Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Nisu joj mogli operirati tumor na mozgu - protoni ju izliječili!

Nisu joj mogli operirati tumor na mozgu - protoni ju izliječili!

Protonska terapija je rijetko indicirana, pa se više isplati poslati pacijenta u inozemstvo na liječenje, nego ići za tim da je uvedemo u Hrvatskoj, kaže onkolog prof. dr. sc. Stjepko Pleština

VIDEO

Protonska terapija svakako nije prioritet u Hrvatskoj. Naime, indikacije su joj vrlo rijetke, uglavnom u dječjoj dobi i više se isplati nekolicinu djece poslati u inozemstvo, ako im je baš ta terapija indicirana. Osim toga, ta terapija nigdje u svijetu još nije dio standardne terapije, kaže onkolog prof. dr. sc. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, komentirajući slučaj devetogodišnje djevojčice kojoj je upravo ta terapija pomogla u borbi s tumorom na mozgu. 

Goran Stanzl/Pixell

Naime, devetogodišnja Caroline Brown iz Northumberlanda u Velikoj Britaniji, suočila se s dijagnozom raka u ožujku 2017. godine, nakon što se četiri mjeseca prije toga nije osjećala dobro. Liječnici su isprva mislili da ima infekciju uha, no pretrage su pokazale da je u pitanju rabdomiosarkom, rijedak zloćudni tumor mekih tkiva koji se najčešće javlja u djetinjstvu i u Velikoj Britaniji čini otprilike polovicu dijagnoza raka kod djece.

EAR INFECTION WAS BRAIN TUMOUR

Još se ne zna što mu je uzrok, a većina rabdomiosarkoma otkrije se nakon što se napipa kvržica, koja može, ali i ne mora biti bolna. Među simptomima su i krvarenje iz nosa, vagine, rektuma ili grla, ako tumor raste u tim područjima, ili trnci, obamrlost, bol i gubitak pokreta udova, ako tumor pritisne živce u nekom području. Obično se liječi operacijom, te zračenjem i kemoterapijom.

Liječnici su procijenili da je tumor kod djevojčice u stadiju 4, te da se proširio previše blizu mozga, zbog čega bi operacija mogla biti prerizična. Jedino rješenje bilo bi zračenje, a kako bi se izbjegle teže posljedice, upućena je na liječenje u SAD, gdje se kod takvih vrsta raka umjesto klasičnog zračenja primjenjuje protonska terapija.

EAR INFECTION WAS BRAIN TUMOUR

Riječ je o zračenju protonima, terapiji koja je jednako učinkovita kao i zračenje rendgenskim zrakama, no ima puno manje nuspojava, pokazala su eksperimentalna liječenja, koja se još uvijek provode. Jednostavno, snop protona visoke energije usmjerava se direktno na tumor i razbija ga, a da istodobno ne oštećuje okolno tkivo. 

Nakon protonske terapije, djevojčica je u Velikoj Britaniji primala i kemoterapije i danas, dvije godine nakon dijagnoze, se osjeća dobro te nema rak, piše Daily Mail.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'