Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nisu sve maćehe opake da od kćeri žele napraviti Pepeljuge

Mišljenje maćehe se često tretira kao najmanje bitno, zato je jedna od njih odlučila savjetovati mlade žene koje se nađu u ovakvoj obiteljskoj situaciji

U Hrvatskoj svaki treći brak završi razvodom, prije ili kasnije. Neki supružnici na vrijeme shvate da ipak nisu jedan za drugog, a neki se na razvod odlučuju nakon što su već imali djecu.

U svakom slučaju, sve je više djece koja odrastaju u obiteljima gdje je jedan roditelj ili samohrani ili ima novog partnera ili partnericu. U SAD-u je još više takvih slučajeva pa se stvorila potreba za tečajem za maćehe.

TAYLOR (27) IZ ARIZONE: 'Udala sam se za tatu moje frendice. Sad sam joj maćeha'

Da, dobro ste pročitali. U New Yorku žene plaćaju 500 dolara za sat tečaja za maćehe. Najnovija istraživanja pokazala su da su maćehe najranjiviji članovi tih novih, 'kolaž' obitelji. Mišljenje maćehe se tretira kao najmanje bitno i zato je Olivia Colman, također maćeha, odlučila savjetovati mlade žene koje se nađu u ovakvoj obiteljskoj situaciji.

Svojim savjetima kroz iskustvo skupljeno kroz 12 godina ženama pomaže prilagoditi se i upozorava na stvari koje im se mogu obiti o glavu, prenosi The Guardian.

Što svakako činiti

 • Stvoriti vlastite uvjete u novonastaloj obiteljskoj situaciji. 'Kolaž' obitelj je nova fraza koja zasigurno zvuči bolje od izraza 'obnovljena obitelj'. Volim nas nazivati jednom zajednicom jer smo svi usko povezani. Maćehe često smatraju nepristranima, ali imaju i one svoje mišljenje o situaciji u obitelji, gledaju je svaki dan.
 • Budite prijatelj i osoba od povjerenja. Zapravo je jako dobro da dijete ima nekoga u obitelji tko je prijatelj, a ne roditelj. Nekada im je lakše povjeriti se maćehi nego vlastitom roditelju.
 • Osigurajte dvosmjernu komunikaciju s partnerom, ocem djece kako bi uspostavili jasna kućna pravila. Nikada ne valja raspravljati s partnerom ispred djece, tako će ona znati da niste usklađeni i tražiti će rupe u vašem odnosu kako bi ih jednom, možda i nesvjesno, iskoristili.
 • Pokažite koliko ste ponosni ako vašem posinku ili pokćerki ide dobro u školi, na poslu. Isto tako, nemojte tražiti ništa zauzvrat, to su djeca, proći će vrijeme prije nego što će vam početi pokazivati zahvalnost za sve što ste učinili za njih tijekom odrastanja. FHM OPUŠTENA JE S NJIM Dobra maćeha: Mali Ronaldo mi je poput sina, jako ga volim
 • Naći ravnotežu između onog tko odgaja i prijatelja. Djeca zapravo vole postavljanje granica, to ih čini sigurnima.
 • Biti jasan da su odgojni sustav i granice drugačije od majčinih, ali da su jednako važne i treba ih se poštivati.
 • Potičite. Ako vaš posinak želi pokositi dvorište za malo džeparca, zašto ne? To ne znači da će isto dobiti kada dođe kod svoje mame, ali ne želite svoje posinke i pokćeri pretvoriti u Pepeljuge. 
 • Podsjećajte ih svaki dan da su željeni, voljeni i vrijedan dio vaše obitelji. Isto tako, da bi se trebali paziti kako se ponašaju jer začarano ogledalo prati svaki njihov pokret.

Što ne činiti

 • Ne prisiljavajte djecu da vas nazivaju 'majkom' ili 'mamom' koliko god bili mali kada ste im ušli u život. Oni imaju mamu, a vi to niste. Tako ste se poštedjeli eventualnog povrjeđivanja kasnije. Neka vas nazivaju vašim imenom ili nadimkom.
 • Nemojte pokušavati biti prijateljica biološke majke. Budite ljubazni, ali i iskreni o granicama u vašem odnosu.

via GIPHY

 • Nikako nemojte kritizirati njihovu biološku majku pred njima. Nikada. Ni u afektu. Da vam se jednom ne bi obilo o glavu.
 • Nemojte očekivati zahvalnost od njihove biološke majke. Bilo bi najljepše kada bi vam se s vremena na vrijeme zahvalila što pomažete u odgajanju njenog djeteta, hranite ga i oblačite, no to se vjerojatno neće dogoditi. Znate li koliko bioloških roditelja dnevno čuje frazu: 'I ja bi trebao/trebala biti zahvalna? Ja nisam tražila da se rodim'.
Komentari (21)
 • Osjecaj kad odgojis dite koje nije tvoje usmjeris na pravi put je predivan i sritno svim majkama...nije lako naravno al ako sve radite sa ljubavi jer volite djetetovog oca nema straha...sritno drage majke 🙋

  7. 8. 2019,   14:00
 • Imala sam priliku vidjeti gdje maćeha djecu odgaja bolje nego rođena majka. Sve je do osobe..ali i do djece same. Nimalo lake situacije.

  7. 8. 2019,   13:35
 • Uffff nedaj Boze nekome biti maceha,..da je takva "sila prilika". Prvo ne voli te i ne cijeni kao svoju majku a moras ih odgajat i brinit o njima kao da su tvoja. Kad odrastu, jedna kriva ric i bez problema prekidaju odnose cak i s roditeljima a kamoli ne nekom tamo zenom koja je znala cak i vikat na njih,..zabranit im nesto. Ma da je zlatna, manu ce joj naci - i nece oprostiti...jer im nije nista. Naravno ima svakakvih slucajeva i ne treba generalizirati, al ovakav scenarij je vise nego moguc i vjerojatan.

  7. 8. 2019,   15:59