Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Neplodniji muškarci su pod većim rizikom od raka prostate

Neplodniji muškarci su pod većim rizikom od raka prostate

Muškarci koji su postigli očinstvo tehnikama potpomognute oplodnje izloženi su velikom riziku za rak prostate. To je rizična skupina koju treba testirati i pažljivo te dovoljno dugo promatrati

VIDEO

Muškarci koji dobiju djecu uz pomoć tretmana za plodnost mogu više biti izloženi riziku od raka prostate, pokazuju istraživanja. Znanstvenici su analizirali više od milijun muškaraca koji su imali djecu između 1994. i 2014. u Švedskoj.

Otkrili da su oni koji su se koristili tretmanima in vitro oplodnje i drugima imali do 64 posto veći rizik da će razviti tu bolest.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:18

Točna veza između raka prostate i neplodnosti nije jasna. Ali znanstvenici su rekli kako su za to možda krivi genetske 'nepravilnosti' na Y kromosomu. Za izbacivanje DNA na ovom kromosomu je poznato da uzrokuje mušku neplodnost, dok su geni na istom kromosomu povezani s rakom prostate.

Istraživanje je objavljeno u British Medical Journalu, a proveli su ga istraživači sa Sveučilišta Lund u Švedskoj i Medicinskog sveučilišta u Sofiji u Bugarskoj.

- Muškarci koji su postigli očinstvo tehnikama potpomognute oplodnje izloženi su velikom riziku za rak prostate - napisali su znanstvenici.

Oni stoga predstavljaju rizičnu skupinu u kojoj bi testiranje i pažljivo dugotrajno praćenje raka prostate moglo biti korisno. Rak prostate i muška neplodnost su česti, oni pogađaju 10 i osam posto muškaraca iz zapadnih društava, napisali su znanstvenici.

Neka istraživanja povezuju lošu kvalitetu sperme s povećanim rizikom od raka prostate. Međutim, drugi sugeriraju da je manje vjerojatno da će muškarci razviti bolest ako nemaju djecu. Da bi otkrili više o tome, istraživači su analizirali 1,18 milijuna očeva koji su prvi put imali djecu između 1994. i 2014. u Švedskoj.

U Švedskoj je prijavljeno liječenje plodnosti obvezno, napisali su znanstvenici. Ti podaci povezani su s evidencijama karcinoma i smrti. Muškarci su tako praćeni od začeća svog djeteta do dijagnoze raka prostate, smrti ili završetka istraživanja 2014. godine. Od muškaraca koji su prirodno dobili djecu, 0,28 posto njih je razvilo rak prostate.

Ovo se uspoređuje sa 0,37 posto i 0,42 posto koji su postali očevi putem izvantjelesne oplodnje i intracitoplazmatske spermalne injekcije (ICSI). ICSI je tretman ubrizgavanja jedne spermu u jajašce. Ono se razlikuje od izvantjelesne oplodnje koje miješa spermu s jajašcima i omogućuje im oplodnju.

U Švedskoj se ICSI koristi uglavnom kod muškaraca sa 'značajno smanjenom kvalitetom sjemena', pišu znanstvenici. Stoga njegova uporaba uključuje tešku neplodnost.

Rezultati su pokazali da je za muškarce koji su postali očevi putem ICSI-a 64 posto veća vjerojatnost da će razviti rak prostate, dok su oni koji su imali djecu putem izvantjelesne oplodnje bili za 33 posto više izloženi riziku.

Muškarci koji su imali djecu putem potpomognute reprodukcije također su imali 86 posto veću vjerojatnost da će razviti bolest prije 55. godine.

Možda bi zato svim muškarcima kojima je dijagnosticiran problem plodnosti u 20-ima i 30-ima trebalo dati letak s objašnjenjem što bi to moglo značiti za njih u 50-im i 60-ima godinama.

Što bore otkrivaju o zdravlju? Duboke na čelu - pazite na srce
Što bore otkrivaju o zdravlju? Duboke na čelu - pazite na srce

Međutim, daljnja istraživanja mogućih budućih komplikacija muške neplodnosti dobro bi došla pacijentima i pomoglo bi znanstvenicima i liječnicima da savjetuju sve neplodne muškarce u vezi s njihovim zdravljem u budućnosti.

U Velikoj Britaniji ili SAD-u ne postoji program za otkrivanje raka prostate. Zato je predložen krvni test kojim se traži protein nazvan 'antigeni specifičan za prostatu' (PSA). Međutim, zdrave stanice također proizvode PSA, što dovodi do malih količina u krvotoku čak i kod muškaraca bez raka.

Razina PSA može porasti ako se prostata poveća, što može biti pokazatelj nekog problema. Međutim, za to rak ne mora nužno biti kriv jer se njegove razine također povećavaju s godinama.

Nadalje, do 15 posto muškaraca koji boluju od raka prostate imaju normalnu razinu PSA što može dovesti do toga da bolest bude neprimijećena,  piše Daily Mail.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje