Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Nije uklanjala maskaru s očiju kako treba pa šokirala liječnike

Počnu li vas oči svrbjeti i postanu li crvene nakon nanošenja šminke, odmah je uklonite i prestanite koristiti. Moguće je da ste preosjetljivi na neki sastojak. Budite oprezni i kada nanosite tuš...

VIDEO

Nakon više od 25 godina korištenja šminke za oči i neadekvatnog uklanjanja maskare koju je nanosila obilato na trepavice, na kapcima 50-godišnje žene iz Australije dogodilo se nešto što je šokiralo i liječnike, nazvali su to "neobičnim stanjem oka". 

Počela je osjećati kao da ima nešto pod kapcima, nešto joj je smetalo. Potražila je savjet oftalmologa. Ono što je vidio toliko ga je začudilo da je njezin slučaj opisao u medicinskom časopisu American Academy of Ophthalmology kako bi upozorio medicinske krugove na opasnost neodgovarajućeg uklanjanja šminke.

Kada joj je podigao kapke, otkrio je mnoštvo tamnih mrlja uzrokovanih nakupljanjem malih ulomaka maskare. Tamno pigmentirane točke bile su povezane s nekim oblikom konjunktivitisa. Kirurški joj je uklonio tkivo i poslao na biopsiju. Nakon pregleda pod mikroskopom ustanovio je da ima "kronični upalni infiltrat s pigmentiranim makrofagima (makrofag - vrsta leukocitnih stanica)", prenosi Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Veliki test maskara: 'Najbolja nam je bila ona srednje cijene'
Veliki test maskara: 'Najbolja nam je bila ona srednje cijene'

Mišljenje oftalmologinje iz Zagreba

- Činjenica da maskara za oči može uzrokovati očne probleme nikada nije bila tajna. U stvari, većina žena to zna, ali još ne shvaćaju problem ozbiljno. Sve više i više, dermatolozi upozoravaju žene da odustanu od šminke općenito, jer začepljuje pore i može uzrokovati osip i infekcije. Kao oftalmolozi mislimo da je vrijeme da počnemo shvaćati ovaj problem malo ozbiljnije - objasnila nam je dr.med. Irena Filipović-Grčić, specijalist oftalmolog, koja u Zagrebu vodi Specijalističku oftalmološku ordinaciju.

- Disfunkcija Meibomove žlijezde (MGD), inače poznata kao suhe oči, glavni je problem kada je riječ o štetnom djelovanju šminke na oči. Ova komplikacija se javlja uglavnom zbog korištenja eyelinera. Jedna od najozbiljnijih ozljeda koja može biti uzrokovana šminkom oka je oštećenje rožnice. Ako dođe do oštećenja, do tzv. erozije rožnice, upala se može proširiti na dublje strukture oka - dodala je dr.med. Irena Filipović-Grčić.

Pazite na kvalitetu i rok trajanja

Uvijek kupujte kvalitetnu šminku od provjerenih proizvođača. Zaboravite tržnice i sajmove rabljenih stvari, kao i nepoznate proizvode naručene iz Kine putem interneta, posebno kada se radi o šminki za oči.

Također, pazite na rok trajanja i nemojte žaliti baciti je kada taj rok prođe, iako vam možda izgleda dobro i ima normalan miris. U staroj šminki razmnožavaju se bakterije, a tako nešto ne želite blizu svojih očiju.

Oprezno nanosite tuš ili olovku na oči

Nikako to ne nanosite na dio kapka koji ima direktan doticaj s okom. Na primjer, žene često znaju olovkom ocrtavati rub vjeđe. To svakako treba izbjegavati, kažu oftalmolozi, jer čestice sa šminke tako bez problema ulaze u oko i mogu napraviti štetu.

- Eyeliner je definitivno trend u zadnje vrijeme. Gledajući iz perspektive estetike, još od doba Marilyn Monroe, to je nezaobilazni dio svakog make upa koji drastično naglašava konture lica i očiju. Međutim, kao osoba koja se bavi zdravljem vida, mogu vam reći da ne izgleda zapanjujuće. Eyeliner se primjenjuje vrlo blizu oka, ponekad čak i nanesen na sam rub vjeđe (što je u osnovi u oku). Kada se aplicira, važno je ostati izvan ruba vjeđe, dakle samo na kožnoj strani vjeđe - pojasnila nam je dr.med. Irena Filipović-Grčić, specijalist oftalmolog.

Spavate sa šminkom na licu? Riskirate infekcije očiju i kože!
Spavate sa šminkom na licu? Riskirate infekcije očiju i kože!

- Ne morate primjenjivati ​​eyeliner izravno na spojnicu. Kako dan prolazi, vaš eyeliner migrira. Možda ne izgleda tako, ali čestice iz vašeg eyelinera mogu se zalijepiti za suze i blokirati suzne kanale. Uklanjanje ovakvog eyelinera je vrlo teško. Ako se kanali začepljuju svaki dan, prestat će raditi. I tada se razvija sindrom suhog oka - dodala je ova stručnjakinja.

