Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Niste se naspavali? Top deset savjeta da lakše preživite dan

Komentari (18)
 • "odgodite jutarnju kavu za između 10 i 11" - to onda nije jutarnja kava, 10 sati je prije podne, a ne jutro. Tada mi kava niti ne treba, a i teško da ću moći ugasiti stroj i izaći s posla popiti kavu, jer mi je tako savjetovao 24 sata, prije ću dobiti otkaz. To mogu ovi u uredništvu 24 sata, da ne napišem što točno mislim jer bih dobio karton. Nikome neću dijeliti savjete, ali kod mene funkcionira ujutro - hladan tuš i nakon toga kava. Ne doručkujem već 20 godina jer nemam za to potrebe, ne radim u polju i ne kopam kanale. Osim toga, probava hrane ne razbuđuje, već uspavljuje.

  17. 5. 2019,   09:20
  • Ova zadnja rečenica ti je točna ako za doručak mazneš veliki šiš i pivu haha. Uspavat te sigurno neće npr. što ja znam ujutro izmiksat prije posla, zobene, mlijeko i bananu

   17. 5. 2019,   09:50
  • Nebitno je što pojedeš. Što god da pojedeš tijelo šalje krv u probavu jer to treba probaviti, što god da si pojeo. Gušterača otpušta inzulin i slijedi cijeli proces probave. Osim toga, zašto uopće jesti ujutro? Koja je svrha? Ako si sinoć prije spremanja automobila u garažu bio na benzinskoj i napunio rezervoar, zar ujutro ideš ponovno na benzinsku tenkirati? A nemaš kamo, jer ti je rezervorar već pun do vrha. Ista stvar je s tijelom, ako si sinoć večerao prije spavanja, napunio si spremnike glikogena u mišićima i jetri i tijekom noći si spavao, nisi ih trošio, jedino mjesto gdje inzulin može pospremiti doručak jesu masne naslage. Pa bilo to mlijeko i banana. Posebno banana, koja ima izrazito visok GI i sadrži veliku količinu šećera.

   17. 5. 2019,   09:59
  • Zadnje jelo mi je oko 6, pola 7 navečer a ne recimo u 11-12 prije spavanja, pa mi i treba doručak..a ovo što sam naveo me čini sitim duže nego da ujutro pojedem neki burek ili sendvič. uostalom, svako ima svoje navike i tako funkcionira. Samo nemoj previše pametovat "zašto doručkovat" jer nisi u pravu, doručkuješ da ti da energiju za daljnji dio dana, sigurno ne ležim nakon doručka

   17. 5. 2019,   10:15
  • Pa i nisam mislio na obrok u ponoć, već upravo oko 6-7 navečer. Energija koju koristiš naredni dan nije iz onog što si doručkovao, već iz zaliha glikogena. E sad, ako radiš teži fizički posao koji iziskuje puno fizičkog napora i troši puno energije, onda si u pravu. Ali ako čovjek radi uredski ili drugi sjedeći posao koji troši minimalno energije, jesti prije nego li se potroši nema nikakve logike. Radi ti kako želiš i kako si navikao, to je tvoja stvar briga mene. Ja iznosim činjenice kakve jesu. A činjenica je da su spremnici glikogena u mišićima ograničene zapremine i da sve što čovjek pojede, nakon što su spremnici glikogena puni, biva spremljeno u obliku tjelesne masnoće. Zato danas imamo epidemiju pretilosti, što ljudi rade malo, u smislu fizički zahtjevnog, a jedu kao da rade u rudniku. A to rade iz čiste navike i odgoja, kad su nam bake govorile "moraš jesti, ako ne doručkuješ past ćeš na pola puta do škole i umrijeti". A znanstveno potpuno neutemeljeno.

   17. 5. 2019,   10:50
  • Ovo drugo što si napisao stoji, sve pet! Samo mi nije jasno to što kažeš da ne treba doručak, a u svakoj zdravoj prehrani i sve stvari kaj sam pročitao navode doručak, tj preporučaju ga, bilo koji posao radio..

   17. 5. 2019,   10:56
  • Slažem se. Ni ja ne doručkujem, prakticiram IF zadnjih nekoliko godina i nikad se nisam bolje osjećao u životu.

   17. 5. 2019,   11:00
  • Pa ne preporučuju baš svi. Štoviše, sve je više i liječnika koji preporučuju, evo Ferdo je spomenuo - IF (intermittent fasting) ili povremeni post, pogotovo za pretile, za dijabetičare, ali i za sve ostale. Jer je pretilost postala strašan problem, a uzrok je prije svega prejedanje Odnosno kontinuirano unošenje više kalorija nego li se troši. No, prehrambene navike se upravo tako i zovu, zato što se radi o navici, ne o potrebi. Ali opet kažem, svatko neka radi kako želi, nemam namjeru nikome moralizirati o tome tko kako treba ili ne treba, svatko je šef vlastitog života.

   17. 5. 2019,   11:15
 • Ma šaansee nema. Prije bi se odrekla hrane nego kave. Jok!!😎

  17. 5. 2019,   09:17
 • "Nemojte početi dan s kofeinom, njemu treba 20-30min da počinje djelovati" ... pa meni ujutro treba baš to, da me razbudi a ne doručak da me zasiti..

  17. 5. 2019,   07:14
  • Ovo su dobro napisali, ja sam prije par godina prestao s kavom i cigaretama ujutro zbog tlaka (nekad mi je znao bit visok) i počeo doručkovati pa tek poslije 11 nekada popijem nescafe, preporod..za razbuđivanje ujutro koristim tuš, doručkujem što je zdravije nego cigara i kava na prazan želudac i nikada više problema s tlakom, niti ga mjerim. em što sad pijem kavu iz gušta a ne da me razbudi, sve je stvar navike

   17. 5. 2019,   09:47
 • Sve dam, jutarnju kavu ne dam

  17. 5. 2019,   10:01
 • sta manje kofeina ,,

  17. 5. 2019,   17:41
 • Ovo zvuci kao losa sala, dokorica Sandi Mann, savjetuje o spavanju? Sandman je zapadnoeuropsko i sjevernoamericko mitolosko bice koje uspavljuje ljude posipanjem magicnog pijeska po ocima.... Al svaka slicnost je slucajna hahhahah jadno

  17. 5. 2019,   08:08
 • Kofein poboljšava mentalni fokus i koncentraciju. Zbog toga je neizostavni dio energetskih i pre-workout napitaka. I kao takav je jedan od znanstveno najistraženijih sastojaka. Iz istog razloga se ne preporučuje konzumirati kavu prije spavanja. Ne postoji niti jedan jedini razlog (osim ako je to kod nekoga medicinski uvjetovano) da čovjek ujutro ne popije kavu. Čak niti članak ne navodi niti jedan jedini razlog. Tako da uopće ne vidim smisao članka niti mi je jasno što je pjesnik htio reći.

  17. 5. 2019,   10:13
 • jedino ne mogu zaspati kad ja bi ,a moja ne bi.ne spavam mjesecima..

  17. 5. 2019,   19:07
 • nemam problema sa snom, ustajem bez ,,bauljanja,, , ali sa kavom započinjem dan:))

  17. 5. 2019,   14:26