Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Nemojte biti 'ubojica' vica, ali niti odobravati trač o prijatelju

Nemojte biti 'ubojica' vica, ali niti odobravati trač o prijatelju
1

Slušanje ometaju ljutnja, uznemirenost, nestrpljivost, pristranost, ali i želja da budete u pravu. Najbolje je šutjeti dok vaš šef priča, usred vica i tračanja

VIDEO

Stručnjaci tvrde da postoji niz specifičnih životnih situacija u kojima je mnogo bolje držati jezik za zubima te tako spriječiti da izgovorimo nešto zbog čega ćemo se poslije kajati. Ako, dok sugovornik priča, pomno slušate što vam govori, saznat ćete mnogo više bitnih informacija nego kad uskačete u riječ. Uz to se, kad šutite, doimate mudro i promišljeno. 

Recept: “Bez komentara” primijenite kad netko pred vama ogovara vaše prjatelje ili kolege, kad vas zapitkuju o ljubavnom životu, ali i kad ste meta apsurdnih optužbi. Naravno, postoje situacije u kojima se morate braniti, no na potpuno besmislene optužbe mnogo je mudrije odšutjeti te ostaviti autora da se peče na vatri vlastitih riječi. Šutnja je doista zlato te može biti moćan adut koji će vas poštedjeti neugodnih situacija i konflikata s prijateljima i suradnicima. 

Trač o prijateljima se ne smije odobravati niti negirati 

Kad čujete trač na račun prijatelja, ne uplećite se u tu mrežu. Bez odobravanja i negiranja, šutke saslušajte te kratko recite da mislite da je vaš prijatelj napravio najbolje što je mogao. Suzdržite li se od trač-partije, poslije ćete se osjećati mnogo bolje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mirno slušaj čak i kad nisi kriv pa spriječi svađu

Kad šef ili vaš partner podigne ton te se ljutito izviče na vas, ne uzvraćajte udarac, nego ga šutke primite te sačekajte pravi trenutak da se ispričate. Čak i ako niste u krivu, taj će vam taktički potez pomoći da brže nastavite s normalnim životom.

Nitko ne voli da mu se soli pamet

Kad se u društvu žustro razgovara o temi koja je vaša struka te je imate u malom prstu, ne razmećite se bahato znanjem. Suzdržano se ubacite u raspravu te sažeto odgovorite na stručna pitanja.

Nemojte biti "ubojica" vica

Ako ste već čuli vic, umjesto da drugima kvarite zadovoljstvo, radije to prešutite i odslušajte ga do kraja - nitko ne voli “ubojice” viceva. Isto pravilo vrijedi i kad vam vic nije smiješan ili ga baš i ne razumijete.

O ljubavi se priča samo ako vam zatreba savjet

Kad vas znatiželjno pitaju kako je završio vaš jučerašnji izlazak, ne hvalite se ljubavnim pothvatima. Radije ostanite tajanstveni i intimu sačuvajte za sebe. O ljubavnom životu pričajte s najbližim prijateljima i samo ako vam treba savjet. 

Aktiviraj i treće uho i čut ćeš što ti govorim

Uskakanje u riječ krivac je niza svakodnevnih problema: od loše komunikacije te svađa s kolegama i prijateljima do nesporazuma u obitelji, upozoravaju komunikolozi. 

Neslušanje koči napredak na poslu i sprečava vas da izgradite bliskost s partnerom. Kako biste izbjegli te kratke spojeve, pažljivo slušajte svakog sugovornika, a da biste vještinu slušanja podigli na višu razinu, probudite treće uho. 

Ono je povezano s vašim srcem, objašnjavaju stručnjaci. Kad slušate, i srcem se povezujete sa sugovornikom na emocionalnoj razini. Tako će sve ono što vam govori biti oslobođeno tereta pretpostavki, stereotipa i tuđih osuda jer se uz lijevu, analitičku stranu mozga aktivira i desna, osjećajna strana zadužena za međuljudske odnose.

Stav i osjećaji stvaraju pravo značenje poruke 

Svaka poruka ima dvije komponente: sadržaj i stav. Obje su važne jer poruci daju na značenju. Ponekad je važnije dobro saslušati nečiji stav, odnosno osjećaje kako biste znali kako ćete odgovoriti i na kraju krajeva pomoći. 

Odgovorite li ljutnjom, razgovor će postati svađa

Nije svaki razgovor lagan i ugodan. Ako vas riječi vašeg sugovornika ljute ili frustriraju, nemojte eksplodirati, nego brojite do deset. Kontrolirajte se te u sebi ponavljajte: “Usredotoči se na pozitivne misli, pozitivan ishod i uspjet ćeš”.

Ako ne slušam ili upadam u riječ, reci mi to dodirom

Vještina slušanja je nužna za dobru komunikaciju. Da biste je uvježbali, osobi s kojom razgovarate recite da vam dodirne ruku svaki put kad primijeti da su vam misli odlutale i da je ne slušate pažljivo te onda kad joj komentarima nesvjesno uskočite u riječ.

Upijam sve što pričaš, a tvoji osjećaji mi govore što ti treba

Tijekom razgovora obratite pozornost na sadržaj, na značenje riječi, ali i na sugovornikove osjećaje. Dok priča, suzdržavajte se od upadanja u riječ jer ćete prekinuti misao i tako izazvati sukob ili naići na odbijanje. Ovisno o tome kako se osjeća, znat ćete treba li mu utjeha, pomoć ili savjet. 

Potpitanja su dobrodošla ako nešto nije jasno

Kad slušate ono što vam sugovornik govori, pažljivo osluškujte i ono što nije izrekao riječima. Tražite dodatno pojašnjenje samo kad je uistinu potrebno: ako nešto ne razumijete ili ako mislite da ste nadomak rješenju problema.

Bez nepotrebnih komentara i uskakanja u riječ

Kad sugovornik kaže sve što je htio te završi misao, nemojte odmah nametati svoje mišljenje. Radije kratko odšutite i omogućite mu da nakon nekoliko trenutaka tišine doda poneki svoj komentar. Govorite samo onda kad ste sigurni da su vaše riječi bolje od tišine.

Slušam, ne tražim pogreške, nego nudim rješenje

Slušajte sugovornika s ciljem da razumijete i u namjeri da pomognete. Umjesto da budete komentator, netko tko samo kontrira jer se ne slaže s njegovim stavom ili netko tko u svakoj izgovorenoj rečenici traži pogreške, pokušajte sagledati problem i poduprijeti sugovornika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'