Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije važno koliko ste vi bogati nego koliko vam imaju susjedi

Istraživanje profesorice Kate Pickett je pokazalo da društva u kojima je bogatstvo nejednako raspoređeno imaju više razine kriminala, tinejdžerskih trudnoća i nasilja u obitelji

Izgleda da ima istine u staroj izreci da se novcem ne može kupiti sreća. Osobito ako je susjed bogatiji od vas.

Psiholozi kažu da je nejednakost bolji pretkazatelj problema u mentalnom zdravlju nego opće bogatstvo neke zemlje. Drugim riječima, nije važno kolik je vaš apsolutni prihod nego 'gdje vas on svrstava u odnosu na ostatak društva', kaže Kate Pickett, profesorica na sveučilištu u Yorku. 

PAZITE KOLIKO POPIJETE! Alkohol remeti san, mentalne sposobnosti i vodi u depresiju

Ona je u svom istraživanju pokazala da društva u kojima je bogatstvo nejednako raspoređeno imaju više razine kriminala, tinejdžerskih trudnoća i nasilja u obitelji. To donekle objašnjava zašto su Sjedinjene Države, premda su najveće svjetsko gospodarstvo, visoko na listi u brojnim problematičnim socijalnim kategorijama. 

Foto: Dreamstime

Pickett kaže da je to zato što su ljudi, ako su najsiromašniji u zajednici, bez obzira na apsolutnu veličinu bogatstva, neizbježno izloženi tjeskobi, osjećaju stida i frustraciji. 

Pritom se poziva na rezultate studije koja je pokazala da siromašne osobe koje žive u norveškim socijalnim stambenim blokovima nisu u boljem mentalnom stanju od onih u indijskim slumovima. 

Woman in fluttering dress. Desert and sand dunes. Red sky. Mars. POGLED U UNUTRAŠNJOST Veliki test: Koja je vaša prava osobnost u uzavreloj pustinji?

- Premda su njihove okolnosti materijalno znatno drugačije, osjećaj siromaštva je jednak - rekla je. 

Premda se psihologija smatra nepolitičkom disciplinom, zbog rezultata njezina i drugih sličnih istraživanja sve je više stručnjaka u tom polju koji smatraju da psiholozi moraju više javno govoriti i utjecati na političare u nastojanju da se smanje nejednakosti u društvu koje utječu na mentalno zdravlje. 

NEOBIČNA ODLUKA MEGHAN MARKLE: Sina će odvesti u Ameriku?

Komentari (4)
  • Hrvati su posebno jalni narod. Drugim riječima, nije nama baš toliko krivo što su nas Sanader i ini pokrali već što i mi nismo brk omastili. I tako, stara narodna kaže, kakav narod takva i vlast :)

    23. 5. 2019,   17:51
  • Najveći problem je nejednakost, a ima dosta za sve samo je zbog pohlepne ljudske prirode neraspoređeno kako bi trebalo bit, sa d će neko reć da je to utopijski, to je činjenica.. kad bi bilo više solidarnosti u društvu mi pravde većina bi se pobunila protiv kapitalističkih megalomana koji samo grabe više i više, a nije ih briga za posljedice koje će to ostaviti na okoliš i ljude koji su najugroženiji..

    23. 5. 2019,   19:58
  • briga me za susjede

    23. 5. 2019,   17:52