Obavijesti

Lifestyle

Komentari 60

Nisu htjeli ići u Irsku: Odlučili su ostati i saditi eko konoplju

Nisu htjeli ići u Irsku: Odlučili su ostati i saditi eko konoplju

Brat i sestra iz Sinja uzgajaju prvu dalmatinsku konoplju. Zemlja koju su dobili u nasljedstvo, ruralni razvoj i EU fondovi pomogli su obitelji Moro da pokrenu posao i ostanu kod kuće

VIDEO

Kad je 2012. završio studij ekonomije, Frano Moro (34) ozbiljno je razmišljao o napuštanju Hrvatske u potrazi za radnim mjestom u europskim državama. No sa sestrom Jelenom (37), pravnicom, ipak je odlučio ostati na djedovini i pokrenuti poljoprivredno gospodarstvo na plodnom sinjskom polju. Danas, između ostalog, uzgajaju prvu dalmatinsku konoplju. Velika je obitelj Moro iz Gale u cetinskom kraju, zanimljivog obiteljskog stabla - dvije sestre su se udale za dva brata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:34

 

- Svi smo živjeli zajedno, ali svi su, kako su odrastali, napuštali obiteljsko ognjište. Od 11 djece, samo je moj otac Milan ostao u Gali, a majka je cijeli radni vijek provela u sinjskom domu zdravlja. Nas petero braće i sestara smo otišli na fakultete. Kad smo sestra i ja donosili odluku gdje dalje, bilo je jednostavno odlučiti.

Počeli su doslovno od nule

Računica je bila jednostavna, 'zaprašit' vani za ekipom ili ostati i početi doslovno od nule - priča nam Frano. I baš u tom periodu poklopila se priča o ulasku Hrvatske u EU, fondovima i ruralnom razvoju, što je brata i sestru dodatno motiviralo.

- U kombinaciji sa zemljom koju imamo u nasljedstvu, a imamo je dovoljno, odluka je pala. Ostati i pokušati - nastavlja Frano. Trenutačno rade na 12 hektara zemlje, od čega je polovica obiteljsko vlasništvo, a ostalo je od rodbine i prijatelja. Godine 2014. su krenuli s konopljom.

- Mi smo ekološki proizvođači što znači čišćenje terena, izbjegavanje bolesti, razmnožavanje štetnika... Tu je pet, šest različitih žitarica uz povrće, krumpire i kukuruz. Da imamo zaokruženi proces proizvodnje na noge smo digli i kokošju farmu - nadovezuje se Jelena dok nas nudi toplim čajem od konoplje.

Pomogla mu je ekonomska struka

- Povezao sam ruralni razvoj i EU fondove, što je moja struka, i smatrao sam da možemo isfinancirati tehniku i dio opreme. Konoplja je bila najinteresantnija kultura zbog sposobnosti čišćenja zemljišta od korova i zbog toga što je prehrambeno kao namirnica superhrana - ponosno će Frano.

Paketi s pričom: Mirisni pokloni koji ujedinjuju OPG-ove i obrte
Paketi s pričom: Mirisni pokloni koji ujedinjuju OPG-ove i obrte

Ipak, u Hrvatskoj konoplja još nije toliko popularna u prehrambenoj proizvodnji, iako sadrži esencijalne aminokiseline, omege 3 i 6 i željezo. Sad već uhodani u svojemu poslu, ovi mladi Sinjani proizvode eko konopljino brašno od kojeg peku i medenjake. Najpopularniji su proizvodi čaj, ulje i protein.

- Prvi smo registrirani proizvođači konoplje u Dalmaciji i prvi legalni - uz smiješak će Frano, od kojeg saznajemo kako je sve skupa dugotrajan i mukotrpan posao.

Konoplja se sije u svibnju, žetva je u rujnu, a s obzirom na ekološki uzgoj, ima puno korova koji treba odvajati od ploda. Kad je dozrela, žanje se, suši, prosijava, odvaja od korova i tek onda ide prerada. Da su uspjeli, najbolja su potvrda mnogi kupci koji dolaze u potrazi za proizvodima od prve legalne dalmatinske konoplje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe
HRVATSKA SUPERHRANA

Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe

Ove godine Slavonski med zaštićen je oznakom izvornosti na razini Europske unije, a u ovom elitnom društvu nalaze se i Dalmatinski pršut, Paška sol, Varaždinsko zelje, Šoltansko maslinovo ulje...

Ashwagandha i babin zub su odlični afrodizijaci za oba spola
USPOREDBA

Ashwagandha i babin zub su odlični afrodizijaci za oba spola

Ashwagandha i babin zub su biljke koje se već stoljećima koriste kao pripravci za jačanje organizma. Ashwagandha je jedna od najcjenjenijih ajurvedskih ljekovitih biljaka
Aronija je jak antioksidans, a šipak obnavlja bolesne stanice
ODLIČNE ZA ZDRAVLJE

Aronija je jak antioksidans, a šipak obnavlja bolesne stanice

Aronija je Puna velike količine vitamina i minerala, no hrabro je slijedi šipak, koji obnavlja stanice pogođene rakom. Nar sadrži i velike količine bioaktivnih tvari - polifenola, flavonoida i tanina