Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nemojte pretjerivati: Previše vježbanja smanjuje plodnost

None Foto: Dreamstime

Žene koje puno vježbaju, ali umjerenim intenzitetom, ne bi trebale imati problema, međutim, one koje se tjeraju do krajnjih granica često imaju potisnutu reproduktivnu funkciju

Redovita tjelovježba ima odličan učinak na cjelokupno zdravlje, no ako se pretjera, može doći i do nekih neželjenih učinaka. 
Veza između tjelovježbe i mogućnosti začeća je znanstveno dokazana. Naime, tjelovježba visokog intenziteta dovodi tijelo u stanje stresa, što mozak doživljava kao prijetnju svom sustavu i “gasi” ovulaciju.

Visoki intenzitet vježbanja i niska tjelesna masa u kombinaciji svakako će potisnuti rad reproduktivnog sustava. Žene koje puno vježbaju, ali umjerenim intenzitetom, ne bi trebale imati problema, međutim, sportašice i one rekreativke koje se tjeraju do krajnjih granica često imaju potisnutu reproduktivnu funkciju.

Danska studija objavljena 2012. pokazala je kako vitke žene koje ublaže intenzitet vježbanja pa umjesto visokim nastave vježbati umjerenim intenzitetom, mogu povećati plodnost. Umjerena tjelovježba bila je povezana s 18 posto većim izgledima za trudnoću, objavili su američki znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu.

Nasuprot tome, intenzivna tjelovježba je kod žena normalne tjelesne mase dovodila do 32-postotnog produženja vremena potrebnog za začeće.

U studiji su promatrali više od 3500 žena u dobi od 18 do 40 godina koje su pokušavale zatrudnjeti tijekom razdoblja od 12 mjeseci. Zatrudnjelo je 70 posto, a najbrže one koje su redovito bile aktivne (vožnja bicikla, hodanje ili vrtlarenje). Preporuka je vježbati najviše pet sati tjedno. Indeks tjelesne mase niži od 18 također može biti prepreka u začeću. 

Komentari (25)
  • dojučer ste pisali tko pije kavu smanjuje plodnost,

    5. 9. 2016,   10:24
  • dubljenje na glavi nakon seksa ne smanjuje plodnost:) vježba za pet

    5. 9. 2016,   14:26
  • Eh sad ovisi koje vježbanje je u pitanju nemojte tako.

    5. 9. 2016,   10:19