Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Neredovit ciklus, upala ili bol signali su za prvi pregled...

Neredovit ciklus, upala ili bol signali su za prvi  pregled...

Ginekolozi savjetuju da mlade djevojke obave rutinski pregled, čak i ako nemaju smetnji. Prvi kontakt je najbitniji pa je dobro pripremiti se za njega i doći u pratnji bliskih osoba

VIDEO

Ginekološki pregled može se napraviti u bilo kojoj životnoj dobi, od najmlađe dobi pa sve do starosti. Mnoge se mlade djevojke srame prvog ginekološkog pregleda, no on je najnormalniji postupak čak i u vrlo mladoj dobi.

- Ne postoji najbolje vrijeme kad treba doći ginekologu nego se dolazi kad se jave određene smetnje kao što su upale, problemi s menstruacijom, ili radi rutinskoga ginekološkog pregleda ili savjeta, tvrdi ginekologinja iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, prim.mr. sc. dr. Nives Šikanić Dugić.

Pazite na simptome

- U najčešće smetnje ubrajaju se problemi vezani uz menstruaciju, to jest neredovitost ciklusa, izostanci menstruacije ili njihova učestalost, te bolnost i obilnost menstruacija. Zatim su tu smetnje vezane uz upale, kao što su pojačan iscjedak, svrbež ili peckanje, smetnje s mokrenjem, bolovi u donjem dijelu trbuha, hormonski problemi. Mogu se pojaviti i  problemi poput akni, pojačanog rasta dlačica ili opadanje kose. 

Važan prvi kontakt

Sve su to razlozi da se djevojka javi ginekologu, kako bi se učinila obrada i riješili problemi, dodaje ginekologinja. Iako su ovi problemi najčešći razlog odlaska na ginekološki pregled, preporučuje se i da se on obavi rutinski, čak i kada djevojka ne osjeća nikakve smetnje.

Ginekolozi su osobe koje pacijenticama mogu na najbolji način pojasniti sve nejasnoće koje se javljaju ulaskom u pubertet i odrastanjem. 

- Prvi kontakti s ginekologom su važni jer su to stručnjaci koji se brinu o reproduktivnom zdravlju, a i osobe u koje svaka djevojka mora imati povjerenje i vjerovati točnim informacijama koje će od njih dobiti. 

Time se razbija strah od dolaska ginekologu, stvara povjerenje i otvorenost pacijentica za postavljanje pitanja i rješavanja svih nejasnoća. U toj mladoj dobi rijetko je potreban ginekološki pregled, a ako je ipak potreban, ne treba se toga bojati jer je bezbolan - objasnila je dr. Šikanić Dugić. 

Bez straha

Ako je iz bilo kojeg razloga potrebno učiniti pregled na ginekološkom stolu, djevojka dobije upute na koji način  leći na stol, a za pregled se koriste mali instrumenti prilagođeni mladim djevojkama, koji su bezbolni.

Pripremite se

Kod prvog odlaska ginekologu obavezno pripremite informacije o dužini menstrualnog ciklusa, dužini menstruacije, obilnosti i bolnosti menstruacije, datumu zadnje menstruacije, kao i približnom datumu prve menstruacije.

Pratnja bliskih osoba pomaže pobijediti strah

Kod prvog pregleda djevojka može doći s majkom, prijateljicom ili nekom drugom bliskom osobom. Ako dolazi u vezi smetnji zbog kojih je potreban pregled, najbolje je da dođe u suknji, što olakšava nelagodu kod skidanja te njoj čini pregled ugodnijim - savjetuje dr. Šikanić Dugić. Važno je naglasiti da se pregled mladih djevojaka bitno razlikuje od pregleda odraslih žena, pa nema razloga za strah.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku