Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neugode u menopauzi izaziva tzv. sukob roditeljskih gena

None Foto: themoviedb.org

Dok geni koje je žena naslijedila od oca stopiraju njezinu plodnost, majčini geni i dalje žele da ostane plodna. Tijelo tada doživljava šok i prolazi tzv. hormonalne oluje

Za neugodne simptome menopauze poput promjene raspoloženja, razdražljivosti i valunga zapravo su odgovorni roditelji, tvrde znanstvenici s britanskog Sveučilišta London, škotskog Sveučilišta Andrews te japanskog Sveučilišta Sokendai. Oni su u zajedničkom istraživanju utvrdili da su za hormonalne "oluje" odgovorni različiti genetski kodovi koji se nasljeđuju od oca i majke, piše Daily Mail.

Tako jedan set gena želi da žena i dalje bude može ostati trudna, dok drugi to stopira, objasnili su znanstvenici. Žene su prije, prilikom udaje, odlazile živjeti s mužem i njegovom obitelji. Njihova djeca tako su bila više povezana s očevom nego s majčinom stranom. Kao rezultat toga, geni koje bi djevojčica naslijedila od oca u odrasloj bi je dobi pokušali spriječiti da ima više djece kako bi se mogla brinuti za rođake oko nje i svoju djecu. No DNA koji nasljeđuje od majke tjera je da želi više svoje djece kako bi se osigurala trajnost majčinih gena. 

- Očevi geni koje je naslijedila tjeraju je na raniju menopauzu, dok majčini to pokušavaju obustaviti - ispričao je istraživač dr. Francisco Ubeda, koji je koristio matematiku kako bi potvrdio ovu teoriju. 

Ovaj sukob genskih interesa mogao bi biti objašnjenje zašto žene prolaze toliko teško razdoblje u menopauzi, zašto toliko dugo traje i zašto je toliko turbulentno. Ujedno se i nastavlja na teoriju da je menopauza evolucijski način na koji se priroda pobrinula da žene prestanu biti plodne dok su dovoljne mlade da pomognu svojim kćerima i rođakinjama u odgoju djece. To je omogućilo da štite svoju genetsku liniju bez potrebe da ponovno prolaze kroz traumu poroda.

Današnje žene, ističu istraživači, trebale bi više razmišljati o svojim genima kako bi odlučile kada započeti obitelj

- Najbolji savjet koji možemo dati je da žena sazna kada je njezina majka ušla u menopauzu. Ako imate bolje i individualizirane informacije o plodnosti u obitelji, moći ćete bolje razumjeti i shvatiti koliko vremena za plodnost i rađanje još imate - dodao je dr. Ubeda. 

Tako se na djecu ne bi odlučile prekasno, a ovo istraživanje bi moglo liječnicima pomoći u savjetovanju planiranja obitelji ovisno o ženinoj genetičkoj pozadini. 

Nova hormonalna terapija će smanjiti valunge i pojačati želju

Komentari (20)
  • Divim se muškim komentarima na ženske teme.Baš ste simpa nema što da vas nema trebalo bi vas izmisliti.

    10. 12. 2013,   14:14
  • ...daj napišite nešto za mušku predmenopauzu.......da vidim jel me zdrmalo ili ne ......

    10. 12. 2013,   12:54
  • I mene je uhvatila oluja kada sam ovo pročitao!

    10. 12. 2013,   13:50