Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nezadovoljni smo zbog prerane odluke o karijeri i očekivanja...

Odaberite onu karijeru u kojoj se osjećate slobodno i sretno te gdje možete napraviti razliku i ostaviti svoj trag. Nezadovoljstvo koje osjećamo na poslu često dolazi iz naših prevelikih očekivanja

Nezadovoljstvo koje osjećamo na poslu često dolazi iz naših prevelikih očekivanja, tvrdi Roman Krznaric, autor knjige “How to Find Fulfilling Work”.

Radnici u moderno doba ne očekuju samo pristojnu plaću, nego i to da im posao da smisao. 

- Glavni problem danas je što postoji jako puno mogućnosti i poslova između kojih možete birati. Kad na izbor imamo previše opcija, ostajemo paralizirani i ne možemo učiniti ništa. Čak i kad odaberemo karijeru, one opcije o kojima smo ranije razmišljali i dalje će nam se motati po glavi. Pitat ćemo se jesmo li ispravno odlučili – tvrdi autor.

- Sila koja nas zadržava na poslu koji nas čini nezadovoljnima su odluke koje smo donijeli u ranijim razdobljima svog života, a koje su nas dovele do te karijere. Glavni je problem to što se od nas traži da donesemo odluku o karijeri kojom ćemo se baviti vrlo rano. Tek u kasnijim godinama otkrijemo koji posao bismo željeli raditi. Ali jednom kad započnete karijeru, teško ju je promijeniti, teško je odbaciti sve te godine, sav taj novac i to obrazovanje koje ste u nju uložili - kaže.

Razmislite o izboru između dvije vrste žaljenja: ili ćete žaliti što ste napustili posao u koji ste uložili puno vremena i truda ili ćete žaliti što se nikad niste usudili dati otkaz i slijediti budućnost koja vas ispunjava. 

Foto: Shuterstock

- Psihološka istraživanja pokazala su da je žaljenje za nečim što niste učinili jedna od najgorih emocija koje možete doživjeti - tvrdi autor te savjetuje da promijenite karijeru ako se pronalazite u opisanome. Kad se nađemo zaglavljeni u karijeri koja nas ne ispunjava, svoju ćemo sreću pokušati pronaći u novcu. Uspjeh u poslu mjerit ćemo stvarima koje si kupujemo, koje će nam brzo dosaditi, pa ćemo željeti nove i smatrati da će nas one usrećiti. Ubrzo ćemo se naći u začaranom krugu u kojem nema sretnog završetka - ističe Krznaric. Puno ljudi se ograničava i radi nešto samo da bi bili cijenjeni.

Shutterstock KNJIGA DANA Zbog dobrog šefa radnici bolje rade i veseli dolaze na posao

- Dobro promislite u čemu se vidite. Odaberite karijeru u kojoj se osjećate slobodno i sretno, prema kojoj osjećate strast te gdje možete napraviti razliku i ostaviti svoj trag – zaključuje.

VIDI OVO: Koliko se šećera zapravo nalazi u cugi?

Komentiraj, znaš da želiš!