Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neobične gastroveze - origano i janjetina su pravi slasni par

None Foto: Fotolia

Vlasac je idealan dodatak salatama, estragon će oplemeniti specijalitete od ribe, a nježni se začini poput bosiljka dodaju tek dok je jelo gotovo da zadrže aromu

Intenzivni i aromatični svježi začini učinit će svako jelo ukusnim bez puno napora i truda. 

Bosiljak će se, primjerice, idealno prožeti s jelima na bazi povrća, ružmarin će “oživiti” variva i mesne specijalitete, a lovor obogatiti okus juha i variva. Osim s pizzom, origano će se idealno slagati s različitim vrstama, a estragon će upotpuniti okus pilećih i morskih specijaliteta, jaja i povrća. No pri pripremi jela važno je imati na umu da bi nježni začini poput bosiljka, vlasca, korijandra, kopra, koromača i peršina uvijek morali biti svježi te, kako bi zadržali aromu, u lonac bi se trebali dodati tek kad je jelo gotovo. Kako bi se kvalitetno proželi s drugim aromama, otpornije i čvršće začine poput origana, kadulje, majčine dušice i ružmarina jelima možete dodati tijekom procesa kuhanja. Upotrebljavate li čvrste začine poput kadulje i ružmarina nepravilno, njihov miris i okus vrlo će intenzivno dominirati jelom.

Stoga ih je prije uporabe preporučljivo fino usitniti i upotrebljavati u ograničenoj količini ili tijekom kuhanja u lonac dodati cijelu grančicu te je prije posluživanja jela izvaditi.

Začini vole južnu stranu

Začinsko će bilje kod kuće dobro uspijevati osigurate li mu dovoljno svjetlosti. Stoga je teglice najbolje staviti na prozor s južne strane. Ako ih dobro učvrstite i osigurate, možete ih i objesiti s balkona ili prozorske daske. 

Peršin pretvara pire u nešto više od priloga

Vlasac će idealno upotpuniti okus salata, hladnih plata te domaćih sirnih namaza. Peršin obogaćuje juhe, umake, riblja i mesna jela, a osobito prija dodan mesnoj štruci i pireu. Osim s jelima od povrća, bosiljak se slaže s umacima, mekim sirevima i juhama.

Pržena kadulja je i aromatični ukras

Origano prija uz janjetinu, govedinu, piletinu, jaja, grah i patlidžan, a srodan mu je mažuran. Aromatična kadulja “voli” pačje, svinjsko ili guščje meso, a prženi listovi mogu poslužiti za ukrašavanje. Najjednostavnije pravilo je spariti začin i namirnicu iz istoga kraja. 

Začini se "utope" u previše vode

Iako to mogu biti i plastične čaše od jogurta, teglice u kojima uzgajate začine trebale bi biti čiste i imati izbušeno dno kako bi višak vode otjecao. Najpogodnija je kupovna zemlja, a kako začinima ne odgovara puno vlage, zalijevajte ih samo kad je zemlja suha.

Kako se mjere suhi, a kako svježi začini 

Želite li svježe začine zamijeniti suhima, pridržavajte se generalnog pravila: žlici nasjeckanoga svježeg začina odgovarat će žlica usitnjenoga suhog ili četvrtina žlice samljevenoga suhog začina.

Komentari (2)
  • Origano je odličan i sa drugim pečenjima :-) obožavam miris origana i majčine dušice u pečenju.

    5. 7. 2012,   13:46
  • ku*** janjetina i VUCO :D

    13. 8. 2012,   13:04