Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nezaposlenost i slaba plaća povezani s ranom smrtnošću

None Foto: Dreamstime

Za muškarce s nižim primanjima, između 30 i 59 godina, vjerojatnost smrti je 150 posto viša. Studija pokazuje da je bolje obrazovanje direktno povezano s bolje plaćenim poslovima i manjim rizikom od nezaposlenosti.

Siromaštvo, niži stupanj obrazovanja i nezaposlenost u Njemačkoj su usko povezani s ranom smrtnošću, proizlazi iz studije Demografskog instituta Max Planck u Rostocku, objavljene u ponedjeljak.

- Za muškarce s nižim primanjima, između 30 i 59 godina, vjerojatnost smrti je 150 posto viša nego kod vršnjaka koji spadaju u kategoriju s najboljim primanjima - stoji u članku objavljenom u stručnom časopisu BMJ Open. Razlike su još drastičnije ne istoku Njemačke gdje, gledano na razini cijele Njemačke, 14 posto muškaraca spada u petinu s najnižim primanjima. 

- Kod ove je skupine rizik smrtnosti je, u usporedbi s najbolje obrazovanom i po primanjima najvišom skupinom, više od osam puta veći - kaže Pavel Grigoriev, jedan od autora studije.   

Dennis Nowak sa Sveučilišta Ludwig-Maximillian u Muenchenu smatra da osobe bez posla, slabijeg obrazovanja i nižih primanja naginju i nezdravijem načinu života.   

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

- Nezaposleni u prosjeku više puše i hrane se nezdravije. A nakon početka nezaposlenosti često slijede psihička i fizička oboljenja - kaže Nowak.   

67 STRUČNJAK O POSLJEDICAMA PADA REFORME Radimo kratko, živimo duže, to nažalost znači manje mirovine

Studija bolje obrazovanje direktno povezuje i s bolje plaćenim poslovima i manjim rizikom od nezaposlenosti.   
Kod žena ove razlike nisu tako izražene, što se objašnjava činjenicom da razlike između najvišeg i najnižeg sektora po primanjima nisu tako izražene kao kod muškaraca.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (13)
  • da je to istina,u lipoj našoj bi živi bili saam političari i tajkuni...

    16. 10. 2019,   18:48
  • njemačka više nije šta je bila imaju i oni nezaposlenost

    16. 10. 2019,   18:57
  • A smrt na radnom mjestu? I to sam vidio 🙄

    16. 10. 2019,   18:58