Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nepisana pravila kojih se drže oni parovi koji na kraju opstaju

Mislite li da znate sve tajne uspješnog i sretnog braka? Neke od tih tajni, koje otkrivaju sretni parovi, sigurno vas mogu natjerati da razmislite o tome kako se ponašate prema partneru

Evo na čemu inzistiraju neki parovi koji uspijevaju godinama biti u zdravim vezama:

Idu spavati u isto vrijeme

Žene koje su zadovoljne sa svojim brakom prilagođavaju svoj raspored rasporedu spavanja svog muža 90 posto vremena, pokazalo je nedavno istraživanje Sveučilišta u Pittsburghu koje je pratilo obrasce spavanja i zadovoljstvo u odnosima kod 46 oženjenih heteroseksualnih parova 10 dana.

Žene koje nisu bile toliko zadovoljne svojim brakovima su manje od pola noći išle na spavanje kad i muževi. Ako vam raspored ne dopušta da idete u krevet u isto vrijeme kad i partner, pokušajte tijekom dana pronaći neko drugo vrijeme koje ćete iskoristiti da se povežete, predlaže autorica istraživanja, psihologinja dr. Heather Gunn.

Happy couple  sleeping in bed at home | Autor: evgeny atamanenko Foto: evgeny atamanenko

 - Mislim da je ovo bitno jer većina ljudi osjeća potrebu za što većom blizinom i sigurnošću i to traže kod partnera, a kad zajedno legnete veće su šanse i da ćete raditi nešto drugo osim spavanja - objasnila je. 

Ne boje se otići ljuti u krevet

Čak će i najsretniji parovi zaspati dok se još svađaju, kaže sociolog i autor knjige "Iznenađujuće tajne sretnih brakova: male stvari koje čine veliku razliku", Shaunti Feldhahn.

Foto: Dreamstime

 Forsiranje zaključka svađe da bi ona završila može, kaže, dovesti do toga da izgovorite stvari koje ćete već ujutro požaliti. Trik je, kaže Feldhahn, u tome da sutradan ponovno sa bistrom glavom razmotrite problem, umjesto da ga se ignorira ili zaboravi. 

JEDNA POZA, VIŠE MOGUĆNOSTI Pet vrućih poza za nju: Za veći užitak dok vi sjedite na njemu

Oboje imaju svoje jake timove 

Redovni izlasci s curama za nju i s dečkima za njega čine vaš brak snažnijim. Ljudi s puno prijatelja su obično sretniji u odnosima od onih koji svu svoju energiju usredotoče na romantičnu ljubav, kaže autor Pepper Schwartz.

- Izlasci nam čine dobro jer s prijateljima nismo izolirani, pa ni ovisni jedni o drugima, što nam obogaćuje ljubavni odnos - zaključuje.

Friendship, sports and entertainment concept - happy male friends with beer watching tv at home. | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Nisu uvijek brutalno iskreni

Govoriti istinu je važno u vezi, ali pazite na osjećaje partnera. Feldhahnovo istraživanje pokazalo je da se najsretniji parovi nježno i oprezno odnose prema osjećajima supružnika kad govore nešto što bi njemu ili njoj moglo biti teško čuti. 

- Neki parovi razgovaraju međusobno kako nikad ne bi s bliskim prijateljem - kaže Feldhahn i dodaje:

- Najsretniji parovi su oni koji  koriste isti ton kad su sami s partnerom i s prijateljima u javnosti.

OBIČAJ IZ DAVNH VREMENA Znate li zašto vjenčani prsten nosimo na lijevom prstenjaku?

Ne stavljaju djecu na prvo mjesto

Svi znaju da je imati djecu - bilo koje dobi - iscrpljujuće, ali fokusiranje cijele svoje energije na potomke ostavlja premalo za partnera, kaže Irina Firstein, licencirana terapeutkinja za individualnu i grupnu terapiju u New Yorku.

Foto: Dreamstime

- Parovi s djecom ne mogu samo doći kući i biti zajedno. Zato je vrijeme nakon što djeca odu u krevet vrlo dragocjeno. Neka to bude jedan-na-jedan vrijeme važno tako što ćete ugasiti telefone i  televizor. A ako želite uhvatiti korak s omiljenom emisijom, pričajte o njoj dok se na kauču mazite s partnerom - kaže Firstein.

Ne smeta im pokazivanje nježnosti

Sretniji parovi će se češće grliti i držati za ruke u javnosti nego oni manje sretni, kaže Schwartz. Ne samo da držanje ruku otežava raspravljanje, kaže ona, nego i smanjuje napetost i razinu hormona stresa kortizola.

Foto: 123RF

- Nježnosti služe kao emocionalno uvjeravanje da ste par i tim; i da niste sami - kaže Schwartz.

Pretpostavljaju da prekid nije opcija

Feldhahn kaže da su najsretniji parovi koje je intervjuirala uglavnom dijelili sve pa i bankovne račune, zbog čega su bili emocionalno ranjiviji jedan pred drugim. No ipak nisu nikada spominjali razvod, dodaje. Ti se parovi češće bave problemima umjesto da razmišljaju o okončanju odnosa.

Worried couple talking about their expenses | Autor: J.M. Guyon - Copyright 2013 Foto: J.M. Guyon - Copyright 2013

- Sve što radite kako biste zaštitili sebe samo oko vas gradi zid - kaže Feldhahn i dodaje:

- Sretni parovi su skočili u vezu bez da pitaju gdje izlaz za nuždu.

Fotolia TRAŽE 'BLAGO' U NOSU 39 odvratnih stvari koje parovi rade, a ne žele nikome priznati

Zbrajaju, ali dobre stvari

Baš kako je loša navika isticati što sve partner radi loše, tako će isticanje dobrog pokrenuti još dobrih stvari.

happy young married couple moves to new apartment | Autor: evgeny atamanenko Foto: evgeny atamanenko

Uzimajući u obzir postupke iz ljubavi, vjerojatnije je da ćete i sami zauzvrat učiniti nešto lijepo, kaže Feldhahn za Reader's Digest i savjetuje: "Počnite s uočavanjem što druga osoba ulaže u vezu".

Komentari (21)
  • i vi smatrate da su sretni parovi oni koji u javnosti izmijenjuju nježnosti i drže se za ruke? Kad sam sretna, ne trebam publiku:))

    18. 7. 2019,   21:31
  • mnogi imaju sretni vezu neki nemaju, ali nema tu pravila ako netko nekog voli onda ce bit s njim,,,

    19. 7. 2019,   18:52
  • Čim nema para ljubav kroz prozor , hop , hop . :-))))

    18. 7. 2019,   21:49