Štedi novac: U mikrovalnoj se pripremaju pakunzi, hrana za biljke, peku krumpiri na štapićima, a grijanje će vratiti u život stari med ili rabljene spužve za pranje
Nove namjene: Mikrovalna će zagrijati i oblog protiv bolova
Kokice pakirane za mikrovalnu pećnicu ukusne su i praktične, ali sadrže nezdrave sastojke. Sami možete pripremiti zdraviju i jeftiniju varijantu. Stavite pola šalice zrna kukuruza kokičara u veliku posudu, ulijte žlicu maslinova ulja i dodajte malo začina prema želji. Poklopite i pecite na visokoj temperaturi od tri do pet minuta.
Vrlo lako je pripremiti i prženi češnjak. Odsijecite vrh glavice češnjaka i stavite ga u duboku posudu te dodajte sol i papar pa polijte s dvije žlice maslinova ulja.
Na dno posude ulijte dvije žlice vode, pokrijte je plastičnim omotom i kuhajte na srednje jakoj temperaturi od sedam do sedam i pol minuta. Prije nego što skinete omot, ostavite da odstoji nekoliko minuta. Mikrovalna pećnica korisna je i za uljepšavanje. Zagrijavanje uljnog pakunga za kosu traje samo 10-20 sekundi, kao i grijanje hidratantne maske za lice. Prije nego što je nanesete na lice, promiješajte masku i provjerite temperaturu prstima.
Vrtlari u mikrovalnoj pećnici mogu pripremiti koštano brašno, koje je izvrstan izvor hranjivih tvari za sve vrste biljaka. U mikrovalnoj pećnici osušite ostatke pilećih kostiju (ovisno o količini, sušite ih 1-4 min na najjačoj snazi). Potom suhe kosti stavite u papirnatu vrećicu i batom ih zdrobite u prah.
Stvrduti smeđi šećer, melasa i kristalizirani med mogu opet biti kao novi
Tvrdi smeđi šećer i med vratit će se u izvorno stanje ako ih zagrijete. U papirnatu vrećicu sa smeđim šećerom dodajte nekoliko kapi vode i zagrijte je 20 sekundi na visokoj temperaturi. A da bi kristalizirani med ponovno postao tekuć, skinite poklopac sa staklenke i zagrijte je na srednjoj jačini 30-60 sek.
Iscijedite i posljednju kap soka iz limuna
Limun ili limetu iz hladnjaka teže je ocijediti nego ako su ostavljeni na sobnoj temperaturi ili lagano zagrijani. A želite li dobiti najveću moguću količinu soka, prije cijeđenja stavite ih u mikrovalnu na 20 sekundi.
Očistite daščicu za rezanje mesa
Ako temeljito ne očistite daščicu na kojoj ste rezali sirovo meso, na njoj se mogu namnožiti opasne bakterije. Sterilizirajte je u mikrovalnoj pećnici - operite je, natrljajte limunovim sokom, a zatim zagrijavajte na visokoj temperaturi otprilike jednu minutu.
Krumpir na čačkalicama brzo će se ispeći
Na jednoj strani krumpira zabodite četiri čačkalice kao “nožice”. Krumpir postavljen na čačkalice brže će se ispeći jer će mikrovalovi ujednačeno prodirati kroz čitav krumpir.
Značajno ubrzajte pripremu tijesta za kruh i pizzu
Tijestu s kvascem za kruh i pizzu potrebno je barem sat vremena da se digne, a u mikrovalnoj pećnici bit će spremno za 15 minuta. Stavite ga u veliku zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. U stražnji dio pećnice stavite čašu punu vode. Zagrijavajte sve na niskoj temperaturi tri minute, napravite tri minute pauze, grijte još tri minute i pustite da se diže još šest minuta.
Što smije, a što ne u mikrovalnu
Metalne posude ne treba stavljati u pećnicu jer stvaraju barijeru za prolaz mikrovalova i mogu izazvati iskrenje.
Također, treba izbjegavati tanjure i spužvice s metalnim dijelovima. Plastične spužvice koje dezinficirate u mikrovalnoj ne smiju biti suhe. Manji komadi aluminijske folije mogu se koristiti za pokrivanje malih komada hrane koja bi se inače prepekla, no pazite da folija ne dođe u izravan dodir sa stijenkama pećnice. Neke vrste plastike nisu prikladne za uporabu u mikrovalnim pećnicama. Nemojte upotrebljavati plastične posude s grill-funkcijom.