Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nove antibaby pilule nose veći rizik od tromboze nego stare

None Foto: photos

Generacija novih kontracepcijskih pilula sadrži sintetski hormon drospirenon, koji podiže rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka za 43 do 65 posto naspram starih

Žene koje dulje koriste neke od novijih kontracepcijskih pilula na tržištu imaju od 43 do 65 posto veći rizik od tromboze nego one koje piju stariji tip, otkrila je izraelska studija na 330.000 žena. Zbog toga će 10 od 10.000 žena razviti neki oblik opasne tromboze, dok je na starim pilulama ta brojka iznosila 6 od 10.000, prenosi Fox.

U novim vrstama pilula poput Yasmina i Yaza nalazi se hormon drospirenon, sintetička verzija hormona progesterona, za kojeg se smatra da potencira nastanak krvnih ugrušaka. Venska tromboza najčešće nastaje u venama noge, no može otići i u pluća gdje uzrokuje plućnu emboliju.

- Odavno je poznato da žene koje piju pilulu imaju veći rizik od tromboze, no shvatili smo da je rizik s novijim pilulama još veći - rekla je koautorica studije, dr. Susan Solymoss.

Ona sugerira da žene koje koriste kontracepciju rasprave sa svojim liječnikom o mogućim nuspojavama te naprave preventivne testove poput kontrole zgrušnjavanja krvi. Pretilost, krvni tlak i pušenje tri su faktora koji povećavaju rizik od tromboze, no taj se rizik umanjuje ako žena koristi pilule dulje od četiri mjeseca bez zdravstvenih nuspojava.

Komentiraj, znaš da želiš!