Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nove smjernice: Kikiriki, riba i jaja se daju djeci s 4 mjeseca

Američki pedijatri su objavili nove smjernice vezane za uvođenje novih namirnica djeci, pa sada kravlje mlijeko, jaja, kikiriki i ribu trebaju djeci početi davati već u dobi od četiri mjeseca

Kravlje mlijeko, jaja, kikiriki i ribu djeci bi trebalo početi davati već u dobi od četiri mjeseca jer tako rana izloženost ovim namirnicama, koje su poznati kao alergeni, zapravo može spriječiti kasnije neželjene alergijske reakcije, kažu američki pedijatri u novim smjernicama koje su objavljene prije nekoliko dana, a posve su oprečne onim dosadašnjim.

Sada su na snazi smjernice koje kažu da kravlje mlijeko djeca mogu početi piti tek s godinu dana, jaja im je dopušteno davati kada navrše dvije godine, a kikiriki i ribu tek sa tri. Nove smjernice američkih pedijatara, dakle, u potpunosti su drugačije od onoga što se sada primjenjuje u kompletnoj zapadnoj medicini.

Foto: 123RF

Prof.dr. Mirjana Turkalj, alergologinja i zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, kaže da europske smjernice još nisu usklađene s američkim, a dok se ne dogode bilo kakve promjene u europskim smjernicama, liječnici će se i dalje pridržavati onih pravila koja su trenutno na snazi.

- Europa će zasigurno revidirati svoje smjernice, ali ne na način da se one generalno primjenjuju na svakog pacijenta, nego da se ide na individualni pristup i da se kroz kategorizaciju za svako dijete ponaosob nađe ona najbolja varijanta. Dakle, ne može se generalizirati, jer ne vrijede ista pravila za posve zdravo dijete ili za ono koje već ima nekakve alergijske reakcije ili senzibilitet na hranu - pojašnjava prof.dr. Mirjana Turkalj.

SRETAN DAN OČEVA Hrvatski super tate: Živim sa šestero djece, mama nam fali...

S obzirom da američki pedijatri po novom preporučuju davanje potencijalno alergene hrane već u dobi od četiri mjeseca, može li se uopće tako rano znati ima li dijete razvijenu neku preosjetljivost? Prof.dr. Turkalj kaže da oni kao stručnjaci imaju posebne metode kojima se utvrđuju čimbenici rizika kod posve male djece, a tamo gdje se pokaže potreba, djecu se šalje na testiranja koja se mogu obaviti već kada navrše mjesec dana. Dakle, u najranijoj dobi se može točno odrediti kako određenom djetetu treba prilagoditi ishranu i kompletan način funkcioniranja.

Alergijske reakcije na hranu češće se javljaju u ranijoj životnoj dobi. Kod djece se, osim na proteine kravljeg mlijeka, najčešće susreće alergija na jaja, kikiriki i brašno. U djece mlađe od tri godine najčešća je alergija upravo na već spomenute proteine kravljeg mlijeka. Ona se u 80 posto slučajeva izgubi u dobi od pet godina, za razliku od alergije na kikiriki na koji se kod samo 20 posto djece tijekom odrastanja razvije tolerancija.

NAJDRAŽE IM JE ONO ŠTO NE SMIJU: Ova dva horoskopska znaka će se najčešće upustiti u zabranjene veze

Komentari (55)
  • Dajte ljudi maknite ovu glupost dok se nije nasao neki pametnjakovic koji ce ,ponukan ovime,svojoj 4mj.bebi dati kikiriki!!

    20. 3. 2019,   20:20
  • Haha a gdje su sad ove mame što se zgražaju nama koji hranimo djecu kao nas naše mame i naše mame njihove mame... Eto vi sad opet cekajte upute "stručnjaka" (vecinom cekate u cekaonicama pedijatrije sa pustim dijagnozama, od alergija pa dalje) naša djeca koju mi hranimo "ne zdravo" nemaju tih problema

    20. 3. 2019,   19:05
  • Pa naravno...pred 25 godina ti isti idioti izmislili da je mlijeko stetno pa da masno zaraduju na umjetnoj djecjoj hrani a sad opet...pitam se sto su nase bake jele sa 2 mjeseca i gle cuda rijetko koja umrla sa 50. . A danas ako docekas 50 na konju si

    20. 3. 2019,   19:00