Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Nokti nam 'šalju' poruke: Ovih 8 promjena nemojte ignorirati

Nokti nam 'šalju' poruke: Ovih 8 promjena nemojte ignorirati
1

"Mekani nokti koji se lako savijaju i ljušte na površini mogu biti posljedica prečestog pranja ruku, povećanog kontakta s  kemikalijama ili rezultat loših prehrambenih navika", objašnjava dr. Manola

VIDEO

Promjene na noktima mogu biti alarm da s našim organizmom nešto nije u redu, pa obratite pozornost na pojave poput zadebljanja, bijelih mrlja ili odvajanja dijela nokta, istaknula nam je Ivana Manola, dermatologinja i vlasnica jedine podološke poliklinike koja se bavi liječenjem bolesti noktiju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:06
Ovo je prava, sirova i iskrena ženska ljepota bez uljepšavanja
Ovo je prava, sirova i iskrena ženska ljepota bez uljepšavanja

Neke će promjene na noktima nestati već kad promijenimo prehranu i navike, no druge upozoravaju na ozbiljnije zdravstvene probleme i na noktu ostaju dok se oni ne izliječe, upozorava dr. Manola.

1. Zadebljanja nokatne ploče

Neravna ili uzdignuta površina jednog dijela nokta najčešće se povezuje s prehranom, bolestima kože ili navikama.

- Zadebljanja na noktima mogu ukazivati na nedostatak sumpora ili silicija koji se ne spominju često kao samostalni elementi, ali su bitni za očuvanje zdravlja i prevenciju kroničnih bolesti. Sumpora ima u svoj hrani bogatoj proteinima, poput mesa, peradi, jaja i mlijeka - objasnila je kozmetičarka Tracey Winder za Daily Mail.

- Ako ste vegan, sumpor možete dobiti kroz češnjak, luk, kupus, krastavce, repu, orašaste plodove, zelenu salatu i maline - dodaje.

No, ukoliko se stanje nokta  ne popravi  promjenom prehrane, trebalo bi  isključiti medicinska stanja kao što su psorijaza, ekcem, lichen, gljivičnu infekciju, traumu i povredu najčešće na noktima nogu uslijed ortopedske problematike, savjetuje dr. Manola.

2. Suhi, lomljivi nokti

Ako vam nokti lako pucaju ili im nedostaje sjaj, uzrok se vjerojatno može pronaći u prehrani.

"Dijetalni nedostaci ne samo da sprečavaju normalan izgled noktiju, već mogu uzrokovati i slabljenje nokta", kaže Tracey, a prehrana bogata skupinom B vitamina povećat će čvrstoću nokta.

Suhoća i lomljivost noktiju može biti povezana s iscrpljenošću i bolestima poput inzulinske rezistencije, dijabetesa, anemije i bolesti štitnjače, a redovito se viđa u starijoj životnoj dobi kao oblik starenja nokta.

Raznolika prehrana bogata  vitaminima (A, B, C, D) i mineralima (kalcij, magnezij, željezo) osnova je zdravog izgleda noktiju, objašnjava dr. Manola.

3. Bijele mrlje

"Bijele mrlje na noktu obično su posljedica ozljeda ili trauma uslijed kojih dolazi do ulaska zraka pod nokatnu ploču i najčešće ne ukazuju na zdravstveni problem", slažu se sugovornice, a najčešće se, kažu, manifestiraju kao bijele linije ili mrlje.

"Ta je pojava poznata i kao leukonihija i ne predstavlja razlog za brigu jer obično zdrav nokat sam izraste. Brzina rasta se može lako izračunati obzirom da znamo da nokat na rukama raste 4 mm mjesečno, a nokat na nogama 1 mm na mjesec", kaže dr. Manola.

4. Mekani nokti koji se ljušte

- Mekani nokti koji se lako savijaju i ljušte na površini mogu biti posljedica prečestog pranja ruku, povećanog kontakta s kemikalijama ili nastati kao rezultat loših prehrambenih navika - kažu sugovornice, a dr. Manola savjetuje:

Da biste spriječili nastanak mekanih noktiju izbacite pretjerano pranje ruku, kod kontakta s kemikalijama nosite zaštitne rukavice, hranu obogatite silicijem, proteinima i kalcijem.

5. 'Žlice' na noktima

Tanki, udubljeni nokti na rukama koji su oblika žlice česti su kod male djece. U odraslih noktiju u obliku žlice mogu predstavljati nedostatak željeza koji može nastati kao posljedica: preosjetljivosti na gluten, bolesti probavnog sustava ili nepravilne prehrane.

6. Odvajanje nokta od podloge

Odvajanje nokta od takozvanog "nokatnog kreveta" naziva se oniholiza, a može biti uzrokovana kožnim bolestima kao što su psorijaza, ekcem ili gljivična infekcija noktiju. Dio nokta zahvaćen oniholizom promijenjene je boje - bijelo žut, za razliku od zdravog nokta koji je roza boje.

Svi misle da je trudna, a ona zapravo boluje od rijetkog raka
Svi misle da je trudna, a ona zapravo boluje od rijetkog raka

Oniholiza može biti uzrokovana bolestima štitnjače, lijekovima ili ponavljanom traumom kao što je navika kad se u strasnim situacijama zubima ili noktom susjednog prsta nokat vuče i podiže.

U liječenju je najbitnije prepoznati uzrok i ukloniti ga.

7. Žuti nokti

"Pušenje ili uporaba crvenog laka za nokte bez podlaka može dovesti do promjene boje nokatne ploče u žutu. Ukoliko nokti promijene boju u žutu, zadebljaju i prestanu rasti moguće se radi o manifestaciji neke sustavne bolesti. Bolest pluća ili reumatoidni artritis mogu biti uzrok žutih noktiju, a žuta boja nokta može biti znak i infekcije nokta", upozoravaju sugovornice.

8. Zadebljanje noktiju

"Zadebljani nokti mogu biti posljedica naslijeđa ili se mogu javiti u sklopu psorijaze, ihtioze, ili pak nastati kao posljedica cirkulacijskih problema. Česti su u starijoj životnoj dobi kada nastaju zbog ortopedskih problema stopala starijih osoba, uslijed kojih dolazi do ponavljanog trenja nokta i unutarnje strane obuće što za posljedicu ima zadebljavanje nokatne ploče.", kaže dr. Manola.

Kad biste trebali posjetiti liječnika?

Ako primijetite promjene u kvaliteti noktiju poput stanjivanja, pucanja ili razlike u obliku ili boji, a posebno ako postoje bolovi ili krvarenja bez poznatog uzroka - najbolje je pregled obaviti kod dermatologa.

Prema Medical News Today, promjene na noktima obično nisu prvi znakovi primarnog zdravstvenog problema, već samo "nego jedan od mnogih simptoma, pa bismo trebali obr

Ako primijetite promjene u kvaliteti noktiju poput stanjivanja, pucanja ili razlike u obliku ili boji, a posebno ako postoje bolovi ili krvarenja bez poznatog uzroka - najbolje je pregled obaviti kod dermatologa.

Prema Medical News Today, promjene na noktima obično nisu jedini  znak zdravstvenog disbalansa, već samo "jedan u nizu“, pa bismo trebali obratiti pažnju na sve ostale simptome. ne samo na nokte.

Jednostavni savjeti za očuvanje i njegu noktiju:

  • redovita i pravilna osobna higijena
  • zaštitne rukavice kad imate  duži kontakt s vodom i kemikalijama
  • pažljiva i probrana upotreba laka za nokte
  • izbjegavati žustru manikuru, posebno guranje i rezanje kožice, čišćenje sadržaja ispod noktiju oštrim predmetima
  • oprez kod geliranja i ugradnje  umjetnih noktiju. Nerijetko se nakon ovih procedura vide infekcije i oštećenja nokta
  • često nanošenje hidratantne kreme na ruke, posebno nakon pranja. Ne zaboravite utrljati hidratantnu kremu na nokte i zanoktice
  • liječite odmah znakove psorijaze, ekcema i gljivične infekcije na rukama
  • nemojte pušiti
  • jedite redovito, pravilno i raznoliko. 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru