Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Nemojte pretjerivati: Previše vježbanja smanjuje plodnost

Nemojte pretjerivati: Previše vježbanja smanjuje plodnost
1

Žene koje puno vježbaju, ali umjerenim intenzitetom, ne bi trebale imati problema, međutim, one koje se tjeraju do krajnjih granica često imaju potisnutu reproduktivnu funkciju

VIDEO

Redovita tjelovježba ima odličan učinak na cjelokupno zdravlje, no ako se pretjera, može doći i do nekih neželjenih učinaka. 
Veza između tjelovježbe i mogućnosti začeća je znanstveno dokazana. Naime, tjelovježba visokog intenziteta dovodi tijelo u stanje stresa, što mozak doživljava kao prijetnju svom sustavu i “gasi” ovulaciju.

Visoki intenzitet vježbanja i niska tjelesna masa u kombinaciji svakako će potisnuti rad reproduktivnog sustava. Žene koje puno vježbaju, ali umjerenim intenzitetom, ne bi trebale imati problema, međutim, sportašice i one rekreativke koje se tjeraju do krajnjih granica često imaju potisnutu reproduktivnu funkciju.

Danska studija objavljena 2012. pokazala je kako vitke žene koje ublaže intenzitet vježbanja pa umjesto visokim nastave vježbati umjerenim intenzitetom, mogu povećati plodnost. Umjerena tjelovježba bila je povezana s 18 posto većim izgledima za trudnoću, objavili su američki znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu.

Nasuprot tome, intenzivna tjelovježba je kod žena normalne tjelesne mase dovodila do 32-postotnog produženja vremena potrebnog za začeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U studiji su promatrali više od 3500 žena u dobi od 18 do 40 godina koje su pokušavale zatrudnjeti tijekom razdoblja od 12 mjeseci. Zatrudnjelo je 70 posto, a najbrže one koje su redovito bile aktivne (vožnja bicikla, hodanje ili vrtlarenje). Preporuka je vježbati najviše pet sati tjedno. Indeks tjelesne mase niži od 18 također može biti prepreka u začeću. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'