Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Nove smjernice: Kikiriki, riba i jaja se daju djeci s 4 mjeseca

Nove smjernice: Kikiriki, riba i jaja se daju djeci s 4 mjeseca

Američki pedijatri su objavili nove smjernice vezane za uvođenje novih namirnica djeci, pa sada kravlje mlijeko, jaja, kikiriki i ribu trebaju djeci početi davati već u dobi od četiri mjeseca

VIDEO

Kravlje mlijeko, jaja, kikiriki i ribu djeci bi trebalo početi davati već u dobi od četiri mjeseca jer tako rana izloženost ovim namirnicama, koje su poznati kao alergeni, zapravo može spriječiti kasnije neželjene alergijske reakcije, kažu američki pedijatri u novim smjernicama koje su objavljene prije nekoliko dana, a posve su oprečne onim dosadašnjim.

Sada su na snazi smjernice koje kažu da kravlje mlijeko djeca mogu početi piti tek s godinu dana, jaja im je dopušteno davati kada navrše dvije godine, a kikiriki i ribu tek sa tri. Nove smjernice američkih pedijatara, dakle, u potpunosti su drugačije od onoga što se sada primjenjuje u kompletnoj zapadnoj medicini.

Prof.dr. Mirjana Turkalj, alergologinja i zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, kaže da europske smjernice još nisu usklađene s američkim, a dok se ne dogode bilo kakve promjene u europskim smjernicama, liječnici će se i dalje pridržavati onih pravila koja su trenutno na snazi.

- Europa će zasigurno revidirati svoje smjernice, ali ne na način da se one generalno primjenjuju na svakog pacijenta, nego da se ide na individualni pristup i da se kroz kategorizaciju za svako dijete ponaosob nađe ona najbolja varijanta. Dakle, ne može se generalizirati, jer ne vrijede ista pravila za posve zdravo dijete ili za ono koje već ima nekakve alergijske reakcije ili senzibilitet na hranu - pojašnjava prof.dr. Mirjana Turkalj.

Hrvatski super tate: Živim sa šestero djece, mama nam fali...
Hrvatski super tate: Živim sa šestero djece, mama nam fali...

S obzirom da američki pedijatri po novom preporučuju davanje potencijalno alergene hrane već u dobi od četiri mjeseca, može li se uopće tako rano znati ima li dijete razvijenu neku preosjetljivost? Prof.dr. Turkalj kaže da oni kao stručnjaci imaju posebne metode kojima se utvrđuju čimbenici rizika kod posve male djece, a tamo gdje se pokaže potreba, djecu se šalje na testiranja koja se mogu obaviti već kada navrše mjesec dana. Dakle, u najranijoj dobi se može točno odrediti kako određenom djetetu treba prilagoditi ishranu i kompletan način funkcioniranja.

Alergijske reakcije na hranu češće se javljaju u ranijoj životnoj dobi. Kod djece se, osim na proteine kravljeg mlijeka, najčešće susreće alergija na jaja, kikiriki i brašno. U djece mlađe od tri godine najčešća je alergija upravo na već spomenute proteine kravljeg mlijeka. Ona se u 80 posto slučajeva izgubi u dobi od pet godina, za razliku od alergije na kikiriki na koji se kod samo 20 posto djece tijekom odrastanja razvije tolerancija.

NAJDRAŽE IM JE ONO ŠTO NE SMIJU: Ova dva horoskopska znaka će se najčešće upustiti u zabranjene veze

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam