Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Neki ljudi jedu ljuske od jaja - evo što stručnjaci misle o tome

Da, postoje ljudi koji ne bacaju ljuske od jaja već ih redovito konzumiraju. A, zašto to rade i slažu li se stručnjaci s njihovom teorijom? Istražili smo o čemu se radi...

VIDEO

Razlog zašto neki ljudi jedu ljusku od jaja je taj što postoje teorije kako je prepuna korisnih sastojaka za naše tijelo - najviše kalcija, a ima i željeza, bakra, mangna, cinka, fluora, fosfora, kroma i molibdena. Prema nekim studijama ljuska od jaja odlična je za kosti, za pravilan rad štitnjače, kod gastritisa, za jačanje organizma...

Postoji čak i recept kako napraviti prah koji kasnije možete dodavati u hranu:

Kao prvo, birajte organska jaja kako bi izbjegli kemikalije i hormone koje znaju sadržavati. Ljuske operite, stavite u vrelu vodu i prokuhavajte oko 10 minuta kako bi uništili štetne bakterije. Ne koristite ljusku od sirovih jaja!

Prokuhane ljuske osušite pa ih stavite u vruću pećnicu - na 150 stupnjeva. Neka se peku desetak minuta. Na kraju ih usitnite u mužaru tako da dobijete fini prah. Poslužit će i blender. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prah čuvajte u hladnjaku. Dnevno se uzima 1,5 do tri žličice, ovisno o godinama starosti. Žličica praha teži oko 5 grama i sadrži 1600 do 1800 mg kalcija, prenosi alternativa.hr gdje možete pronaći detaljne recepte prilagođene određenim tegobama.

Evo što stručnjaci misle o tome

- Ljuska jajeta jest bogata mineralima no ipak ne bih preporučila konzumiranje samljevene ljuske. Ljuska štiti jaje od prodiranja nečistoća te mikroorganizama pa bi neadekvatnom pripremom konzumiranje ljuske moglo biti od veće štete nego koristi. Isto tako, ukoliko pretjeramo s količinom, postoji mogućnost da naš probavni sustav to ne bi najbolje podnio - objašnjava nutricionistica Leta Pilić

- Za sada nema puno istraživanja koja potvrđuju pozitivan učinak kozumiranja ljuske jajeta, a spominje se u kontekstu fortifikacije hrane, odnosno obogaćivanja određene hrane određenim nutrijentima, u ovom slučaju kalcijem iz ljuske jajeta. Ovo je pak strogo kontroliran proces koji se razlikuje od mljevenja te konzumacije ljuske jajeta u domaćinstvu - dodaje nutricionistica.

Pogledajte video kako pripremiti prah od ljski jaja:

Tu je još jedan video:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...