Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nikada ne ubijajte stonoge u kući! One su izuzetno korisne

None Foto: Dreamstime

Možda to zvuči čudno, no budite sretni kada ugledate stonogu u svojem domu. To samo znači da imate pomoć u suzbijanju štetnih nametnika poput žohara, stjenica, moljaca...

Iako ih nije baš lijepo i ugodno vidjeti dok jurišaju po domu, kućne stonoge su zapravo vrlo korisne. Slobodno možemo reći - budite sretni da ih imate. One ubijaju žohare, moljce, muhe, termite, stjenice, buhe, mrave, pauke, grinje... To im je hrana, a imaju velik apetit. Preciznije, metabolizam im brzo radi pa moraju puno jesti.

Dvije noge koje se nalaze najbliže njihovim glavama su napravljene tako da nose otrov, a ostale služe za omatanje oko plijena. Stonoge skoče na kukca i omotaju ga nogama. Potom mu uštrcaju otrov (bez brige, taj otrov ne može doći u ljudski krvotok jer su stonoge preslabe da bi prošle kroz našu kožu).

Foto: Dreamstime

Kućne stonoge ne stvaraju mreže niti gnijezda u kući već su stalno u potrazi za hranom, i tako vas zapravo rješavaju nametnika koji u domu rade štetu. One ne uništavaju drvene površine i ne prenose smrtonosne bolesti. Sve što njih zanima u vašoj kući su kukci, i nemojte ih zaustavljati u tome jer vam rade uslugu, prenosi Family Handyman.

Ukoliko ne želite imati stonoge u kući, pobrinite se da vam domom ne šeću druge bube. Pazite da nemate ostataka hrane posvuda, redovito čistite, a posebnu pažnju obratite na uglove i skrivene dijelove. Ako vidite da vam kroz neku pukotinu kukci ulaze u dom, to zatvorite. Također, pazite da vam u kući ne bude vlažnih područja.

Kućne stonoge najčešće borave u kupaonicama ili podrumima, na mjestima koja su vlažna. Uglavnom love po noći. Dugačke su do pet centimetara i imaju 15 pari nogu. Žive između tri i sedam godina.

I KAKO IH OTJERATI OD SEBE Odlični trikovi kako zaustaviti svrab nakon ugriza komarca

Ova biljka tjera kukce iz kuće

Ta čudesna biljka je metvica. Kupite nekoliko tegli i rasporedite po svojem domu ili prošetajte do neke livade i presadite par komada. Pauci, žohari i ostali kukci bježe od njezinog mirisa pa će tako ubrzo krov nad glavom pronaći negdje daleko od vas. 

Foto: Dreamstime

Također, želite li biti sigurni da se neće vratiti, uz to napravite i posebnu tekućinu. Radi se zapravo o vrlo koncentriranom čaju od metvice. Puno sušenih listova (može i svježih) ubacite u vruću vodu, ostavite kratko unutra, procijedite i pretočite u bočicu sa sprejem. Pošpricajte tom tekućinom svaki kutak svojeg doma, posebno oko vrata i prozora, piše AWM.

Ovaj sprej ne vole niti miševi pa ćete se i njih usput riješiti. U slučaju da su vam oni ciljana skupina, pošpricajte dobro sva mjesta gdje ste ih uočili, ili njihov izmet. Oni se vole kretati uz rubove, npr. zidova, kuhinjskih elemenata itd. Posebno su im draga mjesta na kojima ima ostataka hrane.

Pogledajte u video kako napraviti tekućinu od metvice:

Komentari (34)
  • Vole stonoge i gricnuti, o da :) Neke od većih stonoga mogu uzrokovati bolni ugriz s oteknućem i crvenilom oko ugriza pa i limfni čvorovi u blizini mjesta ugriza oteknu, ali obično ne dođe do oštećenja tkiva odnosno infekcije..zato se treba čuvati Zmijskog češlja ili Velike strige npr; s njim nema šale ako gricne.

    2. 7. 2018,   18:57
  • Sve ok al' ovo na slici nije stonoga !

    2. 7. 2018,   19:57
  • Sve nekako, ali misa kad vidim- ponasam se glupo i ostamotim se histeriziranjem svaki put :(. Zivim na selu pa ove bube sve ok, ali miš je za mene ZMAJ :(. Da, znam jadno je

    3. 7. 2018,   00:07