Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nove navike: Očuvajmo okoliš uz domaću hranu i bicikliranje

Umjesto autom na posao treba ići javnim prijevozom te kupovati energetski učinkovitu bijelu tehniku i žarulje. Smanjite potrošnju uvozne hrane za koju se troši mnogo goriva prilikom transporta

Klimatske promjene su najveći globalni problem pa ako ne počnemo djelovati odmah, samostalno i zajednički, budućnost će biti sve neizvjesnija i šanse za boljom kvalitetom života bit će sve manje.

Klimatolozi sljedećih 50 godina predviđaju sve više toplinskih valova, nepodnošljivije vrućine, sve toplije zime i podizanje razine mora, kažu autori knjige “The Suicidal Planet: How to Prevent Global Climate Catastrophe”, među kojima je i Tina Fawcett, viša istraživačica na Institutu za promjene okoliša Sveučilišta u Oxfordu.

Foto: Promo

Kao posljedica toga nekoliko stotina milijuna ljudi bit će u ozbiljnoj opasnosti od poplava. Vrućine će pogodovati širenju raznih bolesti. Mnoge biljne i životinjske vrste te njihova staništa bit će izgubljena, a postojeći obrasci agrikulture morat će se radikalno mijenjati.

- Klima se mijenja zbog uobičajenog mehanizma poznatog kao ‘Efekt staklenika’ koji zagrijava zemlju. Međutim, to zagrijavanje je sve jače, a uzrok su čovjek i industrija koja nekontrolirano otpušta ugljični dioksid i druge plinove. Najveći problem zagađenja je prekomjerna potrošnja ugljena, goriva i nafte - tvrde autori.

Kako bi se to spriječilo, može se djelovati odmah i svakodnevno mijenjanjem životnih navika i kućne potrošnje. Umjesto da sjedate u auto za sve zadatke koje trebate obaviti, prošetajte ili se poslužite javnim prijevozom. Ako vam je trgovina u blizini, uzmite kolica kako ne biste morali nositi stvari i prošetajte. Potrudite se na posao uputiti biciklom. Čim prije usvojite ove navike, pridonijet ćete zdravijem i manje zagađenom okolišu. Osim toga, bit ćete fizički aktivniji. To će pozitivno utjecati i na vaše zdravlje. Energiju možete uštedjeti i drugačijom upotrebom kućnih uređaja i rasvjete.

UVIJEK MEKANI Ako su vam ručnici grubi krivo ih perete - promijenite taktiku

- Nabavite proizvode koji su kvalitetniji i koji će dulje trajati. To će manje zagađivati okoliš od učestale kupnje novih uređaja i bacanja starih. Prilikom zamjene hladnjaka, perilice za rublje i suđe, pećnice i žarulja budite sigurni da su modeli uređaja energetski učinkoviti - savjetuju.

Energetske oznake postoje na gotovo svim aparatima i uređajima. Pritom ne zaboravite da je energetska potrošnja važnija od energetske učinkovitosti. Birajte manje uređaje jer troše manje energije. Za kvalitetniju i zdraviju prehranu te čisti okoliš birajte hranu iz domaće proizvodnje.

- Smanjite potrošnju uvozne hrane za koju se troši mnogo goriva prilikom transporta. Rezultat su negativne posljedice za okoliš i klimatske promjene - napominju.

OHLADITE SE I UŽIVAJTE Nemate klimu? Nema problema - 3 super trika s ventilatorom

Posegnite za domaćom i organskom hranom za koju ste sigurni da je uzgojena u prirodnim uvjetima.

- Jedite sezonsko voće i povrće. Za njih postoji manja vjerojatnost da su uvezeni ili uzgajani u staklenicima - zaključuju autori.

PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge

Komentari (2)
  • Nemojte prdit,klima se mijenja.Baš svašta.

    11. 6. 2019,   17:36
  • Nove generacije snadite se kako god znate, nije na meni da pazim na okolis kao sto to nije bilo ni na onima prije mene. Svakom njegovo.

    11. 6. 2019,   16:28