- Naše oči moraju biti podmazane suzama i mucinom, ali i masnoćama iz ruba vjeđe kako bi imali jasan vid. Kada su oči suhe, možete osjetiti izrazito zamagljen vid i nelagodu. U nekim ekstremnim slučajevima suhe oči mogu čak biti bolne. Osim toga, suze nas štite od raznih infekcija. Kada naše oči ostaju bez te prirodne obrane, postoji opasnost od razvoja konjunktivitisa - kaže dr.med. Irena Filipović-Grčić.

Suhe oči vode konjunktivitisu

- Govoreći o bakterijama, suhe oči mogu često dovesti do konjunktivitisa ili crvenila oka. Konjunktivitis je neugodna infekcija oka koja može biti bolna. Ako simptomi crvenila traju više dana, obratite se oftalmologu. Možda ćete morati uzimati antibiotike ili neke druge lijekove u obliku kapljica - upozorava dr.med. Irena Filipović-Grčić.

Fotolia

Redovito skidajte šminku

Uvijek, ali baš uvijek navečer uklonite šminku s očiju i lica. Naime, ostane li vam maskara na trepavicama tijekom noći, lako se može dogoditi da sitni fragmenti završe pod kapcima kao kod žene s početka priče. Nema izgovora da to ne napravite, osim čiste lijenosti - za uklanjanje šminke treba vam nekoliko minuta.

Šminku skidajte kvalitetnim sredstvima

Važno je koristiti kvalitetna sredstva za uklanjanje šminke, posebno kada su oči u pitanju. Šminku uvijek skinite temeljito, recimo, maskaru uklanjajte s trepavica sve dok blazinica ne bude posve čista. Iako, stručnjaci kažu da niti najkvalitetnija sredstva za uklanjanje šminke nisu sretna rješenja.

U hladnjaku čuvajte parfeme, lak za nokte, maske za lice...
U hladnjaku čuvajte parfeme, lak za nokte, maske za lice...

- Šminka oko očiju nije jedina stvar koja vam može ugroziti vid. Za uklanjanje šminke oko očiju koristite sredstva koja su puna kemikalija koje su također štetne bez obzira što na njima piše da su "za oči“ - smatra dr.med. Irena Filipović-Grčić.

Alergijske reakcije na šminku

Počnu li vas oči svrbjeti i postanu li crvene nakon nanošenja šminke, odmah je uklonite i prestanite koristiti. Moguće je da ste preosjetljivi na neki sastojak. Posegnite za proizvodom drugog proizvođača.

- Često puta, alergijska reakcija na određenu vrstu šminke za oči može uzrokovati crvenilo, iritaciju, otečenost očiju ili infekciju. Važno je provjeriti oznaku na šminki prije nego što je kupite - savjetuje dr.med. Irena Filipović-Grčić.

 

Niti umjetne trepavice nisu bezazlene

- Rizici povezani s ovim trendom ljepote uključuju oticanje kapaka i alergijske reakcije. Postoji stalni porast broja slučajeva povezanih s alergijskim reakcijama na ljepilo koje se koristi kod stavljanja umjetnih trepavica. Dolazi i do gubitka vlastitih trepavica zbog oštećenja folikula dlaka, konjunktivitisa, pa čak i oštećenja rožnice zbog ozljeda uzrokovanih pincetom - objasnio je australski oftalmolog Luke Arundel.

Pazite kod nošenja leća i šminkanja

- U nekim slučajevima, žene koje nose kontaktne leće mogu biti osjetljivije na makeup. Pazite da šminku nanosite poslije stavljanja kontaktnih leća, i to vrlo oprezno, a navečer da skinete leće prije skidanja makeupa - savjetuje dr. med. Irena Filipović-Grčić.

Napravili luk od kojeg vam oči ne suze - na tržištu od ožujka
Napravili luk od kojeg vam oči ne suze - na tržištu od ožujka

Top 5 savjeta liječnice

Dr. med. Irena Filipović-Grčić je izdvojila nekoliko savjeta koji će vam pomoći da smanjite rizik od problema uzrokovanih šminkom oko očiju:

  • Nikad ne dijelite šminku. Vaša šminka mora biti vaša i samo vaša.
  • Nanesite eyeliner na vanjsku stranu vjeđe. Primjenom eyelinera na vanjsku stranu vjeđe sprječava se oštećenje rožnice ili začepljenje žlijezda u rubovima vjeđa.
  • Zamijenite šminku svaka tri do četiri mjeseca. Time ćete izbjeći bilo kakve bakterijske infekcije.
  • Zamijenite šminku za oči nakon infekcije oka. Ako primijetite infekciju očiju, pobrinite se za zamjenu svih prethodnih proizvoda za šminkanje oko očiju kako biste izbjegli širenje bakterija.
  • Uklonite šminku na kraju dana. Oči su izuzetno osjetljive, pa čak i najmanje čestice maskare, eyelinera ili sjenila za oči mogu zaostati u oku i uzrokovati infekciju.

- Slijedeći ove jednostavne savjete, vjerojatnije ćete izbjeći probleme oka vezane uz make up. Poduzmite odgovarajuće mjere predostrožnosti kada se radi o vašem makeupu i zdravlju vaših očiju jer jedino tako izgledate lijepo - kazala nam je.

VIDI OVO: 5 najgorih noćnih mora na svijetu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise