Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Nema ni dvije godine, a već je pobijedila rak: 'Veliki je borac'

Do sada sam imao petero djece s uznapredovalim stadijima neuroblastoma, kod kojih je u početku stanje izgedalo beznadno. Svi su dobro i zdravi su, kaže prof. dr. sc. Milivoj Jovančević

VIDEO

Malena Molly Hughes iz SAD-a ima tek 21 mjesec, a već je bila operaciji te na pet ciklusa kemoterapija i zračenja kako bi preživjela. Djevojčici su liječnici dijagnosticirali neuroblastom u dobi od pet mjesec.

Radi se o jednom od najčešćih oblika raka koji se pojavljuje u djetinjstvu, najčešće kod djece mlađe od pet godina. Radi se o genetskoj mutaciji koja ometa razvoj nezrelih živčanih stanica.

OH HAPPY DAY!!!! Molly has some BIG news to share!!! Her scans were clear & showed no evidence of disease!! (NED!!!)...

Objavljuje Chelsea HughesPetak, 22. ožujka 2019.

Na zadnjem skeniranju roditelji su primili odličnu vijest - da je bolest u remisiji, odnosno nema znakova tumorske aktivnosti. Sad je sve čemu se mogu nadati to da remisija potraje što dulje, jer liječnici kažu da što više vremena prođe, veći su izgledi da se bolest neće nikada vratiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Osjećala sam se kao da ću se srušiti, čvrsto sam zagrlila kćer i grlila je pet minuta - rekla je presretna majka Chelsea Hughes i dodala da je Molly u bolnici provela 130 dana te da su prošli jedno zaista preteško razdoblje.

- Bila je hrabra i jako dobro se nosila sa svim time. Nakon svakog tretmana u bolnici, odmah bi počela skakati. Mislila sam da će nekoliko dana ležati iscrpljena, no ona se odmah išla igrati, bila je prepuna energije tijekom liječenja - rekla je ponosno.

Zbog 15 mjeseci vrlo intenzivnog liječenja Molly je djelomično ostala bez sluha, no to joj ne smeta da se bezbrižno igra sa drugom djecom, bude vesela, a čak i pomalo 'divlja', kao da pokušava nadoknaditi propušteno.

- Ona voli biti vani. Divlja naokolo od trenutka kada ujutro ustane pa sve dok opet ne ode spavati. To što joj je sluh oštećen je nimalo ne usporava u igri - kaže majka i dodaje da se većina neuroblastoma ne vrati.

Bolest se prema nekim istraživanjima vrati u pet do deset posto slučajeva. No za svaki slučaj, malena će se uskoro pridružiti kliničkom istraživanju i početi uzimati novi lijek kako bi šansa od povratka bolesti bila što manja, prenosi Daily Mail.

Oboljeli od tumora mozga: Ovo su simptomi koje smo ignorirali
Oboljeli od tumora mozga: Ovo su simptomi koje smo ignorirali

'U Hrvatskoj se godišnje zabilježi 5 do 10 novooboljelih'

- Neuroblastomi su najčešći solidni zloćudni tumori koji se javljaju u prvoj godini života, dok su do navršenih 5 godina drugi po učestalosti (na prvom su mjestu tumori mozga). Prosječna dob obolijevanja je 19 mjeseci, 80 posto oboljelih je mlađe od 5 godina i 98 posto je mlađe od 10 godina. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi 5 do 10 novooboljelih, pri čemu oko 70 posto neuroblastoma po svojim obilježjima pripada u skupinu visokog rizika - pojasnio nam je poznati zagrebački pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Postotak izlječenja temelji se, kaže, na petogodišnjem periodu preživljavanja, što je za niskorizične oblike oko 95 posto dok je za visokorizične oblike 40 do 50 posto.

- No statistički podaci ne znače sve.Teško je zamisliti roditeljsku brigu i strahove, a još teže postupak liječenja kroz kojeg dijete prolazi. Od trenutka postavljanja dijagnoze, započinjanja liječenja i praćenje njegovog uspjeha, ali i neuspjeha, roditelji mobiliziraju zadnje mrvice svoje duševne i tjelesne snage kako bi pomogli djetetu - dodao je.

Što se smije, a što ne? Beba se zbog poljupca borila za život...
Što se smije, a što ne? Beba se zbog poljupca borila za život...

- Dugo radim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na početku karijere sam radio s takvom djecom na klinici, i uvijek me impresionirala energija i predanost mladih roditelja, koji su tek korak od vlastitog djetinjstva i adolescencije. Oni zaslužuju svaku moguću pomoć, od nas u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, od zdravstvenih djelatnika u bolnici i od sustava zdravstvene i socijalne skrbi kako bi uspješnije riješili formalno pravne prepreke. I na kraju poruka roditeljima, do sada sam imao petero djece s uznapredovalim stadijima neuroblastoma, kod kojih je u početku stanje izgledalo beznadno, svi su dobro i zdravi su - naglasio je prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

UVIJEK ĆE BITI SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje