Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova nada za svu nedonoščad: Osmislili su umjetna posteljicu -

None Foto: umhealthsystem

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Michigan na pragu su revolucionarnog otkrića koje bi uveliko pomoglo preživljavanju prijevremeno rođenih beba

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine rodi se oko 15 milijuna nedonoščadi, a gotovo milijun ih umre. Većina preživjelih pati od raznih psljedica i razvojnih problema. Američki znanstvenici sa Sveučilišta Michigan na pragu su revolucionarnog otkrića koje bi pomoglo preživljavanju prijevremeno rođenih beba. Osmislili su umjetnu posteljicu koja oponaša uvjete u maternici. Koristi pumpu kojom cirkulira krv kroz umjetna pluća i natrag u krvotok bebe te osigurava izmjenu plinova bez mehaničke ventilacije (ECMO aparat).

- Prerano rođene bebe imaju preslaba pluća i za najnježnije aparate i tehnike ventilacije. Mislim da smo na dobrom putu da im osiguramo normalan rast i razvoj izvan utrobe dok ne dosegnu dob da mogu samostalno živjeti - kaže dr. George Mychaliska, voditelj projekta i šef prenatalne dijagnostike na Sveučilištu Michigan.

Projekt je još u predkliničkoj fazi, no već su uspjeli dokazati možebitnu korist održavajući petero ekstremno prijevremeno rođenih janjića na životu tjednima. Sad im je cilj sakupiti 2,7 mil. dolara (17,7 mil. kuna) za nastavak istraživanja.

- Pomislili smo, zašto ne bismo bebe tretirali kao fetuse u utrobi - pojašnjava dr. Mychaliska.

U sljedećih pet godina tim se nada da će dokazati kako umjetna posteljica može stvoriti uvjete poput onih u utrobi i pomoći, isprva janjićima, da dožive dob kad su trebali biti rođeni i nastave bez aparata. 

- Uz bolje razumijevanje fiziologije nedonoščadi i napredne tehnologije sad smo u poziciji da ostvarimo ovaj inovativni pristup koji je prije 50 godina bio vizija - kaže prof. dr. Robert Bartlett, umirovljeni pedijatrijski kirurg i “otac ECMO-a”.

Komentiraj, znaš da želiš!