Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Nelagoda u grlu može biti znak upale, ali i alergije, refluksa...

Nelagoda u grlu može biti znak upale, ali i alergije, refluksa...

UZROCI Kod grlobolje pomaže ispiranje nosa i čaj od žalfije, no ako traje dulje od tri tjedna popraćena promuklošću, obavezno posjetite svog liječnika...

VIDEO

Suho grlo, pečenje ili bol kod gutanja te podražaj na kašalj općeniti su simptomi grlobolje, koja je najčešće uzrokovana infekcijom, obično virusima (prehlada), puno rjeđe bakterijama.

No može biti povezana i s alergijom i upalom sinusa, uslijed koje se sluz iz nosa slijeva u grlo, kao i boravkom u klimatiziranom prostoru ili na propuhu, uslijed čega se isušuju sluznica nosa i grla koje su tada podložnije infekcijama. U većini tih situacija, olakšanje može donijeti uzimanje toplih napitaka, C vitamina i meda, upotreba preparata za ispiranje nosa (fiziološka otopina ili uobičajene kapi za nos), te ispiranje grla, primjerice čajem od žalfije, kao i upotreba pastila za grlo, kaže dr. Alma Rožman iz Poliklinike za dišne bolesti.

- Odrasli i starija djeca mogu po potrebi grgljati domaćim pripravcima, a jedan od najboljih i najjednostavnijih recepata je četvrt žličice soli koju ste otopili u čaši što toplije vode, čemu možete dodati i nekoliko kapi vodice za ispiranje usta. Alternativa može biti i čaša tople vode u koju ste pomiješali žličicu limunovog soka - ističe dr. Rožman.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako je grlobolja povezana s ’običnom’ prehladom, sa začepljenim nosom i povišenom temperaturom, treba skidati temperaturu lijekovima i pomoći si kapima za nos ili čak fiziološkom otopinom.

Zašto nam curi iz nosa kada je vani hladno - a nije prehlada?
Zašto nam curi iz nosa kada je vani hladno - a nije prehlada?

- Takvo se stanje u 20-ak posto slučajeva može zakomplicirati bakterijskom superinfekcijom, najčešće streptokokom, uslijed čega grlobolja može biti izraženija, uz otežano gutanje i pojavu bolova u uhu. Najčešći oblik bolesti je streptokokna angina, koja se javlja naglo, s povišenom temperaturom, zimicom i drhtavicom te jakom grloboljom, glavoboljom i bolovima u zglobovima, od čega se oboljeli osjeća malaksalo. Kod djece se na početku bolesti često javlja i povraćanje, a ždrijelo i nepce su crveni, s crvenim i oštećenim krajnicima, po kojima ima gnojnih točkica ili naslaga. Tada se svakako treba posavjetovati s liječnikom o liječenju antibioticima - dodaje dr. Rožman.

Liječnika svakako treba posjetiti i ako se uz grlobolju javljaju i neki specifični simptomi, primjerice dugotrajni kašalj i promuklost te otežano gutanje, pogotovo ako traju dulje od tri tjedna. Jedan od specifičnih simptoma je i česta potreba da ’pročišćavamo’ grla. U tim slučajevima prvenstveno treba isključiti tumorske bolesti (tumore grla, ždrijela ili štitnjače), te traume grla, odnosno mogućnost zaostajanja stranog tijela ili hrane u grlu, ističe otorinolaringologinja prof. dr. sc. Željka Roje iz Privatne specijalističke ordinacije za otorinolaringologiju u Splitu, u priručniku ’Grlobolja u svakodnevnom životu’. Osjećaj stranog tijela u grlu i peckanje jezika i usne šupljine te paradentoza mogu, pak, biti povezani s laringofaringealnim refluksom, odnosno prisutnošću želučane kiseline i sadržaja u grkljanu, grlu, nosu i sinusima, ističe otorinolaringologinja. Bolest se javlja zbog oslabjelog mišića jednjaka i češća je kod osoba koje imaju gastritis i želučanu kilu. Može dovesti do pogoršanja stanja u ljudi koji boluju od bronhitisa, astme i alergijskih bolesti gornjih dišnih putova. U slučaju potvrđene dijagnoze, možete si pomoći s promjenama navika, poput manjih i češćih obroka te spavanja na povišenom uzglavlju. Liječenje se provodi tabletama koje se uzimaju prije obroka te preparatima za neutralizaciju kiseline između obroka.

  • ZBOG KISELINE - Osjećaj stranog tijela u grlu može biti izazvan želučanom kiselinom kod laringofaringealnog refluksa
  • IZ UPALE SINUSA - Upala sinusa također često može uzrokovati grlobolju zbog slijevanja sluzi iz nosa u grlo
  • KOD INFEKCIJE - Ako se prehlada zakomplicira bakterijskom infekcijom, streptokokom, potreban je antibiotik

Dijagnoza refluksa

Dijagnoza kod laringofaringealnog refluksa se potvrđuje ORL pregledom, uz pomoć endoskopske kamere kojom se pregledava ulaz u jednjak i glasnice te 24-satnom pH-metrijom, kojom se mjeri kiselost u jednjaku na dva mjesta tijekom 24 sata.

Ne vadite sami kost iz grla

Traumatske grlobolje mogu biti rezultat trauma ždrijela i grkljana. Strana tijela, kao što je riblja kost, mogu izazvati površinske ogrebotine, ali mogu i ostati unutar tonzile, korijena jezika ili u hipofarinksu te ih treba izvaditi. Nipošto ne pokušavajte sami izvaditi strano tijelo iz grla, jer ga takvim manipulacijama najčešće gurate još dublje ili ga možete slomiti. Obavezno se javite otorinolaringologu, upozorava dr. Roje.

Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...
Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...

Semafor zdravlja

  • Oprez, rak se sve češće javlja kod sve mlađih ljudi

>>> Iako se karcinom grla češće javlja u muškaraca te u dobi između 50 i 70 godina, treba imati na umu da u zadnje vrijeme raste pojavnost raka grla kod žena i kod mlađih osoba, stoga treba smanjiti faktore rizika.

  • Alkohol i loša prehrana - uzrok problema s grlom

>>> Među faktorima koji povećavaju rizik od raka grla su pušenje i unos alkohola, prehrana siromašna bjelančevinama, vitaminima i mineralima, oslabjeli imunitet te gastroezofagealni refluks (povrat sadržaja želuca u jednjak).

  • Simptomi su i teže disanje te nagli gubitak kilograma

>>> Promuklost, ili promjena jačine i boje glasa (što se može javiti u kombinaciji), te otežano i bolno gutanje i osjećaj stranog tijela u grlu, među glavnim su simptomima karcinoma grla. Među njima su i otežano disanje, oteklina (čvor) na vratu te neugodan zadah iz usta, te gubitak na tjelesnoj masi u kratkom vremenskom razdoblju.

  • Kod dijagnoze refluksa pomaže promjena navika

>>> Kod laringofaringealnog refluksa izbjegavajte ljuto, začinjeno, kiselo, gazirano, prevruće i prehladno jelo i piće, kao i hranu koja napuhuje. Nemojte jesti tri sata prije spavanja. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje nagnuti prema naprijed.

Thinkstock
  • Spriječite upalu grla ispiranjem nosa otopinom

>>> Kod običnih prehlada korisno je i po potrebi ispirati nos fiziološkom otopinom, kako biste uklonili višak sluzi iz sinusa i spriječili njihovo slijevanje u grlo koje može dovesti do upale.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima