Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Nicolas je Toniju naučio plesati valcer: Spremna je za proslavu

Nicolas je Toniju naučio plesati valcer: Spremna je za proslavu
9

Nadam se da ću pomoći starijima i mojoj baki kojoj posvećujem svoj završni rad, kaže Tonia. Dobila je peticu, a sad s Nicolasom uči plesne korake za veliko slavlje

VIDEO

Iz završnog rada dobila sam peticu. Još su me i ispitivali. Sve sam znala. Maturirala sam s pet, priča nam ushićeno Tonia Klarin (18), djevojka s Downovim sindromom, koja je u natječaju 24sata osvojila haljinu Matije Vuice za maturalnu večer. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

02:20

- Sjajno se snašla na obrani rada. Sad je prvi dio odrastanja iza nje i može se prepustiti uživanju u plesu - kaže mama Martina dok čekamo da Toniji počne sat u Plesnom centru Zagreb koji vodi Nicolas Quesnoit sa suprugom Ksenijom. S uzbuđenjem Tonia iščekuje utorak u 18 sati, kad odlazi u plesnu dvoranu. 

- Obožavam salsu, a učimo i valcer, rumbu te cha-cha-cha - veselo priča Tonia dok uči korake za valcer.

- Stalno nas podsjeća da je utorkom ples i samo pita tko će je voziti. Nema šanse da ga propusti - kroz šalu kaže mama Martina.
Udruga za sindrom Down - Zagreb mladim je članovima omogućila da uživaju u satovima plesa. 

maturantica

- Mi smo to odmah rado prihvatili jer znamo kako ples utječe na fizičko i psihičko zdravlje. Nastavu vodi Irena Botički, koja je specijalizirana za djecu s teškoćama u razvoju - kaže Nicolas te dodaje kako kod njih ima mjesta za svakoga jer znaju kakvu radost i blagodati ples donosi.  

- Kod nas su plesale osobe s invaliditetom i nastojimo zadržati takvu politiku. Jako mi je drago što kod nas dolaze djeca iz udruge s Downovim sindromom, oni su stvarno preslatke dušice - dodaje. Grupa se s veseljem sastaje jedanput tjedno te uče standardne i latinoameričke plesove. A Tonia svakako ima razloga za veselje. U ponedjeljak, 3. lipnja, s peticom je obranila završni rad na temu 'Njega korisnika', koji se odnosi na potrebe starijih i nemoćnih. 

Čula sam se s mentoricom koja je s Tonijom napravila fantastičan posao. Rekla je da je bila jako skoncentrirana i da je odlično obranila svoj rad, s ponosom nam govori majka Martina. Mentorica je odlučila završni rad predati ravnateljici škole jer smatra da je Tonia izvrstan primjer kako i ljudi s teškoćama u razvoju mogu završiti školu i uz pomoć napraviti, ali i samostalno obraniti završni rad.

Tereza i Tonia nosit će haljine iz snova: 'I mi idemo na ples!'
Tereza i Tonia nosit će haljine iz snova: 'I mi idemo na ples!'

Tonia se za završni rad pripremala cijelu školsku godinu, napisala je 16 stranica. I uspjela je. Kako se tema rada odnosila na potrebe starijih i nemoćnih, Tonia je rad posvetila svojoj baki Tatjani Gašpar.

- Nadam se da ću praktično i savjetima tako pomoći starijima i mojoj baki, kojoj je posvećen ovaj moj završni rad - napisala je u posveti. A baka je ponosna na svog anđela. 

- To je naš anđeo nad kojim smo strepili i koji nam je donio mnogo sreće, ljubavi i zadovoljstva. Svaki njen uspjeh donosi sreću na kvadrat - kaže baka, a unuka dodaje da želi biti odgojiteljica u dječjem vrtiću. 

- Volim malu djecu i bebe. Jako su mi slatki - kaže veselo.

Gledajući unazad, svaka stepenica školovanja zahtijevala je trud, a Tonijina majka kaže da je cijela obitelj imala dobru volju, ali i sreću što su vrtić, škola, učitelji, profesori i djelatnici udruge jako dobro surađivali i vjerovali da Tonia može više. Veliku podršku imala je od učiteljice na početku osnovne škole koja je smatrala da Tonia treba pohađati redoviti program i ići do kraja. 

maturantica

Sustav nije do kraja prilagođen

- Prošla je redoviti vrtić, osnovnu i srednju školu. Nismo forsirali, išli smo do kuda može. Svaki roditelj želi sve najbolje svom djetetu, da se školuje, zaposli i uživa u plodovima svoga rada. S odgojiteljima, učiteljima i profesorima izvukli smo najbolje što smo mogli - ponosna je mama.

Sad kad je školovanje gotovo, treba se zaposliti, no sustav i zakoni nisu prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju. 

- Došli smo do točke kad dobra volja nije dovoljna. Sad se to pokušava zakonski riješiti i udruga koja ima utjecaja na kreiranje zakona radi na tome. Pokušava se naći model kako bi djeca s Downovim sindromom mogla raditi pola radnog vremena i biti uključena u društvo. Najvažnije je prihvaćanje zajednice. To su osnovne potrebe - kaže mama.

maturantica

Tonia je drugu godinu zaredom putovala u Portugal. Tamo postoji studij koji je prilagođen djeci s posebnim potrebama. Udruga surađuje s tim projektom i omogućila im je putovanje kako bi bili prisutni na raznim radionicama. Te radionice uključuju glumu, pjevanje, ali i znanstvene smjerove.

- Organizirale su se radionice s naših šestero djece iz udruge s djecom iz Portugala. To je ujedno bilo i istraživanje njihovih mogućnosti i dosega - govori mama Martina Klarin

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:01

Na Toniju su roditelji gledali kao i na drugu djecu što se tiče obaveza u školi, kod kuće, nagrada i kazni. Odrastala je kao i svi drugi. Kad se rodila, primili su niz obeshrabrujućih informacija. 

Nedostajat će joj škola

- Kroz život smo išli korak po korak. Nema fiksnog plana. Uvijek se otvaraju novi vidici i mogućnosti. Iskušavali smo granice. Ne možemo ih znati dok ih ne probamo. Sve obeshrabrujuće informacije sam zanemarivala i usredotočila se isključivo na nju i na život - zadovoljno govori.

'Svi nas zovu i govore da smo princeze. Haljine su odlične...'
'Svi nas zovu i govore da smo princeze. Haljine su odlične...'

Za završetak školovanja pripremala se cijelu školsku godinu. Marljivo je odlazila na praksu, a uz pomoć mentorice, koja ju je nahvalila, napisala je teorijski dio. 

- Imala sam zdravlje, što treba starijim ljudima i koju hranu trebaju jesti, kako vježbati i koliko trebaju šetati. Imala sam i piramidu hrane te što je zdravo za jesti i što nije - prepričava Tonia što je sve napisala u svom maturalnom radu. Škola je gotova, no Toniji će jako nedostajati. Školske obaveze nikad joj nisu bile problem. 

- Za školu se ustajala bez sata. Samo bi iskočila iz kreveta. Sestra ju je neki dan pitala: ‘Tonia, gotovo je! Jesi sretna?’, a ona kaže: ‘I nisam baš’ - prepričava mama. 

haljina

Iako je u zadnje vrijeme imala mnogo obaveza, Tonia je nedavno posjetila dizajnericu Matiju Vuicu, kod koje preuzela haljinu za maturalnu zabavu nakon završnih preinaka. Iznenadila je dizajnericu buketom ljiljana, a Matija Vuica nije skrivala oduševljenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ovo je jedna prekrasna priča. Na fotografiji na Instagramu s ovim divnim curama imam jako lijepih i pozitivnih komentara. Čak su reagirale i holivudske zvijezde koje su nosile moje haljine. Sad mi treba doći barem jednom mjesečno jer će mi inače nedostajati - veselo kaže Vuica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'