Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Nepisana pravila kojih se drže oni parovi koji na kraju opstaju

Nepisana pravila kojih se drže oni parovi koji na kraju opstaju

Mislite li da znate sve tajne uspješnog i sretnog braka? Neke od tih tajni, koje otkrivaju sretni parovi, sigurno vas mogu natjerati da razmislite o tome kako se ponašate prema partneru

VIDEO

Evo na čemu inzistiraju neki parovi koji uspijevaju godinama biti u zdravim vezama:

Idu spavati u isto vrijeme

Žene koje su zadovoljne sa svojim brakom prilagođavaju svoj raspored rasporedu spavanja svog muža 90 posto vremena, pokazalo je nedavno istraživanje Sveučilišta u Pittsburghu koje je pratilo obrasce spavanja i zadovoljstvo u odnosima kod 46 oženjenih heteroseksualnih parova 10 dana.

Žene koje nisu bile toliko zadovoljne svojim brakovima su manje od pola noći išle na spavanje kad i muževi. Ako vam raspored ne dopušta da idete u krevet u isto vrijeme kad i partner, pokušajte tijekom dana pronaći neko drugo vrijeme koje ćete iskoristiti da se povežete, predlaže autorica istraživanja, psihologinja dr. Heather Gunn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Happy couple  sleeping in bed at home

 - Mislim da je ovo bitno jer većina ljudi osjeća potrebu za što većom blizinom i sigurnošću i to traže kod partnera, a kad zajedno legnete veće su šanse i da ćete raditi nešto drugo osim spavanja - objasnila je. 

Ne boje se otići ljuti u krevet

Čak će i najsretniji parovi zaspati dok se još svađaju, kaže sociolog i autor knjige "Iznenađujuće tajne sretnih brakova: male stvari koje čine veliku razliku", Shaunti Feldhahn.

 Forsiranje zaključka svađe da bi ona završila može, kaže, dovesti do toga da izgovorite stvari koje ćete već ujutro požaliti. Trik je, kaže Feldhahn, u tome da sutradan ponovno sa bistrom glavom razmotrite problem, umjesto da ga se ignorira ili zaboravi. 

Pet vrućih poza za nju: Za veći užitak dok vi sjedite na njemu
Pet vrućih poza za nju: Za veći užitak dok vi sjedite na njemu

Oboje imaju svoje jake timove 

Redovni izlasci s curama za nju i s dečkima za njega čine vaš brak snažnijim. Ljudi s puno prijatelja su obično sretniji u odnosima od onih koji svu svoju energiju usredotoče na romantičnu ljubav, kaže autor Pepper Schwartz.

- Izlasci nam čine dobro jer s prijateljima nismo izolirani, pa ni ovisni jedni o drugima, što nam obogaćuje ljubavni odnos - zaključuje.

Friendship, sports and entertainment concept - happy male friends with beer watching tv at home.

Nisu uvijek brutalno iskreni

Govoriti istinu je važno u vezi, ali pazite na osjećaje partnera. Feldhahnovo istraživanje pokazalo je da se najsretniji parovi nježno i oprezno odnose prema osjećajima supružnika kad govore nešto što bi njemu ili njoj moglo biti teško čuti. 

- Neki parovi razgovaraju međusobno kako nikad ne bi s bliskim prijateljem - kaže Feldhahn i dodaje:

- Najsretniji parovi su oni koji  koriste isti ton kad su sami s partnerom i s prijateljima u javnosti.

Znate li zašto vjenčani prsten nosimo na lijevom prstenjaku?
Znate li zašto vjenčani prsten nosimo na lijevom prstenjaku?

Ne stavljaju djecu na prvo mjesto

Svi znaju da je imati djecu - bilo koje dobi - iscrpljujuće, ali fokusiranje cijele svoje energije na potomke ostavlja premalo za partnera, kaže Irina Firstein, licencirana terapeutkinja za individualnu i grupnu terapiju u New Yorku.

- Parovi s djecom ne mogu samo doći kući i biti zajedno. Zato je vrijeme nakon što djeca odu u krevet vrlo dragocjeno. Neka to bude jedan-na-jedan vrijeme važno tako što ćete ugasiti telefone i  televizor. A ako želite uhvatiti korak s omiljenom emisijom, pričajte o njoj dok se na kauču mazite s partnerom - kaže Firstein.

Ne smeta im pokazivanje nježnosti

Sretniji parovi će se češće grliti i držati za ruke u javnosti nego oni manje sretni, kaže Schwartz. Ne samo da držanje ruku otežava raspravljanje, kaže ona, nego i smanjuje napetost i razinu hormona stresa kortizola.

- Nježnosti služe kao emocionalno uvjeravanje da ste par i tim; i da niste sami - kaže Schwartz.

Pretpostavljaju da prekid nije opcija

Feldhahn kaže da su najsretniji parovi koje je intervjuirala uglavnom dijelili sve pa i bankovne račune, zbog čega su bili emocionalno ranjiviji jedan pred drugim. No ipak nisu nikada spominjali razvod, dodaje. Ti se parovi češće bave problemima umjesto da razmišljaju o okončanju odnosa.

Worried couple talking about their expenses

- Sve što radite kako biste zaštitili sebe samo oko vas gradi zid - kaže Feldhahn i dodaje:

- Sretni parovi su skočili u vezu bez da pitaju gdje izlaz za nuždu.

39 odvratnih stvari koje parovi rade, a ne žele nikome priznati
39 odvratnih stvari koje parovi rade, a ne žele nikome priznati

Zbrajaju, ali dobre stvari

Baš kako je loša navika isticati što sve partner radi loše, tako će isticanje dobrog pokrenuti još dobrih stvari.

happy young married couple moves to new apartment

Uzimajući u obzir postupke iz ljubavi, vjerojatnije je da ćete i sami zauzvrat učiniti nešto lijepo, kaže Feldhahn za Reader's Digest i savjetuje: "Počnite s uočavanjem što druga osoba ulaže u vezu".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru