Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nekima je teže prestati pušiti - ne mogu vidjeti korist u tome

None Foto: Fotolia

Ljudi čiji mozak funkcionira na način da ih motiviraju nagrade lakše prestaju pušiti, jer se fokusiraju na to, dok si drugi ne mogu ni zamisliti više novca ili bolje zdravlje

Koliko će netko biti uspješan u odvikavanju od cigareta može se lako predvidjeti, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta Pennsylvania. Oni su otkrili da nije ključan broj cigareta koje netko popuši na dan, niti duljina "pušačkog staža", već moždane aktivnosti, piše Daily Mail.

U studiji su proučavali magnetske rezonance mozga dobrovoljaca koji su pokušavali prestati pušiti, a osobito su se koncentrirali na dio mozga zadužen za osjećaj nagrade. Ispitanicima u dobi od 18. do 45. godina za odvikavanje su nudili i novac. Potom su snimali njihov mozak, a dva sata nakon eksperimenta ponudili su cigaretu. Onima, kojima je novčana ponuda izazvala najmanju moždanu aktivnost, prvi su "pokleknuli".

- Dok nekima nagradu predstavlja novac ili ušteda, za druge je to bolje zdravlje ili životne promjene, svako odvikavanje od ovisnosti mora biti kompenzirano s nekom nagradom. Kome ta nagrada ništa ne predstavlja, imat će najviše problema s odvikavanje - zaključio je voditelj studije dr. Stephen Wilson. 

Komentari (6)
  • Ima istine...pokkušao 20-ak puta od mjeseca do godine dana...ne pušim već 1i pol godinu,razlog: Pluća...konačno uspio jer sam morao :)

    18. 6. 2014,   11:56
  • samo treba presložiti misli u mozgu.... od danas ...sad ....ja to mogu, a da je lako stvarno nije

    20. 6. 2014,   12:44
  • Znam par zemljaka koji su strastveni pusaci a u isto vreme su teske cicije...Kada oni nisu prestali pusiti...Ne znam ko ce onda...Ocigledno je da je navika pusenja mnogo slozenije prirode nego sto nam se cini...

    21. 6. 2014,   05:19