Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Nevidljive masnoće uništavaju kosti, a uzrokuju i cirozu jetre

Nevidljive masnoće uništavaju kosti, a uzrokuju i cirozu jetre
1

Mršavi, a debeli?! Skriveno masno tkivo uništava kosti, remeti menstrualni ciklus te izaziva migrene, bolesti srca, giht, astmu, dijabetes, pa čak i cirozu jetara

VIDEO

Ako je muškarcu opseg struka veći od 94 centimetra, a ženama od 80, imaju višak abdominalne masnoće. No ako i niste u toj skupini, ne znači da vam se oko organa nije nakupio višak masti. Pokazat će to krvna slika s previsokim kolesterolom, masna jetra ili previsok tlak. Masno tkivo koje okružuje unutarnje organe, iako se uopće ne mora vidjeti, opasnije je od potkožnoga masnog tkiva.

Osim krvožilnih bolesti i bolesti jetara, izaziva i poremećaje koji na prvi pogled nisu povezani s debljinom poput migrene, depresije ili astme. Da se masnoća ne bi gomilala najvažnije je ubrzati metabolizam.

- Na tanjuru treba biti više vlakana, točnije voća (citrusi, grejp, kupine, maline, jabuka, ananas, papaja), povrća (kupus, brokula, paprika, mahune, tikvice) i cjelovitih žitarica (proso, zob) - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Te će namirnice ubrzati probavu, poboljšati osjetljivost na inzulin i dulje zasititi. Jedite i više jogurta, kaže Bulat, jer je zdravlje crijeva preduvjet općeg. Hodajte barem deset minuta brzo svaki dan ili vježbajte triput na tjedan po 45 minuta u dvorani. Pijte više tekućine, vode ili čaja, do 1,5 litara na dan.

Intervali vježbanja 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po 20 minuta aktivnosti više puta na dan bolje je od više sati u dvorani. To može biti vožnja bicikla, brzo hodanje po kući ili izvan nje, kao i vježbanje na sobnoj spravi.

Bez margarina 

Izbjegavajte margarin, kekse i kolače koji sadrže opasne transmasne kiseline, glavne uzročnike pojave bolesti metaboličkog sindroma i još niza drugih bolesti.

Četiri sata između obroka 

Doručak neka vam bude obvezan jer su oni koji ga jedu rjeđe prekomjerno teški. Jedite manje količine hrane s barem četiri sata razmaka.

Jedite jogurt 

Žene koje su triput na dan jele nemasni jogurt imale su 70 posto manje problema s kilogramima od onih koje ga nisu jele, pokazala su istraživanja.

Riješi se masnoća i...

  • Migrene nestaju u 57% slučajeva
  • Depresije nestaju u 55% slučajeva
  • Pseudotumor nestaje u 95% pacijenata
  • Apnea nestaje u 74-98% slučajeva
  • Astma nestaje u 82% pacijenata
  • Srce i krvožilni sustav 82% manji rizik od bolesti
  • Loš kolesterol smanji se u 63% pacijenata
  • Visoki krvni tlsk snižava se u 52-92% pacijenata
  • Inkontinencija nestaje u 44-88% pacijenata
  • Metabolički sindrom nestaje u 80% slučajeva
  • Bolesti probave nestaju u 72-98% slučajeva
  • Dijabetes tipa II nestaje u 83% slučajeva
  • Masna jetra: 90% manje stetoza, 37% manje upala, 20% izliječenih ciroza
  • Ženske bolesti: u 79% slučajeva uravnoteže se hormoni, u 100% redovitiji ciklus
  • Bolesti zlobova nestaju u 41-76% slučajeva
  • Tegobe s venama nestaju u 95% slučajeva
  • Giht nestaje u 77% oboljelih 

Smijeh i papar za zdravi struk

Prehrana bogata proteinima, osobito iz mliječnih proizvoda, a siromašna ugljikohidratima najbolje smanjuje masti. 

- Takva prehrana smanjit će masne naslage na trbuhu, a vježbanjem trebamo povećati mišićnu masu - savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat. Nakon mjesec dana takvog režima treba prihvatiti zdravu prehranu za cijeli život.

- Mediteranska prehrana smanjuje opseg struka, razinu HDL kolesterola i triglicerida, krvni tlak te ubrzava metabolizam glukoze. Njezina su baza omega-3 masne kiseline, prije svega iz maslina i maslinova ulja, zatim voće, povrće, cjelovite žitarice, riba, niskomasni mliječni proizvodi, meso peradi, orašasto voće i mahunarke - ističe Marić Bulat. S njom se slažu i drugi koji uz sve napominju da nam treba rutina. 

Svaki dan, savjetuje američki liječnik David Angus, treba jesti u isto vrijeme, vježbati te ići spavati u isto doba. 

Jedite što više voća i povrća 

Rutina je temelj zdravlja, ističe američki liječnik dr. David Angus. No uputa da se jede voće i povrće, tvrdi, nije dovoljna - treba jesti samo netom ubrano voće i povrće ili smrznuto. Ako nije potpuno svježe, nije toliko zdravo. 

Idealan doručak

Tvrdo kuhano jaje, kajgana, šalica pahuljica bez šećera, jogurt, zobene pahuljice, voće i orašasti plodovi najbolji su odabir za doručak.

Loše navike

Nedovoljno fizičke aktivnosti, stres i manjak sna dovode do pojačanog nakupljanja masnoća u organizmu, upozoravaju znanstvenici i pozivaju na nužnost promjene loših životnih navika. 

Metabolički sindrom

Ako vas muči spor metabolizam, provjerite hormone štitnjače. Ta žlijezda nadzire rad tog sustava pa je treba s vremena na vrijeme kontrolirati.

Magnezij, zeleni ili bijeli čaj te antioksidansi iz crnoga grožđa nužni su za prevenciju metaboličkog sindroma.

Smijeh je lijek

Često se smijte. Ljudi koji su se u prosjeku smijali od 10 do 15 minuta na dan glasnim su smijanjem trošili dodatnih 50-ak kalorija na dan, pokazalo je istraživanje.

Riba za zdrave masnoće

Pođite u ribarnicu. Triput na tjedan trebalo bi jesti masniju ribu poput tune, lososa ili sardina, preporučuju nutricionisti. Oni koji često uživaju u ribi, lakši su i zdraviji.

Kajenski papar

jedite kajenski papar Aktivna tvar u kajenskom papru, kapsaicin, pomaže izgaranju masti. Oni koji su uzimali kajenski papar imali su na kraju istraživanja manje kilograma od skupine koja je primala placebo, pokazalo je istraživanje.

Pojačajte tempo

 Izbjegavajte dizala i pokretne stube. Iskoristite svaku prigodu za hodanje u zgradama i na ulici. Oni koji se stalno miču, hodaju dok razgovaraju, ljuljaju nogom i protežu se potroše dodatnih 1000 kalorija na dan. Tijekom vježbanja pojačajte s vremena na vrijeme intenzitet vježbanja na pola minute pa se vratite uobičajenom ritmu. Tako ćete potrošiti mnogo više kalorija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...