Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Nikad ne puštajte zlatnu ribicu u okoliš - izazvat će katastrofu

Nikad ne puštajte zlatnu ribicu u okoliš - izazvat će katastrofu

U domu se mogu činiti maleno i simpatično, ali u divljini, to je druga priča. S obzirom na dovoljno vremena i resursa, ove slatke male narančaste ribice prerastu u proždrljive divove

VIDEO

Zlatna ribica u vašem domu može izgledati malo i slatko, ali u divljini, to je potpuno druga priča. Puštanje ribice u potok ili jezero je stvarno loša ideja. 

Upravo sada, država Washington se bori protiv invazije! Krivac? Zlatna ribica. Da, dobro ste čuli.

Evo što znači kada vidite žutu vrpcu na ogrlici ili uzici psa...
Evo što znači kada vidite žutu vrpcu na ogrlici ili uzici psa...

Tisuće zlatnih ribica su opustošile jezero West Medical te istisnulo domaće riblje stanovništvo. Kako se to dogodilo? Stručnjaci za ribe i divlje životinje smatraju da je krivo nekoliko neodgovornih vlasnika tih malih kućnih ljubimaca. I dok su zlatne ribice možda vlasnike koštale nekoliko dolara, posljedica njihovog puštanja u prirodu će državu koštati oko 150.000 dolara kako bi pokušali ukloniti ove divlje ribe i vratiti autohtone vrste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Davor Javorović/PIXSELL

Ali ovo nije jedino mjesto na kojem se ovo događa. Zlatne ribice širom svijeta ulaze u jezera i potoke, i sve je to ljudska greška.

Ako mislite da puštajući zlatnu ribicu joj činite dobro, jako se varate. Umjesto toga, postavljate pozornicu za ekološku katastrofu koja bi mogla ugroziti stotine drugih vrsta. Ispada da su zlatne ribice jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu.

Zlatna ribica je prvi put selektivno uzgojena u Kini prije 2000 godina za hranu. Do 14. stoljeća zlatne ribice promovirane su potencijalnog obroka u zabavu i ljubimce. Nedugo nakon toga vlasnici kućnih ljubimaca pomogli su im da se prošire svijetom.

Najslađe što ćete vidjeti danas: Mali medo daje pusu bambiju
Najslađe što ćete vidjeti danas: Mali medo daje pusu bambiju

U domu se mogu činiti maleno i simpatično, ali u divljini, to je druga priča. S obzirom na dovoljno vremena i resursa, ove slatke male narančaste ribice prerastu u divove, dostižući čak 2 kilograma, veličine ragbi lopte.

Ove velike ribe su također jako proždrljive. Hrane se biljkama, kukcima, rakovima i drugim ribama. Ali one ne konzumiraju samo ono na što se druge ribe oslanjaju da bi preživjele, već njihovo halapljivo hranjenje uzrokuje podizanje blata s dna jezera i potoka koji mogu dovesti do štetnih cvjetanja algi koje guše ekosustav.

Colorado Parks and Wildlife

Drugi poznati primjer je jezero Teller u Koloradu. Prema riječima biologa zlatne ribice kojih je prije par godina ubačeno tek nekoliko u jezeru su se namnožile toliko da ih danas ima nekoliko tisuća i ozbiljno su ugrozile barem četiri vrste riba kojima je to prirodno stanište.

Uz to one također uvode strane parazite i bolesti u te izbacuju iz ravnoteže delikatni ekosustav. Nikad ne ostaju na istom mjestu, već se brzo razmnožavaju i migriraju u druge potoke i jezera. 

Slučajno, kada je nekoliko njih bačeno u lokalni australski potok početkom 2000-ih, zlatne ribice su se jako brzo preselile u rijeku Vasse, gdje su i danas veliki problem.

Postoje slični izvještaji o invaziji zlatnih ribica u Londonu, Alberti, Kanadi i jezeru Tahoe u Nevadi. Zapravo, invazivne vrste riba činile su više od polovice ukupne populacije riba u bazenu jezera Tahoe piše Business Insider. Osim uzrokovanja fiskalnih i ekoloških katastrofa, postoje i drugi razlozi zbog kojih biste trebali držati svoju zlatnu ribicu u akvariju.

Dakle, treba razmislite dvaput prije nego što se mala zlatna ribica baci u divljinu.

A young boy watches a goldfish aquarium as Paris aquarium launched an operation to take care of hundreds of goldfish abandoned by French holiday-makers, in Paris

Spas u Parizu

No, za zlatne ribice u Parizu spas je nadohvat ruke. Pariški akvarij nudi utočište ribicama koje su nadživjele svoje tijesno obitavalište ili su izgubile privrženost svojih vlasnika. Dosad je akvarij postao novi dom za preko 600 ribica koje žive u dobro oksigeniranim spremnicima s čistom vodom i redovnom hranom

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno