Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Noćno znojenje: 10 stvari koje ga uzrokuju i kako ga spriječiti

None Foto: Dreamstime

Znojenje noću je individualno i svatko mora poći od sebe pa najprije razmislite o osnovnim faktorima - koliko ste trenutno pod stresom, je li vam u sobi prevruće i kakav madrac imate

1. Madrac

Prema osnivaču i izvršnom direktoru tvrtke MattressInsider.com koja se bavi proizvodnjom madraca Jonathanu Prichardu, najčešći je razlog to što nas madrac previše grije, zbog loših materijala - odnosno takozvane poliuretanske pjene zatvorenih stanica.

- Takva je pjena mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće spavati - kaže Prichard koji predlaže kupnju madraca s poliuretanskom pjenom otvorenih stanica koja je porozna, tako da zrak može ući i izaći iz madraca.

Ako tražite madrac sa memorijskom pjenom, kaže Prichard, tražite neki koji ima u sebi gel koji će držati temperaturu za stupanj ili dva hladnijom, a pripazite i da gustoća pjene ne prelazi četiri kilograma po četvornom metru - jer veća gustoća teži zadržavanju topline.

POGLEDAJTE VIDEO:

Konačno, trebali biste kupiti madrac koji koristi prirodni lateks umjesto poliuretanske pjene, jer prirodni lateks nije osjetljiv na temperaturu i trajniji je, kaže on.

TVRDI ISTRAŽIVANJE Rizik od raka dojke raste uz često bojanje i ravnanje kose

2. Temperatura tijela

Pregrijana soba i preteške deke najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja, kaže Chavez i predlaže udobne, prozračne pidžame i izbjegavanje više od jedne tanje deke ili prekrivača, posebno tijekom toplijih mjeseci. 

Foto: Dreamstime

- Na tjelesnu temperaturu jako utječe ono što dođe u kontakt s kožom a temperatura se najbolje regulira s tkaninama koje se prirodno hlade, kao npr. tkanina od koje su posteljine - rekao je osnivač i izvršni direktor posteljine tvrtke Parachute Ariel Kaye, a dodaje da materijali poput pamuka ili Tencela također hlade, a neki se madraci i posteljine rade i od njih.

3. Temperatura sobe

Ne paljenje grijanja jedan je od načina da poboljšate spavanje jer pretoplo okruženje utječe na znojenje i poremećaje spavanja, kaže stručnjak za zdravlje sna Sujay Kansagra koji preporučuje da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stupnjeva C. 

Foto: Dreamstime

- Idealno je 18 do 19 stupnjeva C. Zvuči hladno, ali je optimalna temperatura za spavanje - rekao je.

Dreamstime ŠTO NAS SVE UZRUJAVA Evo zašto se većina ljudi budi u isto vrijeme skoro svake noći

4. Menopauza

Prema liječniku za kliničko spavanje u Washingtonu Terryju Cralleu, žene koje prolaze kroz menopauzu često se žale na preznojavanje po noći. 

- Savjetujem im da o znojenju obavijeste svog liječnika ako im je san kronično poremećen - kaže.

5. Stres

Anksioznost i stres također mogu uzrokovati pretjerano znojenje.

- Možda se pretjerano znojite zbog stresa, a u skladu s tim i noćne more te drugi stresni faktori mogu prouzrokovati znojenje - kaže opći kirurg u NYC Surgical Associates dr. Christopher Hollingsworth. Dodaje da neke ljude i samo predviđanje stresnog dana na poslu može dovesti do cjelonoćnog znojenja, a preporučuje aktivnosti koje pomažu da se umorimo ili umirimo poput vježbanja, meditacije, tople kupke ili čitanja.

Foto: Dreamstime

6. Prehlada ili viroza 

Znojenje noću može biti zbog groznice, ako se tijelo bori sa bolesti. Prehlada ili gripa te druge infekcije i virusi, posebno oni s kojima ide i povišena temperatura, mogu uzrokovati noćno znojenje.

- Možda patite od takozvanih naizmjeničnih razdoblja prehlade. Sama riječ kaže da su privremeni i trebali bi proći kad prođe i bolest - kaže Hollingsworth.

7. Znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja

U rijetkim slučajevima znojenje noću može biti posljedica nečeg ozbiljnijeg, a popis mogućih uzroka je dugačak.

- Noćna se znojenja povezuju s anksioznim i autoimunim poremećajima bolesti štitnjače, srčanim stanjima, poremećajima živčanih i/ili koštanih srži, karcinomom i drugim - kaže direktor privatne klinike Epitomedical dr. Konstantin George, ali upozorava da ne "odete na Google i odmah pretpostavite da imate rak". 

Posavjetujte se s liječnikom ako uz znojenje imate i neke druge probleme.

8. Lijekovi

- Neki lijekovi uzrokuju noćno znojenje pa pročitajte upute i razgovarajte s liječnikom o svim mogućim nuspojavama lijekova koje  uzimate - kaže George.

Woman Looking in Medicine Cabinet | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

To su najčešće ​​antidepresivi, lijekovi za dijabetes, za blokiranje hormona, kao i oni koji su dio kemoterapije. 

Woman making bed at home PARE SVE RJEŠAVAJU Tko želi biti lijen? Više nikad nećete morati napraviti krevet!

9. Alkohol

Konzumiranje alkohola prije spavanja može dovesti do znojenja, a ako vam to ometa san Cralle predlaže da smanjite unos alkohola navečer, nekoliko sati prije spavanja.

- Odvikavanje od alkohola i nekih lijekova koji smiruju također može uzrokovati znojenje - dodaje. 

10. Apneja

Nedavna studija otkrila je da kod žena srednjih godina znojenje noću može biti povezani s apnejom u snu. Dodatni simptomi tog stanja su hrkanje, česta buđenja ili nesanica, nemiran san, snažan umor tijekom dana, buđenje s upaljenim ili suhim grlom, buđenje s osjećajem gušenja i jutarnje glavobolje.

Ako mislite da imate apneju javite se liječniku obiteljske medicine kako biste razgovarali o pretragama da vidite je li to slučaj.

Foto: Dreamstime

Kada se treba zabrinuti? 

Dobar je san ključan za zdravlje i kvalitetu života, a ako primijetite da se previše znojite noću i za to nemate objašnjenje, potražite mišljenje liječnika. Profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Georgetown dr. Maral K. Skelsey kaže da posebno treba pripaziti ako se znojenje pojavljuje s nekim drugim simptomima.

- Isto tako, otiđite liječniku ako znojenje počne iznenada, a nije povezano s gubitkom kilograma ili vrućicom ili je pak samo na jednoj strani tijela jer određeni uzroci noćnog znojenja potencijalno mogu biti opasni - kaže Skelsey.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZEZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (3)