Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Nijansa boje za kosu mora se podudarati s tenom vaše kože

Nijansa boje za kosu mora se podudarati s tenom vaše kože
1

Podton ćete najbolje otkriti na dnevnoj svjetlosti ako pogledate vene s unutrašnje strane zapešća. Zelenkaste nijanse znači da imate topli podton, a ako su plave onda ste hladni...

VIDEO

Prvi korak je određivanje podtona kože, odnosno boje našeg tena. Podton je važniji od boje očiju. Imate li toplu žuto-zlatnu put ili hladnu ružičastu, možete provjeriti i gledanjem u ogledalo. Odjenite bijelu majicu i izađite na dnevno svjetlo, pa promatrajte kožu i koncentrirajte se na ton koji najviše prevladava, objašnjava nam  Nikolina Kisić Mamić, vlasnica zagrebačkog frizerskog salona Ruža.

Izađite na dnevno svjetlo

Podton možete odrediti na dnevnom svjetlu na više načina - prvi je tako da pogledate vene na unutrašnjem dijelu ručnog zgloba. Njihova zelena boja znači da vam je koža toplog podtona, ako više ide na plavo, hladnog ste podtona. Ne možete li odrediti boju, podton je neutralan.

Postoji i drugi način, odnosno trik, sa zlatnim i srebrnim nakitom. Pristaje li vam bolje zlato, vaš podton je topli, a srebro znači da ste hladnog podtona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Boja očiju

Boja očiju i nije toliko bitna, ali može naglasiti vaš podton i još se bolje uklopiti s bojom kose. Kristalno plave i sive oči pripadaju hladnom tonu, zelene mogu biti i jedna i drugi, a smeđe, ili oči s primjesama zlatne, crvene, karamel ili žućkaste nijanse znači da pripadate toplom tonu.

A najbolji odabir je...

- Boja za kosu zato moraju biti istog ili sličnog tona, toplog ili hladnog, kao "boje" vašeg lica. Jedino tako ćete imati prirodan izgled, uz koji ćete se morati minimalno šminkati - kaže Nikolina Kisić Mamić. 

  • Topli podton kože i topli podton očiju znači da i kosa treba biti u toplijim bojama (od 6 do 12) i obrnuto.
  • Kad je hladan ten udružen s hladnim podtonom očiju, birajte hladnije boje za kosu (1-6).
  • Ipak, važno je znati da većina ljudi ima hladni podton kože i toplu boju očiju. U tom slučaju odlučite se za neutralnu nijansu.
  • Ženama koje imaju neodređenu boju očiju poput plavo-zelene, smeđe zelene ili plavo-sive, ne preporučuju se pramenovi, nego jedna boja jer na licu može tada biti previše šarenila. 

Topli i hladni podton kose

I (prirodna) kosa, baš kao i koža, ima svoj podton što je vrlo važno kada birate boju za kosu. Pogledajte pod sunčevom svjetlosti vlasi svježe oprane kose. Ako je odsjaj vaše prirodne kose u toplom tonu i vuče na narančasto-crvenkastu nijansu - morat ćete ga "ugasiti" - pepeljastim pigmentima. S hladnim podtonom kose lakše je prijeći u tople, nego toplima u hladnije nijanse.

Dramatičan izgled postiže se kontrastom boja odnosno nanošenjem boje koja ne prati podton lica. Ako kosu obojite u crno a imate plave oči, primjerice, možete postići pomalo napadan izgled koji najčešće mora pratiti jača šminka. Nekim ženama jednostavno neće sjesti prevelike razlike, pa će unatoč svemu, izgledati blijedo i isprano. 

Oznake na bojama: Nijansa i odsjaj

Nijansa označava dubinu boje, odnosno koliko je boja svijetla ili tamna, dok ton označava odsjaj koji ima boja. Nijansa je prvi broj, sok su odsjaji obilježeni brojem iza točke ili kose crte.

- Refleksija odnosno odsjaj kose ovisi o tonu kose, odnosno njenoj pigmentaciji. To je inače i najproblematičniji dio jer se teško izvlači željeni sjaj kod kuće - kaže nam Nikolina Kisić Mamić. Primjerice kod broja 6.34, šest je tamnoplava nijansa, a .34 bakreni odsjaj. 

Nijanse od 1 - 3 sve su gotovo crne, dosta tamne i teško se skidaju s kose. Stručnjaci naglašavaju da ako nemate iskustva ne bojite se tamnije od šestice, označena kao "tamno plava", a u stvarnosti lijepa smeđa nijansa. Dakle, ako želite smeđu toplu nijansu, razmislite o bojama 6.35 (zlatasto crvenkasti odsjaj), ili 6.77 odsjaj boje duhana. Za pepeljasto srednje plavu vaš broj će biti 8.1 ili 8.11 s dubljim pepeljastim odsjajem, s kojim se najbolje "rješavaju" žuti, crveni i narančasti tonovi. Tamno crvena kosa je označena s 5.5 ili 5.56. 

- Prije kupovine uvijek pogledajte ton kartu boja, jer je vjerodostojnija od fotografija na kutijama - kaže Kisić Mamić. 

Nijanse:

1 - crna
2 - najtamnija smeđa
3 - tamno smeđa
4 - srednje smeđa
5 - svjetlo smeđa
6 - tamno plava
7 - srednja plava
8 - svjetlo plava
9, 10, 11, 12 se kod svakog proizvođača drugačije obilježavaju - sve su najsvjetlije plave.

Odsjaj:

Vrlo je bitan jer o njemu ovisi kakav ton ćete dobiti:

0 - prirodan
1 - pepeljast
2 - ljubičast
3 - zlatan
4 - bakreni
5 - crveni
6 - mahagonij
7 - duhan
8 - biserni
9 - bež

Čokoladna smeđa boja - hit sezone!

Čokoladna smeđa boja kose već je popularna kod mnogih svjetskih modnih blogerica i influencerica, kažu nam iz Ruža Instituta. 




1. BOJANA GREGORIĆ VEJZOVIĆ

Bojana Gregorić Vejzović savršeno nosi čokoladno smeđu boju koja je postignuta decentnom Contouring tehnikom, i koja stvara neprimjetnu igru svjetla i sjene čime su postignuti sjaj, punoća i luksuz boje. Top frizura sezone je i bogati konjski rep, Ponytail uz dodatak umetaka za kosu.

2. VANNA

Vanna nosi trend no1. sezone, a to je bob i to platinasti bob. Bob je kralj sezone, a platinasta boja kraljica je također. Zajedno su dobitna kombinacija i "fashion statement" bez premca.

3. RENATA SOPEK

Renatin senzualan dojam postignut je uz boju Baby Platinum Blond dobivenu Eclipting tehnikom. Uz blage valove, ovo je look koji svojom putenošću i senzualnošću naglašava ženstvenost, a istovremeno profinjen i sexi.

4. ECIJA IVUŠIĆ

Ecija Ivušić sada nosi zavodljivu bakrenu blond boju izvedenu u tehnici "Soft Colour". Valovi bakrene blond boje jedna je od trenutno najtraženijih trendova. 

5. TATJANA JURIĆ

Zavodljivi bob-lob, kakav nosi Tatjana, gust, sjajan i izrađene teksture uz Bronde Red Gloss tehniku bojenja obara s nogu. Istovrememo i profinjen i zavodljiv, odiše finoćom i stilom, a opet uz malu intervenciju i opuštenije “beach waves” valove može dobiti ležerniji, buntovniji dojam. Zato je ovo "it" frizura sezone, a crvena i crveni odsjaji također.

6. DORIN LUCISSIMA – Dorin Zelenika

Dorinina boja je zlatnobeige blond, koja je dobivena tehnika bojenja koja se naziva Babylights. Ova boja je jedan od najvećih hitova ove sezone. Salonu Ruža  ona je zaštitni znak među bojama, a uz to su nam otkrili i malu tajnu - to je jedna od najtraženijih boja.

7. JELENA VELJAČA

 

 

Boja koju ponosno nosi Jelena je Natural beige blond izvedena u Sombre i 3D tehnikama, što boji daje dodatnu trodimenzionalnu dubinu i volumen, krećući od nešto tamnijeg korijena s postepenim prelaskom u svjetliju nijansu.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:09

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru