Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Nisu znali ništa o jedrenju, već osam godina plove s troje djece

Jess Lloyd-Mostyn i njen suprug James 2011. godine kupili su brod s ciljem da u 2 do 3 godine oplove svijet. U međuvremenu su prešli 42.000 kilometara, dobili troje djece i ne odustaju

VIDEO

Iako o jedrenju kad su se otisnuli na plovidbu nisu znali mnogo i nisu planirali ploviti dugo,  Jess Lloyd-Mostyn (36) i njen suprug James (48), još uvijek plove morima, a u međuvremenu su dobili i troje djece, koja su također moreplovci.

Adamastor is now in New Zealand #sailing #boatlife #wanderlust

Objavljuje Water-logUtorak, 20. prosinca 2016.

Sve  je počelo 2011. godine, kad se Jess našalila s tadašnjim dečkom Jamesom da bi trebali kupiti jahtu i oploviti Zemlju. Do tada nikad nije kročila na brod. No, samo godinu dana i nekoliko tečajeva iz jedrenja nakon toga, par je napustio Falmouth i krenuo u životnu avanturu, tijekom koje su posjetili 36 zemalja i oko 42.500 kilometara u proteklih osam godina i još ne planiraju spustiti jedra. 

Jess je prije toga bio umjetnik, a James arhitekt i oboje su napustili karijere te iznajmili stan i kuću koje su imalu u Londonu, kako bi mogli financirati putovanje.

Novac koji su uštedjeli za dogradnju kuće potrošili su na jahtu marke Crosboww 42, koja je stajala 35.000 funti (oko 300.000 kuna), na kojoj je trebalo i dosta posla, pa se iznos gotovo udvostručio. Danas zarađuju i pisanjem  bloga, te fotografijama i objavama na Instagramu, a Jess kaže kako se izvještila u štednji, pa sad čak i kolač može napraviti od ostataka. Procjenjuju da na putovanje godišnje troše oko 20.000 funti, odnosno oko 174.000 kuna, što uključuje i osobne troškove.

Indigo romping the deck #ecofamily #babiesofinstagram #photooftheday #familytime #family #littlethings #qualitytime...

Objavljuje Water-logSubota, 27. svibnja 2017.

 Zajedno su, među ostalim, posjetili Karibe, Tahiti, Novi Zeland i Fidži te odlučili su osnovati obitelj na brodu. Vjenčali su se na  Fidžiju 2014., a dvije godine nakon isplovljavanja, rodila se Rocket, sada petogodišnjakinja.Rođena je u Meksiku, nakon što je Jess s trudovima punih sati putovala autobusom do bolnice u kojoj će roditi. Plan je bio da mjesec dana prije poroda provedu u Meksiku, u Guadalajari, blizu bolnice, no čim su se ukrcali na autobus na putovanje dugačko 480 kilometara, počeli su trudovi. Ipak, uspjeli su stići u Guadalajaru i uloviti taksi te stići do bolnice.

#ecofamily #babiesofinstagram #photooftheday #familytime #family #littlethings #qualitytime #smile #boatkids...

Objavljuje Water-logNedjelja, 7. svibnja 2017.

Rocket je rođena tri tjedna prerano, ali bila je zdrava i dobro napredujuća beba.  Nekoliko tjedana su proveli u hotelu, dok ih nije obišla obitelj. Kad je Rocket napunila 8 mjeseci, vratili na more, a njena prva plovidba bila je duga 28 dana, koliko nisu pristajali na kopno. Prvi rođendan proslavila je na Bora Bori.

En route from Ambon to Wakatobi, just look at those colours, thanks to our borrowed photographer @dombolongaro...

Objavljuje Water-logPonedjeljak, 19. ožujka 2018.

- Brodovi su općenito dobri za bebe. Nema oštrih rubova, ormarića ili ladica koje bi mogli otvoriti i povrijediti se, a svuda postoje držači za koje se možete držati radi sigurnosti, tako da nije bilo teško, kaže Jess. Kad je dobar vjetar, jedrilica putuje prosječno 8 kilometara na sat i to za dijete nije neugodno. Vrlo je važno rano naučiti dijete da pliva te imati posebno prilagođene sigurnosne komplete za djecu na brodu, dodaje.

- Nikada nismo imali kolijevku ili kolica, jednostavno smo se morali prilagoditi onome što funkcionira u našim uvjetima. Tako naša djeca imaju samo 'gnijezda' za spavanje, koja smo dok su bili jako mali, stavljali između sebe. Tako smo se osjećali najsigurnije, kaže Jess. 

A rare shot of our home from above, yet not from the mast. Photo thanks to Kaj at #diveintoambon #indonesia...

Objavljuje Water-logPetak, 2. ožujka 2018.

Kako je plovidba s Rocket bila jednostavna, na putu za Novi Zeland odlučili su raditi na još jednoj bebi. Kad je došlo vrijeme drugog poroda, Jess se odlučila roditi kod kuće. Indigo je također rođena bez problema, u vodenoj kupki.

 - Ukratko, uskoro smo na brodu imali dijete koje je tek prohodalo i stalno nešto zapitkivalo, te sudjelovalo u jedrenju kao aktivni mali moreplovac, i novorođenče, što je bilo vrlo zanimljivo, kaže Jess. Iako su sada bili četveročlana obitelj, nikad se nisu osjećali skučeno na brodu. Naime, brod ima dvije dvokrevetne kabine, te jedan 'studio', koji se koristi kao radionica. Uz to imaju i kuhinju i boravak i cijeli prostor je jako ugodan, kažu Jess i James. Na brodu je i mali gumenjak, kajak za dvije osobe i daska s veslima na napuhavanje.

Rocket shares her love of drawing with the png islanders #papuanewguinea #png #sailinglife #sailingtrip #boatlife...

Objavljuje Water-logSrijeda, 29. studenoga 2017.

Iako su stalno na moru, provode dosta vremena i na kopnu, u lukama, upoznajući lokalnu zajednicu i običaje, dok se djeca često igraju s mališanima koje sretnu na putu. Roditelji, osim toga,  na brodu školuju dvije starije djevojčice koje su stasale za školu, tako da na stolu u blagovaonici prolaze gradivo. No, ne drže se strogo nastavnog plana, jer je putovanje izuzetno stimulativno za djecu i ona puno toga nauče usput, zahvaljujući tome što upijaju iskustva. 

Hrvatski super tate: Živim sa šestero djece, mama nam fali...
Hrvatski super tate: Živim sa šestero djece, mama nam fali...

Četveročlana obitelj otplovila je iz Novog Zelanda natrag u južni Pacifik i dalje u jugoistočnu Aziju. Kako su planirali treće dijete, napustili su brod u Indoneziji, kako bi se vratili u London i ipak dogradili jedan dio kuće. Jess je tako u listopadu prošle godine u Londonu rodila Autumn. U travnju se planiraju vratiti na brod i kažu kako se trenutno ne planiraju usidriti na dulje vrijeme. 

Best way to test a harness...

Objavljuje Water-logPetak, 10. veljače 2017.

- Neki ljudi rade cijeli svoj život kako bi negdje putovali kad dočekaju mirovinu, što možda i neće ostvariti, mi to želimo sada. Osim toga, uživamo na brodu kao obitelj. Ponekad je totalni kaos, ali to je kaos koji nas ispunjava i vrijedno je činjenice da zato ne ostvarujemo neke karijere i ne zarađujemo novac koji bismo mogli zaraditi, kaže Jess.

Želite sretno dijete? Dva dana ne smiju trčati za obavezama
Želite sretno dijete? Dva dana ne smiju trčati za obavezama

No, priznaje da je svjesna toga da na moru ne mogu ostati zauvijek, pa ponekad razmišlja o tome kako će izgledati povratak. Vjerojatno tako da će kupiti školski autobus i prilagoditi ga da bi mogli putovati po Južnoj Americi. 

- Ili tako da pronađemo zemljište na kojem ćemo moći izgraditi kućuna drvetu – kaže Jess za Daily Mail.   
 

ONI SU GROZNI I ZLI: Ova tri horoskopska znaka nije briga za druge i nitko ih ne želi u svojoj blizini

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje