Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova hormonalna terapija će smanjiti valunge i pojačati želju

None Foto: Shutterstock

Hormon DHEA jednako učinkovito kao i konzervativna hormonalna terapija olakšava simptome menopuze i vjeruje se da je zdraviji, a studija pokazuje da jača libido

Male doze hormona dehidroepiandrosterona ili DHEA koji se prirodno nalazi u tijelu, mogu smanjiti neugodne simptome menopauze, valunge, nesanicu, noćno znojenje i tjeskobu, ali i pojačati želju za seksom, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Pisa.

Razine hormona DHEA u tijelu su na vrhuncu u 25-oj godini, a dodaci tog hormona mogu se uzimati u obliku tableta, flastera ili injekcija. Znanstvenici su podijelili žene u klimakteriju u tri grupe. Prva je skupina uzimala standardnu nadomjesnu hormonalnu terapiju, druga samo hormon DHEA, a treća samo vitamin D i kalcij.

Nakon 12 mjeseci primanja terapije za liječenje tegoba u menopauzi, znanstvenici su otkrili da su žene koje koriste DHEA-u postale mnogo aktivnije u seksu. Osim toga, DHEA je umanjila tjelesne simptome menopauze kao što to čini i hormonalna nadomjesna terapija, za koju postoje mnoge rasprave šteti li ona zdravlju žena. Žene koje su uzimalo samo kalcij i vitamin D nisu imale pomaka ni u zdravstvenim tegobama, ni u seksualnom životu.

Vjerujemo da bi DHEA mogla biti puno bolji izbor za žene nego konzervativni hormoni, a nadamo se da će veća studija potaknuti razvoj takvog liječenja - rekla je voditeljica studije, profesorica Andrea Genazzani.

Komentiraj, znaš da želiš!