Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Novi kulinarski trend: Kuhaju povrće i ribu u perilici za suđe

Zagrebački chef Ivica Štruml usporedio je ovaj način kuhanja hrane sa ležanjem u kadi 48 sati, na istoj temperaturi. Njemu je ipak najdraže pripremati hranu na klasičan način

VIDEO

Priprema hrane u perilici posuđa postaje sve popularnija praksa diljem svijeta. Namirnice za određeno jelo se jednostavno stave u staklenku, plastičnu posudu ili vrećicu za kuhanje, dobro se zatvore i ubace u perilicu.

Neki koji ovako pripremaju hranu kažu da u isto vrijeme operu posuđe i skuhaju nešto fino. Deterdžent, tvrde, ne smeta jer su sve namirnice dobro zatvorene. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa Casali (@ecocucina) on

Postoje čak i kuharice sa receptima samo za takvu pripremu. Jedna od njih je i Cucinare in Lavastoviglie (Kuhanje u perilici) autorice Lise Casali iz Milana. Ova ekološka aktivistica obroke priprema na ovaj način već više od deset godina i zadovoljna je rezultatom. Iz njezine perilice izlaze čak i deserti.

Kaže da se radi o vrlo jednostavnom načinu pripreme kod kojeg se mirisi ne šire kućom kao kod klasičnog kuhanja ili pečenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa Casali (@ecocucina) on

Mnogi stručnjaci uspoređuju ovu metodu s francuskim načinom pripreme, tzv. sous vide, gdje se namirnice kuhaju u posebnom uređaju u vodi, u vrećici u kojoj nema zraka. Kuhanje je sporo i dugotrajno jer se hrana priprema na niskoj temperaturi.

Inače, metoda kuhanja u perilici posuđa pogodna je za namirnice kojima ne treba dugo da budu gotove i sigurne za jelo, a ne trebaju im niti jako visoke temperature. Naime, hrana se u perilici kuha na oko 60 do 70 stupnjeva °C. Trik je u tome da se hrana kuha polako okružena vrućom vodom i parom.

Stručnjaci savjetuju da se na ovaj način ne priprema meso poput junetine i svinjetine. Riba je idealnija, kao i povrće.

Pogledajte kako to izgleda u videu:

Mišljenje profesionalnog kuhara

Razgovarali smo o ovoj temi s jednim od vodećih hrvatskih kuhara - chefom Ivicom Štrumlom iz Zagreba, šefom kuhinje u Restoranu Virtus, koji je desetljećima usavršavao svoje kulinarske vještine. Između ostalog, bio je glavni chef u zagrebačkom hotelu Esplanade, a potom u hotelu Palace.

- Jedan moj kolega kuhar je u ovom trenutku prehlađen i leži kod kuće. Kako slučajno znam da posjeduje sous vide uređaj za sporo kuhanje na niskim temperaturama, predložio sam mu da napuni kadu toplom vodom i 48 sati ne izlazi iz 36,8 stupnjeva Celzijusovih. Otprilike takvo mišljenje sada imam i o pripremi hrane u perilicama posuđa - rekao nam je chef Štruml.

Kaže da, ukoliko netko baš nema izbora i mora kuhati u perilici posuđa, trebao bi paziti na sigurnost hrane, odnosno koje namirnice i kako priprema.

- Namirnica bi prije trebala biti dobro zaštićena od dodira vode i začinjena. Treba poznavati programe perilice, npr. koliko dugo traje određena temperatura vode, kolika je ta temperatura te je li dovoljna za termičku obradu. Novije perilice postižu temperature veće od 75 stupnjeva - pojasnio nam je.

- Valja imati na umu da se tako kuhaju manji komadi mesa, po mogućnosti filei, a ne mišići jer zahtijevaju i više od 20 sati pripreme na taj način. Riba bi trebala biti puno zahvalnija namirnica jer se kraće kuha. U tom slučaju uzeti filete ili odreske bez kosti - dodao je.

Iako, za njega je i dalje priprema hrane na klasičan način nezamjenjiva.

- U svakom slučaju treba se držati vatre i ako baš nemate bakreno posuđe, nabavite što kvalitetnije. Današnje pećnice za domaćinstva već imaju razrađene sisteme pečenja na kombinaciju vrućeg zraka i pare što bi svakome trebalo biti dovoljno - rekao je.

- Oni ambiciozniji neka investiraju u vakuum uređaj i sous vide, cijena mu je otprilike 1500 do 2000 kuna - i prave se važni da kuhaju jela po 48 i više sati - našalio se chef Štruml.

NAJTRAŽENIJA FRIZURA GODINE: Uz ovu boju kose sigurno ćete biti u centru pažnje!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku