Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Neravnoteža elektrolita u tijelu - simptomi su grčevi, slabost...

Neravnoteža elektrolita u tijelu - simptomi su grčevi, slabost...
1

Obilno znojenje i unos vode u organizam ispiru elektrolite pa ih je važno nadoknaditi hranom bogatom mineralima. Preporuča se piti izotonične napitke te juhu iz vrećice...

VIDEO

Neravnoteža elektrolita poremećaj je koncentracije iona kalija, natrija i kalcija. Do toga najčešće dolazi zbog nepravilne prehrane, no mogu je uzrokovati i druga stanja, poput dehidracije ili hiperhidracije, pojačanog znojenja, povraćanja i proljeva. 

- Znojenjem i povećanim fizičkim naporom gubimo elektrolite, što je posebno opasno ako izgubljenu tekućinu nadoknađujemo isključivo unosom velike količine vode. Voda ispire elektrolite pa zato treba unositi i druge napitke. Ljeti su dobar izbor juhe i salate - navodi nutricionistica Olja Martinić.

Simptomi koji se mogu javiti kod neravnoteže elektrolita su grčevi i slabost u mišićima, problemi s probavom, poremećaji živčanog sustava, vrtoglavica, problemi sa spavanjem, mučnina i povraćanje, umor, gubitak apetita, nepravilni otkucaji srca, poteškoće s disanjem, dekoncentracija, dezorijentiranost i nesvjestica.

- Ljudi koji rade na otvorenom žale se na oticanje ruku i nogu, a ponekad se dogodi i izostanak znojenja, zbog čega može doći do pregrijavanja tijela – govori nutricionistica Olja Martinić. U slučaju pojačanog gubitka elektrolita važno ih je nadoknaditi. Kao prva pomoć može pomoći i čaša obične vode u koju ste dodali pola žličice jodirane soli. 

- Idealno je popiti šalicu juhe iz vrećice, zatim oko tri decilitra vode pa opet juhu. Pomažu i izotonični napici. Ako idete na kampiranje ili planinarenje, gdje očekujete vrućinu, sa sobom ponesite juhe u vrećici, sol i energetske pločice – savjetuje nutricionistica.
Elektroliti su tvari koje se otapanjem u tjelesnim tekućinama pretvaraju u ione. Bez njih u tijelu nije moguće funkcioniranje živčanog i mišićnog sustava. 

Prirodni pripravci od anđelike, kičice i pelina za zdrav želudac
Prirodni pripravci od anđelike, kičice i pelina za zdrav želudac

- Bez elektrolita, poput natrija i kalija, nema stanične izmjene tvari. Svi su oni vrlo važni i nedostatak bilo kojeg od njih može imati ozbiljne posljedice na organizam - ističe Martinić. Važno je da su te tvari u ravnoteži, a ona se postiže pravilnom prehranom i zdravim načinom života. 

- Odrasli koji se uravnoteženo hrane unose dovoljne količine makronutrijenata (bjelančevina, masti i ugljikohidrata) te mikronutrijenata (vitamina i minerala) - kaže nutricionistica Olja Martinić te naglašava kako su minerali vrlo zastupljeni u povrću i voću.

Nepravilni otkucaji

Simptomi - kod neravnoteže elektrolita u tijelu javljaju se grčevi i slabost mišića, problemi sa spavanjem, umor, mučnina, povraćanje, problemi s probavom, vrtoglavica, nepravilni otkucaji srca, poteškoće u disanju, gubitak apetita...

Prvo posegnite za...

Nadoknada tekućine - Važan je unos juha, čajeva i izotoničnih napitaka, a pomoći će i čaša obične vode s malom količinom jodirane soli te energetske pločice s puno vitamina i minerala.

Kalcij se unosi orašastim i mliječnim proizvodima te morskim algama

Kalcij je najvažniji i najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu, a odgovoran je za zdravlje kostiju i zubi. Pomaže i u očuvanju zdravlja srca, mišića i živaca. Nalazi se u mlijeku i mliječnim proizvodima, orašastim plodovima i morskim algama, ali i u voću i povrću, poput naranči, banana, suhih smokvi, kelja, brokule, graha, graška, špinata, kupusa, peršina i leće.

Batat je dobar kod dijabetesa, krumpir pospješuje mršavljenje
Batat je dobar kod dijabetesa, krumpir pospješuje mršavljenje

Natrij se nalazi u soli, a kalij u rajčicama i kiviju

Kalij je važan za funkcije srca, mišića i bubrega. Pospješuje detoksikaciju i pomaže u reguliranju krvnog tlaka. Može se unijeti voćem i povrćem, poput rajčica, avokada, banana, kivija, blitve i špinata. Natrij služi regulaciji tekućina u tijelu, a važan je i za apsorpciju aminokiselina. Nalazi se u kuhinjskoj soli.

Brazilski oraščići za selen, a blitva i čaj za magnezij

Magnezij jača imunitet, regulira šećer u krvi, čuva zdravlje srca, kostiju, zubi i gušterače. Važan je za funkciju mišića i živaca, a brine i o ravnoteži tjelesnih tekućina. Preventivno djeluje protiv pojave bubrežnih kamenaca.

Pospješuje probavu, ublažava glavobolju i pomaže u regeneraciji jetre. Njegovi su izvori integralne žitarice, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće, poput blitve, mahunarke, kava, čaj, grožđice, kakao, peršin, mrkva i banane. Selen je najviše zastupljen u brazilskim oraščićima, a ima ga i u morskim plodovima.

VIDI OVO: Koja je boja vašeg horoskopskog znaka?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru