Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije darovitost: Uzrok ranom čitanju može biti poremećaj

None Foto: Dreamstime

Prijevremenu sposobnost čitanja i nevjerojatno pamćenje često prate drugi problemi. Ponekad hiperleksična djeca kasne s razvijanjem govornih i socijalnih vještina

Dvogodišnjak koji čita uvijek će izazvati puno pažnje, a iako mnogi misle kako se radi o darovitoj djeci, ovaj rijetki poremećaj zove se hiperleksija ili “poremećaj pametnog djeteta”.

Hiperleksiju karakteriziraju prijevremena sposobnost čitanja i nevjerojatna sposobnost pamćenja, ali i značajne poteškoće u razumijevanju i korištenju verbalnog jezika te u socijalnim interakcijama, piše portal miss7mama.

NE SLUŽE NIČEMU Riješite se nereda: Pobacajte iz kuće ovih 60 stvari i uživajte

Većina hiperleksične djece ne razumije značenje riječi te kasne s razvijanjem govornih i socijalnih vještina, a često imaju opsesiju slovima i brojevima.

U znanstvenom članku dr. Darold A. Teffert razlikuje tri tipa hiperleksije.

Tip 1: Iznimno bistra djeca koja počinju čitati jako rano, ali ih se na procjenama ne kategorizira kao darovitu. Obično ih s vremenom vršnjaci sustignu.

Tip 2: Djeca imaju nevjerojatne vještine pamćenja i čitanja, ali i govorne, socijalne te bihevioralne vještine karakteristične za djecu s autizmom.

Tip 3: Ponekad su, uz odlično pamćenje i rano čitanje, napredni i u drugim područjima. Iako im je ponašanje slično autističnom, društvena su i bliska s obitelji, ali rezervirana s vršnjacima.

RANO OTKRIVANJE JE KLJUČNO Prepoznajte podmukle znakove raka debelog crijeva na vrijeme

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (9)
  • Cim je netko iznad prosjecan odma nije normalan jel de? Ma ja. Da li vam dovoljno zracim sarkazmom? Ima jedan znam ga plesao po ulici sa slusalicama na glavi, svi ga gledali i dan danas ga gledaju : '' vidi lud je '' a on u klubovima ga zovu da plese, osvojio po neki free style turnir i tako. Eto isto ma mala luda isto ko i ovaj, tako su i zene palili na lomaci ne tako davno jer su imale mozga u glavi.

    18. 10. 2019,   17:39
  • Svaki dan svjetska zdravstvena organizacija u suradnji sa farmacijom izmisli novi sindrom, dijagnozu kako bi imali na temelju čega nove lijekove proizvodit i prodavat!

    18. 10. 2019,   17:50
  • Jaka stvar. Ja sam s 4 godine čitao Alan Forda. Ali mi je kasnije u školi bilo jako dosadno kad su ostala djeca učila abecedu 😎 Ali i to sam rješio. U zadnjoj klupi sam čitao romane. Hehehe.

    18. 10. 2019,   19:06