Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova nada za neplodne parove: U laboratoriju uzgojili jajašce

None Foto: Dreamstime

Profesorica Evelyn Telfer i kolege sa sveučilišta u Edinburghu iz žene su izvadili mali dio tkiva jajnika te su u laboratoriju uspjeli iz nezrelih jajašaca uzgojiti jajašca spremna za oplodnju

Rad s tkivom miševa bio je nevjerojatno lagan. Sastav ljudskog tkiva je prilično različit. To je dijelom zbog toga što oko jajašca postoji mnogo stanica koje ga potpomažu zbog čega je dosta teže doći do jajašca i raditi s njim, rekla je Evelyn Telfer, voditeljica tima koji je uspio uzgojiti ljudsko jajašce u laboratoriju.

Dosad je isti postupak uspio jedino s miševima, a postignuće tima iz Edinburgha moglo bi označiti prekretnicu u postupcima potpomognute oplodnje.

Foto: Screenshot/BBC Evelyn Telfer

Postupak je takav da se iz žene izvadi mali dio tkiva jajnika te se onda iz njega vade nezrela jajašca, koja se stavljaju u posebnu membranu s proteinima koji potiču rast. Uspjeli su uzgojiti 9 jajašaca spremnih za oplodnju, a to je samo 10 posto od jajašaca koja su pokušali uzgojiti pa se govori da tehnika nije efikasna, ali daje nadu.

PIXSELL, 24sata OD TRI DONORA Umjetna oplodnja: ‘Dizajnirane bebe’ eliminiraju mnoge bolesti

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Molecular Human Reproduction.

- Ovo je prvi put da je ljudsko jajašce razvijeno u laboratoriju do faze potpune zrelosti - stoji u izjavi sveučilišta u Edinburghu.

Stručnjaci koji nisu sudjelovali u istraživanju pozdravili su rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju da bi mogle proći godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.

Fotolia USPJEŠNA OPLODNJA Umjetna oplodnja višestruko je uspješnija uz lijek sa sojom

Tehnika bi posebno mogla biti korisna za žene koje, primjerice, prolaze kroz kemoterapiju koja negativno utječe na plodnost. To bi im omogućilo da se, prije početka kemoterapije, jajašca u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriju uzgoje do pune zrelosti.

Komentari (14)
  • Kratko cemo cekati na prvu zlouporabu bojim se :((

    9. 2. 2018,   20:39
  • bravo! svaki ovakav napredak neplodnim parovima daje nadu.

    9. 2. 2018,   16:05
  • Najbolje se dobro naspavati pa razmisliti

    9. 2. 2018,   16:43