Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nova rekorderka: Proputovala je svijet, a ima samo 21 godinu

Kada završimo tinejdžerske godine, normalno je početi razmišljati o ciljevima i tome što želite postići u životu. No, ova žena je već posjetila 196 zemalja i 'odradila' put oko svijeta

Lexie Alford (21) je odlučila ostvariti svoje ciljeve u puno mlađoj dobi i kaže da je nedavno postala najmlađa osoba koja je posjetila svaku zemlju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless) on

Iako joj dokumente još treba odobriti Guinnessova knjiga rekorda kako bi dostignuće bilo službeno, Lexie kaže da je proputovala 196 zemalja. To bi značilo da je tri godine mlađa od službenog rekordera Taylora Demonbreuna koji je proputovao cijeli svijet do 24. godine.

'Nikad ne prihvaćajte ne kao odgovor'

Lexie je podijelila i tri najvažnije lekcije koje su joj pomogle u ostvarivanju cilja: 'Nikad ne prihvaćaj ne kao odgovor', 'Imaj malo hrabrosti da slijediš ono za čime si najstrastveniji' i 'To nije ničija tuđa stvar, jer tamo gdje postoji volja, postoji i put'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless) on

- Bilo je toliko prepreka koje je trebalo prevladati tijekom putovanja u svaku zemlju i najviše sam naučila iz istinskih trenutaka borbe - rekla je.

Dok su njezine avanture izgledale glamurozno i uzbudljivo na njezinom Instagram profilu, Lexie je naišla na niz prepreka.

Fotolia BOLJE JE OTIĆI SAM S ovakvim ljudima nemojte ići na odmor, sve će upropastiti

- Odbijene su mi vize, ponestalo mi je novaca, imala sam zdravstvene probleme poput malarije i trovanja hranom, bila sam iscrpljena i željela se vratiti kući nakon tri mjeseca na putu, samo da spomenem nekoliko - nabrojila je.

Kad su u pitanju vize ili ljudi koji mi govore da nije u stanju nešto učiniti, Lexie je pomoglo to što nikad ne odustaje i ne prihvaća ne kao odgovor. Trebala je dobiti oko 30 viza unaprijed, a posebno je bilo teško dobiti ih za županije u zapadnoj i središnjoj Africi gdje je turistička infrastruktura slabije razvijena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless) on

- Iznenađujuće je da su to i najmanje posjećene zemlje u svijetu koje su najskuplje za posjetiti jer nemaju mnogo mogućnosti prijevoza i smještaja tako da operatori mogu naplaćivati što god požele - dodala je.

Sada vjeruje da za svaki problem postoji rješenje ako se dovoljno trudiš.

- Postoji mnogo žrtvi koje moraš napraviti ako želiš putovati svijetom, ali ako je to nešto za čime si strastven, potrebna je samo hrabrost da to i učiniš - kazala je Lexie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless) on

'Naporan rad, štednja, pametno trošenje'

Za većinu ljudi, prepreka u putovanju svijetom je nedostatak novaca, ali Lexie tvrdi da je uglavnom sama uspjela financirati svoja putovanja.

- Počela sam raditi na više radnih mjesta i štedjela sam sve što sam zaradila od kad sam imala 12 godina. Radila sam sve, od komercijalnog slikarstva, preko slobodnog fotografiranja i bloganja, do rukovođenja u maminoj putničkoj agenciji. Sretna sam što mogu strukturirati svoj raspored rada na način koji odgovara mojim putovanjima jer su moji šefovi fleksibilni i radim i za sebe - objašnjava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless) on

Kroz kombinaciju rada na putovanjima i štedeći sve za svoje avanture, Lexie je uspjela isfinancirati svoj put širom svijeta. Ona je jednostavno svoj prioritet.

- Rijetko kupujem nebitne materijalne stvari. Ne trošim novac na otmjenu odjeću ili cipele - još uvijek nosim odjeću koju sam nosila u srednjoj školi. Plus je i što živim kod kuće pa su moji mjesečni troškovi vrlo niski - dodaje.

PRIPREMITE SE ZA PUTOVANJE Evo kako vam se godišnji neće pretvoriti u pravu noćnu moru

Lexie priznaje da joj činjenica da je njezina majka vlasnica putničke agencije omogućilo da pronađe dobre ponude.

- Uvijek tražim najbolje ponude i rezerviram putovanja unaprijed. Kao što sam spomenula, moja nevjerojatna mama je vlasnica putničke agencije više od 30 godina. Tako da sam u mogućnosti uštedjeti na letovima i hotelima jer je moja mama toliko dugo u turističkoj industriji - napominje.

Odrastanjem u obitelji koja voli putovati značilo je i da je Lexie do 18. godine već posjetila oko 70 zemalja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless) on

Sigurnost na prvom mjestu

Međutim, nedavno je Lexie putovala sama, a kao mlada žena morala je poduzeti neke mjere opreza. Uz proračun i osobne interese, ponekad je sigurnost igrala ulogu u tome koliko će vremena Lexie provesti u nekoj zemlji - hoće li ostati tri dana ili tri tjedna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless) on

- Provela sam više od mjesec dana u Egiptu, Keniji, Tanzaniji, Indoneziji, Švicarskoj i drugim zemljama jer su postojale stvari koje sam oduvijek htjela raditi u tim zemljama i postoje načini da ta putovanja budu financijski razumnija. Onda postoje i neke zemlje kao što su Mali, Južni Sudan, Afganistan i Somalija za koje bih voljela da sam provela više od nekoliko dana istražujući ih, ali nažalost nisam imala budžet da poduzmem odgovarajuće sigurnosne mjere potrebne za sigurno putovanje u tim zemljama - rekla je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless) on

Putujući solo, Lexie je ponekad osjećala 'intenzivnu usamljenost', ali i dalje preporučuje ljudima da sami idu na avanture.

- Provela sam više od sedam mjeseci putujući sama kroz 50-ak zemalja što je bilo vrlo obogaćujuće, ali izolirajuće iskustvo. Na kraju sam naučila kako biti sama bez da se osjećam usamljeno i mislim da je solo putovanje nešto što bi svaka osoba trebati okusiti barem jednom u životu - savjetuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless) on

Lexie je na putovanjima imala priliku upoznati različite ljude i naučiti o različitim kulturama.

- Zemlje koje imaju najmanje su obično mjesta koja imaju najbolje ljude. Zemlje poput Pakistana, na primjer, koje nemaju razvijen turizam, nevjerojatno su prijateljske jer lokalno stanovništvo nije pretrpjelo pretjerani turizam i još uvijek su istinski uzbuđeni kad imaju priliku podijeliti svoju kulturu sa strancima - zaključuje, piše Insider.

Komentari (28)
  • Znam kolko koštaju avio karte do samo recimo Asutralije, ili južne amerike.. ili singapoorea/malaya . To da ti je ćaća pilot pa da se voziš badave - može proći ali kupovati ih..neznam baš....Ovaj put je koštao pravo bogatstvo...Neznam na koju foru je to uspjela izvest, stvarno ovo treba obavit.. Poduhvat je vrijedan divljenja, ali je koštao jedno šest nula...

    26. 6. 2019,   23:57
  • Ja nisam kupio žvaku od devete godine i jedva sam u 21 smogao za autobusnu kartu do Velikog Trgovišća

    27. 6. 2019,   00:31
  • Da sam žensko uz pomoć sponzora bi se moglo.

    27. 6. 2019,   00:01