Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nosite visoki i čvrsto zategnuti rep? Oštećujete kosu i živce...

Često nošenje čvrsto zategnutog repa šteti folikulima i živcima. Taj osjećaj zategnutosti koji osjećate kad rep skinete je posljedica navike živčanih završetaka da su istoj poziciji...

Ako ste ikad osjećali bol u kosi dok ste imali čvrsto zategnut rep ili punđu, znate koliko to može biti iritantno. No ta bol se može pojaviti i nakon otpuštanja frizure. Taj osjećaj nategnutosti kose i peckanja u skalpu zapravo se javlja uslijed pritiska na živce.  

- Folikuli su jedni od prvih receptora osjećaja. Vaša kosa je dio živčanog sustava. Zato, kad je zategnete u čvrst rep vršite pritisak na završetke živaca na korijenu folikula - ispričala je dr. Angela Lamb, direktorica Dermatološkog fakulteta West Mount Sinai.

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it

Jessica Wu, dermatologica iz Los Angelesa pojasnila je da se kosa s vremenom navikne na određenu poziciju u kojoj kosa stoji.

- Živčani završetci se nakon nekog vremena naviknu biti u određenoj poziciji i ne odgovara im promjena te pozicije, tako da kad skinete punđu ili rep, živčani završetci se ponovo stimuliraju i skalp postaje osjetljiviji - nadopunjava Wu.

No ako to radite često, posljedice postoje i nisu lijepe, dodaje dr. Lamb.

- Često zatezanje kose može uzrokovati alopeciju, gubitak kose, koja se pojavljuje kod 70% muškaraca i 30% žena. Konstantno nošenje podignutih frizura povećava rizik od ispadanja kose zbog napetosti i stresa kojeg folikuli podnose prilikom promjene pozicije kose, a i neko vrijeme nakon, piše Huffington Post

TUŽNA SUDBINA: Ovaj horoskopski znak ne može naći sreću u ljubavi

Komentari (18)
  • Lipe zene ove na slikama blago vam se..

    27. 4. 2019,   21:45
  • A kad ja kažem dici da ne zatežu kosu u visoki rep onda mi se smiju.

    27. 4. 2019,   22:36
  • Nema mi ljepse na zeni kad sveze kosu u rep.Seksi😛!

    28. 4. 2019,   09:51