Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Nikad ne istiskujte prišteve na ovom dijelu lica, jako je opasno

Nikad ne istiskujte prišteve na ovom dijelu lica, jako je opasno

To osjetljivo područje na licu naziva se 'trokut smrti', a obuhvaća obuhvaća gornju usnicu, područje između usana i nosa, nos te dio čela koji se nalazi iznad korijena nosa

VIDEO

Zbog načina krvne opskrbe nosa i područja oko nosa, moguća je ali vrlo rijetko, da se infekcija iz regije nosa proširi na mozak, uzrokuje trombozu kavernoznog sinusa, meningitis ili apsces mozga. To je moguće zbog venske komunikacije, pojasnila nam je Ana Maletić, dr. med. specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz Poliklinike Maletić u Zagrebu.

Tetoviranje crnom kanom curici je spržilo kožu na cijeloj ruci
Tetoviranje crnom kanom curici je spržilo kožu na cijeloj ruci

To osjetljivo područje na licu naziva se 'trokut smrti', a obuhvaća obuhvaća gornju usnicu, područje između usana i nosa, nos te dio čela koji se nalazi iznad korijena nosa. Ono je povezano krvnim žilama za dijelove lubanje gdje se infekcije šire brzo, a infekciju može potaknuti oštećenja na koži kroz koje bakterije prodiru u tijelo. Najčešći uzročnik infekcija je bakterija Staphylococcus.

Ispod nosa i usana nalaze se četiri glavna kranijalna živca koja su zadužena za rad očiju i područja oko njih. Infekcija može zahvatiti jedan od tih živaca, a ovisno o tome o kojem se radi, katkad dolazi do paralize nekih dijelova lica, uključujući kapke i usne te do oštećenja motoričkih funkcija. U težim slučajevima pacijenti izgube vid. 

Osim spomenutih tegoba, infekcija rijetko zna potaknuti stvaranje tromboze kavernoznog sinusa (u sinusnoj šupljini), a nastanak krvnih ugrušaka ozbiljna je prijetnja za zdravlje jer se povećava rizik od moždanog udara. Srećom, to se događa vrlo rijetko.

U slučaju infekcije, važno se što prije početi sa liječenjem antibioticima kako se infekcija ne bi proširila i ozbiljno ugrozila život.

8 dijelova tijela koje nije dobro dirati rukama - suzdržite se!
8 dijelova tijela koje nije dobro dirati rukama - suzdržite se!

Ne istiskujte prištiće i ne čupajte dlake iz nosa

Koža na licu je puna bakterija, ali u isto vrijeme nas štiti da sve te bakterije ne prodru u naše tijelo. Ali, kada je koža oštećena, a to se događa i kada istiskujete prištiće ili čupate dlake iz nosa, tada je put bakterijama otvoren i lako može doći do infekcije, ponekad sa ozbiljnim posljedicama. 

Ukoliko primijetite duboku udubinu ili cistu ispod kože lica na području 'trokuta smrti', ne bi bilo loše posjetiti liječnika i posavjetovati se. Može se raditi o benignoj tvorbi koja će se sama osušiti, ali i o teškoj infekciji.

Da bi spriječili rizik od pojave infekcije, suzdržite se od kopanja po nosu i čupanja dlačica iz njega, istiskivanja prištića, stalnog diranja lica. Redovito mijenjajte i čistite kozmetičke potrepštine poput kistova i spužvica za nanošenje šminke, i to zna biti prepuno bakterija.

Također, radite li piercing na nosu, pazite u čije ruke se dajete - važno je da su uređaji kojima se to radi vrlo sterilni te korištenjem sterilne tehnike kod bušenja nosa.

NAJBOLJI HOROSKOPSKI PAROVI: Ovi znakovi si savršeno pašu u vezi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru