Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

(Ne)obična salata može se nadmetati i sa pečenjem

(Ne)obična salata može se nadmetati i sa pečenjem
1

Pravi začini i dodaci pretvaraju i najobičniju salatu u vrhunsko jelo koje se može nadmetati sa sočnom janjećom pečenkom pa i odojkom

VIDEO

Glavno jelo kvari salatu, kaže Robert M. Hughes, glavni kuhar prestižnog newyorškog restorana Serendipity. Smatra kako se i najobičnija kristalka ili puterica mogu nadmetati s vrhunskom janjetinom ili odreskom. Tajna je, dakako, u začinima i dodacima. Staromodna varijanta ulje-ocat-sol neće učiniti čuda, no žlica grubo sjeckanih badema ili oraha, prstohvat smeđeg šećera i nekoliko dekagrama ovčjeg sira hoće! Naravno, neophodno je da svi sastojci budu vrhunske kvalitete i organski uzgojeni. Indijski oraščići, sjemenke lana, kim, šafran... Sve su to magični sastojci koji salatu “pepeljugu” pretvaraju u “princezu”, objašnjava Hughes. Pritom je ključno spojiti blage s jakim okusima, primjerice kristalku s feta sirom ili krastavce s pistacijem.
- Kao i sa salatom, i s kolačima, osobito čokoladnim, poželjno je eksperimentiranje - dodaje Hughes. Tako dok topite čokoladu za muffine, u nju možete umiješati malo čili papričice. Pritom je bitno da je čokolada tamna, s najmanje 60 posto kakaa, nikako mliječna, jer se gorka aroma tamne čokolade savršeno spaja s ljutinom papričice. Odličan dodatak je i naribana osušena korica naranče ili limuna. (ml)
>>>Superukusna juha prema bakinu receptu priprema se od goveđe kosti. Kost se najprije namače sat vremena u slanoj vodi, a potom se kuha što dulje (najmanje dva sata), i to u svježoj vodi s celerom, peršinom, mrkvom i malo prepečena crvenog luka. Potom se dodaju knedle od griza, za koje je potrebno 6 dag griza, jaje, 2 dag maslaca te žličica kosanog peršina. Od smjese se naprave knedle te žličicom dodaju u juhu. Kuhaju se 10 min.
>>Svaki će umak biti ukusniji ako ga zalijete jušnim temeljcem, a ne vodom. Ako u sok od pečenja dodate lončić kiselog mlijeka, dobit ćete ukusan umak, koji će biti odličan preljev za kuhanu rižu ili tjesteninu. Najjednostavniji umak za prelijevanje kuhanog povrća spravljate tako da u rastopljeni maslac dodate sok jednog limuna i  lišće peršina.
>>>Namočite li tanke kriške krumpira u slanoj hladnoj vodi sat prije pečenja, “domaći” krumpir tijekom pečenja neće se zalijepiti, savjetuju vrhunski kuhari. Prženi krumpirići bit će hrskavi izvana a sočni iznutra ako ih prije stavljanja u vruću masnoću najprije uvaljate u brašno.
>>>Ribu prije pečenja treba poprskati limunom, zatim nasoliti. Dodate li i malo soli u tavu, prilikom prženja poprimit će lijepu zlatnožutu boju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith