. Lijek je u stvaranju vlastitih rješenja protiv negativnih misli - kaže Amen. 

Ukoliko se osjećate ljuti, tužni ili frustrirani, napišite sve automatske negativne misli, a zatim razmislite što je najbolji način da ih uništite. 

- Napravite pakt sa sobom da ne slušate negativne misli. Učinite li to, vaše misli će to prevesti u postupke i radnje te će pretvoriti vaše tijelo u ono što ste oduvijek željeli. Tijelo će tada slijedi vaš um jer nema drugog izbora - kaže Amen, koji tvrdi da devet vrsti negativnih misli.

Negativna misao: Sve ili ništa

To je crno-bijelo mišljenje koje vas vodi da vjerujete da je sve dobro ili sve loše. To je deformirana logika koja diktira da propustite li jedan dan u teretani nemate disciplinu i mogli bi odustati od vježbanja u potpunosti.

Borba protiv toga: Priznajte sebi da jedna preskočena vježba ne znači da trebate odustati. Ako preskočite jedan dan vježbanja, otiđite na sljedeći.

Negativna misao: Korištenje 'uvijek', 'nikad', 'svaki put' ili svi'

Ako kažete "nikad neću smršavjeti" ponašat ćete se kao da nemate kontrolu nad svojim akcijama.

Borba protiv toga: Nikad ne reci nikad - zabranite si upotrebu ovih generaliziranih riječi!

Negativna misao: Fokusiranje na negativno

Gledate li na sve negativno i kao trošak, puno ćete češće odustati nego ustrajati.

Borba protiv toga: Pokušajte biti pozitivni prema svemu što može podići vaše raspoloženje.

Negativna misao: Razmišljajte osjećajima

Ukoliko neprestano propitkujete svoje osjećaje na način jesu li dobri ili loši, osjećat ćete se loše.

Borba protiv toga: Umjesto toga mislite logično - tražite dokaze koji će podržati vaš pogled.

Negativna misao: Krivnja

Korištenjem riječi "trebam" ili "moram" stvara se osjećaj krivnje i kontrolira vaše ponašanje.

Borba protiv toga: Protjerajte osjećaj krivnje, učinite što možete, ali ne na račun svog zdravlja ili razuma te koristite riječ "trebam" samo ako vam odgovara.

Negativna misao: Etiketiranje

Ako sebe označite kao "gubitnika", vi ćete početi vjerovati da vi to uistinu i jeste. Ovim stavom odajete dojam da se lako odričete svega.

Borba protiv toga: Izbjegavajte etiketiranje sebe jer niste "gubitnik".

Negativna misao: Proricanje sudbine

Predviđanje je najgore jer nikad ne možete znati što će vam se dogoditi. Ova misao je vrlo česta i može jako brzo postati zarazna. Problem je što vi lako uvjerite sebe u loše stvari koje si zamislite. Dopustite li si da budete pod stresom, to će samo oslabiti vaš imunološki sustav i povećati izglede za bolest.

Borba protiv toga: Ne znate što budućnost traži, zato umjesto toga budite znatiželjni o budućnosti u pozitivnom smislu.

Negativna misao: Čitanje misli

Nikad ne možete znati što netko drugi misli o vama i zato nemojte misliti da to čini.

Borba protiv toga: Nemate pojma što ljudi misle. Ako netko gleda na vas na neki način, to ne znači da vas osuđuje.

Negativna misao: Okrivljavanje drugih

Za svoj neuspjehe nikad ne okrivljujte druge jer ukoliko započnete rečenicu s "to je tvoja krivica" samo možete uništiti svoj život.

Borba protiv toga: Vi ste odgovorni za način na koji živite. Ne možete za to okrivljivati druge.

Komentiraj, znaš da želiš!