Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Normalno je s umrlima pričati i pisati im pisma - tuga je lakša

Normalno je s umrlima pričati i pisati im pisma - tuga je lakša

Žalovanje je 'težak posao', kažu stručnjaci koji naglašavaju kako zbog gubitka voljene osobe, bez obzira je li to roditelj, brat,sestra ili prijatelj možemo osjećati ogroman, naizgled nenadoknadiv gubitak

VIDEO

Na smrt bliske osobe svatko drugačije reagira, pa se tako od preminulih svi drugačije i opraštamo. Za neke je utješno otići na grob pokojnika i u tišini se prisjetiti zajedničkih trenutaka, dok se drugi s umrlima opraštaju ostavljajući im poruke na Facebook zidu.

Stručnjaci tvrde kako ne postoji ispravan ni pogrešan način žalovanja, te napominju da je 's vama sve u redu ako se uhvatite i kako na glas razgovarate s nekim koga više nema'. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Razgovor s voljenom osobom koja je preminula - bilo u tišini na groblju ili kod kuće na glas - može biti koristan za mnoge koji se nose s tugom zbog gubitka - rekla je profesorica s Odsjeka za savjetovanje Sveučilišta Wake Forest, psihologica dr. Alison Forti.

Ona kaže da često na psihološkim terapijama savjetuje pacijentima da razgovaraju s 'praznom stolicom'. Mnogi će, tvrdi dr. Forti, dugo nakon što izgube voljenu osobu osjećati nevjericu, a tog će se osjećaja lakše riješiti kad ih se potiče da se na glas obraćaju preminulom.

- Normalno je i vidjeti, čuti i / ili osjetiti prisutnost pokojne voljene osobe, a često ta prisutnost može biti utješna - kaže dr. Forti i dodaje da je 'čak dobro ako ste to nekad iskusili'.

Licencirani savjetnik za tugovanje dr. Sherrie Campbell ponekad svoje od svojih pacijenata traži da pokojnim voljenim osobama pišu pisma jer tako, tvrdi, mogu izbaciti sve zamjerke koje imaju prema pokojniku ili prema sebi, npr. žaljenje što preminuloj osobi nisu još nešto rekli dok su još mogli.

Plakanje i smijanje ili kako preživjeti prekid u godinu dana
Plakanje i smijanje ili kako preživjeti prekid u godinu dana

- Kad nam se odnos naglo prekine zbog nečije smrti, treba vremena da to prihvatimo - rekla je dr. Campbell koja dodaje i da nakon  smrti bliske osobe često ostajemo s mislima o stvarima koje nisu izrečene ili emocijama i iskustvima koja smo s tom osobom htjeli podijeliti. 

- Svojim pacijentima, i starijima i djeci, uvijek govorim da je voljena osoba koju su izgubili, premda nije prisutna u fizičkom obliku, uvijek negdje blizu i pazi na nas - ispričala je, a kaže da u toj misli mnogi uspijevaju naći utjehu.

- U svakom slučaju, zapamtite da svatko drugačijim tempom prolazi kroz proces tugovanja. Ako ste npr. izgubili bliskog prijatelja s kojim ste išli u školu, i vidite da su vaši drugi prijatelji 'krenuli dalje', normalno je ako vi još ne možete i ako se osjećate kao da je sve stalo - objašnjava dr. Campbell i napominje da 'gubitak nije mjerljiv i da nitko ne može može koliko bi se tko dugo trebao loše osjećati nakon nečije smrti jer je žalovanje individualan osjećaj.

- Mnogi su vjerojatno čuli za stupnjeve tuge i pogrešno pretpostavljaju da je tuga linearna - dodala je dr. Forti koja za Teen Vogue objašnjava i da 'bol zbog smrti dolazi u valovima i može nas pogoditi kad to najmanje očekujemo'.

Možemo tako, kaže, nakon smrti bliske osobe 'odžalovati svoje' i početi funkcionirati na svim područjima, krenuti opet naprijed u životu, i da nas onda neka sitnica poput mirisa nečijeg parfema vrati u osjećaj teške tuge ili ljutnje zbog gubitka. 

Fotolia

Najteže je preživjeti gubitak vrlo bliske osobe 

Istraživači sa Sveučilišta Rice u Teksasu došli su do zaključka kako su udovice i udovci pod 40 posto većim rizikom od smrti u prvih šest mjeseci nakon gubitka partnera. Otkrili su da u tom periodu imaju najvišu razinu biomarkera upale. To može, kažu, usporiti broj otkucaja srca i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i narušiti psihičko zdravlje.

Studijom su obuhvatili 32 ljudi koji su izgubili partnera i 33 onih koji nisu, podjednake dobne skupine, većinom žene. Analizirali su im krv, pratili otkucaje srca i svatko od njih je popunio upitnik. 

Jeste li i vi toksični roditelj? 11 karakterističnih ponašanja
Jeste li i vi toksični roditelj? 11 karakterističnih ponašanja

Razina proupalnih citokina (u slučaju infekcije aktiviraju se T stanice koje luče citokine) u skupini koja je nedavno izgubila supružnika, bila je između pet i sedam posto veća od onih u drugoj grupi. Varijabilnost brzine otkucaja srca (učestalost srčanih kontrakcija) kod udovica i udovaca bila je za 47 posto niža. Razina depresivnih simptoma bila je veća za 20 posto kod prve skupine, onih koji su izgubili voljenu osobu.

- Tuga je univerzalno ljudsko iskustvo, a gubitak supružnika ili druge bliske osobe, neovisno o životnoj dobi itekako je bolan. Posebice jer ne govorimo o izoliranom incidentu. Posljedice su višestruke, gubimo dio osobnog identiteta, navika, načina života. Koliko god je početno intenzitet emocija odnosno somatskih manifestacija (uključujući kardiovaskularni i hormonalni  sustav) izražen, važno je emocije ne potiskivati - savjetuje Senka Božić, prof. psiholog iz Privatne psihološke prakse Una.

- Rituali tugovanja i žalovanja pri tome su itekako bitni. Prethodno potkrepljuju psihološka istraživanja rađena u različitim kulturama koja se bave kvalitativnom analizom rituala tugovanja i žalovanja. Nemoguće i iracionalno je očekivati nakon gubitka supružnika zatvaranje knjige dotadašnjeg života. Neka poglavlja i stranice te knjige ponekad će biti puna čežnje, tuge, ljutnje. Ali, prihvaćanjem svih stranica te knjige, vremenom vaša priča će imati više boja, više nade i optimizma - pojasnila nam je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'